ပုဇြန္ခ်ဥ္ လုပ္ထားတာ ရလာျပီဆိုေတာ႔ ပုဇြန္ခ်ဥ္သုပ္ေလး စားခ်င္လာခဲ႔တယ္ ပုဇြန္ခ်ဥ္ကို ကိုယ္တိုင္လုပ္ထားတာ အဆင္ေျပလြန္းလို႕ ပုဇြန္ခ်ဥ္ လုပ္နည္းနဲ႕ သုပ္နည္းေလးကို မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းအတိုင္း မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
(ပုဇြန္ခ်ဥ္တည္ရန္)
- ပုဇြန္ေဘာ့ခ်ိတ္ (သို႕) ပုဇြန္ေခါင္းခ်ဳိး - 500 g
- ဘာစမာတီဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
- ဆား - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
- ပုလင္းသန္႔သန္႔ - တစ္လံုး
- ပုဇြန္ခ်ဥ္ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္းခန္႔
- ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
- နံနံပင္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
- ငရုတ္သီးစိမ္း - ႏွစ္သက္သေလာက္
- အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- ပဲဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
ပုဇြန္ခ်ဥ္ ျပဳလုပ္ပံု
- ပုဇြန္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အခြံမခြာဘဲ ေခါင္းဘဲျဖဳတ္ေပးပါ
- ေၾကာဘက္မွေန၍ သြားထိုးတံ အခြ်န္ေလးျဖင့္ ထိုးကေလာ္ျပီး အမဲေၾကာင္းကို ထုတ္ေပးပါ
- အားလံုးသန္႕စင္ျပီးပါက ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရေျခာက္ေအာင္ paper towel ႏွင့္သုတ္ေပးပါ
- ဆန္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္မာမာခ်က္ကာ အေအးခံ ထားေပးပါ
- ထမင္းေအးေတာ့မွ ပုဇြန္ခ်ဥ္တည္ဖို႔ကို စတင္ျပင္ဆင္ေပးပါ
- အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႕ ဇလံုထဲမွာ ဆားႏွင္႔ ထမင္းတို႔ကို ခပ္နာနာ နယ္ေပးပါ
- နယ္ျပီးေသာ ထမင္းထဲမွာ ပုဇြန္ကို ထည္႔နယ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ နယ္ထားေသာ ပုဇြန္မ်ားကို ပုလင္းသန္႕သန္႕ထဲ ဖိသိပ္ျပီး ထည့္ေပးပါ
- ပုဇြန္အေပၚမွာ ေနရာလြတ္ေနပါက အသံုးမျပဳရေသးေသာ ပလပ္စတစ္စမ်ား ထိုးထည့္ျပီး ဗူးဖံုးကို လံုေအာင္ပိတ္ထားပါ
- မာမာကေတာ႔ ပုလင္းကို အျပည္႔သိပ္ ထည္႔ထားတဲ႔အတြက္ ပလပ္စတစ္မ်ား မထည္႔ဘဲ ထားပါတယ္
- ပုဇြန္ထည့္ထားေသာ ပုလင္းကို အိမ္မွာ အခန္းအပူခ်ိန္ အမ်ားဆံုး႐ွိတဲ့ မီးဖိုေဆာင္ အခန္းမွာ ထားေပးပါ
- သံုးရက္ေလာက္ေနရင္ ပုဇြန္ခ်ဥ္ တည္ထားေသာ ပုလင္းထဲမွာ အရည္မ်ား ထြက္လာပါလိမ့္မယ္
- ထြက္လာတဲ့ အရည္မ်ားကို ဗူးကိုေမွာက္ျပီး အဖံုးအနည္းငယ္ ဟေပးကာ အရည္မ်ားကို စစ္ထားေပးပါ
- ေလးရက္ ငါးရက္ေလာက္ေနရင္ ပုဇြန္ခ်ဥ္ကို စားလို႕ရပါျပီ။
ပုဇြန္ခ်ဥ္သုပ္ရန္
- ပုဇြန္ခ်ဥ္မ်ားကို ပုလင္းထဲက ထုတ္ေပးကာ ထမင္းမ်ားကို ဖယ္ေပးပါ
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ေရႏွင္႔ ထပ္ျပီးေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
- င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး စားႏိုင္သေလာက္ လွီးထားပါ
- နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
- ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ပုဇြန္ခ်ဥ္ ၾကက္သြန္နီ နံနံပင္ အရသာမွဳန္႔ ငရုတ္သီးစိမ္းႏွင္႔ ပဲဆီတို႔ ထည္႔ေပးျပီး အရသာ သမေအာင္ နယ္ေပးျပီးပါက ပုဇြန္ခ်ဥ္သုပ္ ေမႊးေမႊးေလးကို ရပါျပီ
- ပုဇြန္ခ်ဥ္မွာ အငံပါျပီးသားမို႕လို႔ ဆားထည့္ရန္ မလိုပါ။
Ma Ma Mar,
ReplyDeleteThank you very much. Thank you for your goodwill in sharing the traditional recipes.