Monday 19 October 2015

ငါးဖယ္ေအာင္း ငါးပိေကာင္


ငါးကို ဗိုက္ခြဲျပီး အစာအိိ္တ္မ်ားဖယ္ကာ ဆားမ်ားမ်ား
ထည့္နယ္ၿပီး ပလပ္စတိတ္အိတ္ထဲထည့္၍ အေပၚမွ
ခပ္ေလးေလး ပစၥည္းဖိျပ္ီး သံုးေလးရက္ေလာက္ ထားေပးပါ

အေလးဖိထားစဥ္ ထြက္လာေသာ အရည္မ်ားကိုဖယ္ျပီး
ငါးပိေကာင္ၿဖစ္သြားၿပီဆိုရင္ ေရစင္ေအာင္ေဆးေပးပါ

ဆီကို အပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ အနည္းငယ္ထည့္ကာ
ငါးပိေကာင္ကိုထည့္ျပီး မီးအေနေတာ္ႏွင္႔ေၾကာ္ေပးပါ

တစ္ဖက္က်က္လွ်င္ တစ္ဖက္ကိုလွန္ၿပီးေၾကာ္ေပးျပီး ဆီစစ္ထားပါ

ငါးပိေကာင္ ေၾကာ္လို႕ ပိုတဲ့ဆီထဲမွာ ၾကက္သြန္ၿဖဴေထာင္းကို
အရင္ဆံုးဆီသတ္ၿပီး ေမႊးလာတာနဲ႕ ငရုတ္သီးလံုးၿခမ္းခြဲကို
အခ်ဳိမွဳန္႕အနည္းငယ္ထဲ႔ကာေၾကာ္ေပးပါ

ငရုတ္သီးေၾကာ္ေလးနဲ႔ငါးပိေကာင္ေၾကာ္ေမႊးေမႊးေလးရပါၿပီ

ဒီေန႔ေတာ႔ မာမာ႔အိမ္မွာ ကိုယ္တိုင္လုပ္ထားတဲ႔ ငါးဖယ္ေအာင္း ငါးပိေကာင္ေလးေတြ ရလာျပီမို႔လို႔ ျမန္မာအစာေလးေတြမွ ႏွစ္သက္သူတို႕အတြက္ ကိုယ္တိုင္လုပ္နည္းနဲ႕ ငပိေကာင္ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ငါးဖယ္ေအာင္း - တကီလို
  2. ဆီ - စားပြဲတင္ဇြန္းႀကီး ၂ဇြန္း
  3. င႐ုတ္သီးလံုးၾကမ္းခြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္းခန္႔
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ၇မႊာ
  5. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  6. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  7. ဆားၾကမ္း - လိုသေလာက္သံုးပါ


ငါးဆားနယ္ရန္
  • ငါးကိုအေကာင္လိုက္ ေရေဆးျပီး  ဗိုက္ခြဲကာ အထဲမွ မလိုတာေတြ ဖယ္ေပးပါ။
  • ငါးရဲ႔ ဗိုက္ထဲကို ဆားခပ္မ်ားမ်ား သိပ္ေပးပါ။
  • ငါးအားလံုး ဆားသိပ္ေပးျပီးတာနဲ႔ ပန္းကန္ျပား သို႕မဟုတ္ ဇလံုတစ္ခ်ပ္ခံျပီး ဆားနယ္ထားေသာ ငါးမ်ားကို စီျပီးထဲ့ေပးပါ။
  • ငါးထဲ့ထားေသာ ပန္းကန္ျပားကို ပလပ္စတစ္အိတ္နဲ႕လံုေနေအာင္ပိတ္ျပီး အေပၚမွ အေလးတစ္ခုခုနဲ႕ ဖိထားပါ။
  • ဖိထားေသာ ငါးထဲမွ ဆားရည္မ်ား အျပင္သို႕ က်မလာေစရန္ ေအာက္မွ ပန္းကန္တခု ထပ္ခံေပးထားပါ။
  • အိမ္တြင္းမွာ႐ွိတဲ့ အခန္းအပူခ်ိိန္နဲ႕ဘဲ ထားထားပါ။
  • ၂ရက္၃ရက္အတြင္း ထားလိုက္ရင္ ငါးဆားနယ္ ရပါျပီ။
  • တစ္လေလာက္ ထားလိုက္ရင္ေတာ႔ ငါးပိေကာင္ ရလာပါျပီ



ေၾကာ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  • ငရုတ္သီး လံုးၾကမ္းခြဲကို ျပင္ထားပါ
  • ငါးကိုဆားအငံ ေပါ့ေစရန္ ေရအနည္းဆံုး ၅ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးပါ။
  • အငံေတာ္ေတာ္ေလး ေပါ့ေစခ်င္ရင္ေတာ့ ဆန္ေဆးေရမွာ ၁၀မိနစ္ေလာက္ စိမ္ျပီးမွေဆးေပးပါ။
  • င႐ုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္တို႕ကို ျပင္ထားပါ။
  • ဆီကိုမီးအလယ္အလတ္ေလာက္နဲ႕ အပူေပးျပီး ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ေပးပါ။
  • ဆီပူလာပါက နႏြင္းမွဳန္႕အနည္းငယ္ ထဲ့ေပးပါ။ျ
  • ပီးတာနဲ႔ ငါးဆားနယ္ကို ထဲ့ေၾကာ္ေပးျပီး တစ္ဖက္က်က္ရင္ တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးပါ။
  • ႏွစ္ဖက္လံုးက်က္ရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ။
  • ေၾကာ္ျပီးလို႕ ပိုေသာဆီကို ဖယ္ေပးျပီး ဒယ္အိုးထဲမွာ အနည္းငယ္ခ်န္ထားကာ မီးကို အေနေတာ္ေလာက္ထိ ေလ်ွာ႔ေပးပါ။
  • ျပီးတာနဲ႔ ထိုဆီထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ င႐ုတ္သီး လံုးၾကမ္းခြဲႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔ကို ၾကြတ္လာတဲ့ထိ ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ။ျ
  • ပီးတာနဲ႕ ငါးဖယ္ေအာင္း ငါးပိေကာင္ေၾကာ္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးေၾကာ္ကို ပန္းကန္ထဲထည့္ကာ ျပင္ေပးျပီး မိမိႏွစ္သက္ရာ တို႔စရာ အစံုနဲ႔  တြဲဖက္၍ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

6 comments:

  1. အရမ္းၾကိဳက္မမာေရ။
    အုုိင္အိုုရာ

    ReplyDelete
  2. အရမ္းၾကိဳက္တာ ဒီမွာငါးလဲ၀ယ္မရဘူး ငပိေကာင္လဲ၀ယ္မရလုိ႔ မစားရဘူး မေလးရွားမွာတုန္းကစားရေသးတယ္ အိမ္ကပုိ႔ေပးလုိ႔ပါ ေမေမကေတာ႔ပုိ႔ေပးမယ္ေျပာတယ္ ေႏြၾကရင္တဲ႔ .....ခုေတာ႔မမမာရဲ့ပုံေလးၾကည္႔ သေရက်ျပီးျပန္ခဲ႔တယ္

    ReplyDelete
  3. က်ြန္ေတာ့္အေမ အရမ္းၾကိဳက္တာ အျမဲေၾကာ္ေပးရတရ္
    ငပ္ိေကာင္လုပ္ျပၤးသားေပါ့ ကြကိုယ္ေတာ့ မလုပ္ခ်င္ဘူးေလ ငါးကိုင္တာတင္တိုင္ပတ္ေနမွာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. ငါးပိေကာင္လုပ္ရင္ ငါးကိုေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ဗိုက္ခြဲျပီး မလိုတာေတြထုတ္ ဆားနဲ႕ ဗိုက္ထဲသိပ္ အေကာင္လိုက္ကိုနယ္ေပးျပီး ဘေလာ့မွာ ေရးထားတဲ့ နည္းအတိုင္း လုပ္ပါ လြယ္ပါတယ္

      Delete
  4. Like. What kind of fish do you use for this recipe? How do you call in English?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ငါးဖယ္ေအာင္းကို
      Smelt@ Siamese River abramine လို႕ ေခၚပါတယ္
      ငါးဖယ္ေအာင္းကို ငါးပိေကာငိဒ္အျပင္ င႐ုတ္သီးနဲ႕ ခ်က္စားႏိူင္ေပမဲ့ ငါးပိေကာင္ေလာက္ေတာ့ စားမေကာင္းဘူးရယ္ေနာ့

      Delete