Wednesday 21 October 2015

ပုလင်းနဲ့ထည့်တဲ့ ပုဇွန်ချဉ်







ပုဇြန္ခ်ဥ္ လုပ္ထားတာ ရလာျပီဆိုေတာ႔ ပုဇြန္ခ်ဥ္သုပ္ေလး စားခ်င္လာခဲ႔တယ္ ပုဇြန္ခ်ဥ္ကို ကိုယ္တိုင္လုပ္ထားတာ အဆင္ေျပလြန္းလို႕ ပုဇြန္ခ်ဥ္ လုပ္နည္းနဲ႕ သုပ္နည္းေလးကို မာမာျပင္ဆင္တဲ႔ နည္းအတိုင္း မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
(ပုဇြန္ခ်ဥ္တည္ရန္)
  1. ပုဇြန္ေဘာ့ခ်ိတ္ (သို႕) ပုဇြန္ေခါင္းခ်ဳိး - 500 g
  2. ဘာစမာတီဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
  3. ဆား - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  4. ပုလင္းသန္႔သန္႔ - တစ္လံုး
ပုဇြန္ခ်ဥ္သုပ္ရန္

  1. ပုဇြန္ခ်ဥ္ - ထမင္းစားဇြန္း ငါးဇြန္းခန္႔
  2. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  3. နံနံပင္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  4. ငရုတ္သီးစိမ္း - ႏွစ္သက္သေလာက္
  5. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  6. ပဲဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ

ပုဇြန္ခ်ဥ္ ျပဳလုပ္ပံု
  1. ပုဇြန္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အခြံမခြာဘဲ ေခါင္းဘဲျဖဳတ္ေပးပါ
  2. ေၾကာဘက္မွေန၍ သြားထိုးတံ အခြ်န္ေလးျဖင့္ ထိုးကေလာ္ျပီး အမဲေၾကာင္းကို ထုတ္ေပးပါ
  3. အားလံုးသန္႕စင္ျပီးပါက ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရေျခာက္ေအာင္ paper towel ႏွင့္သုတ္ေပးပါ
  4. ဆန္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္မာမာခ်က္ကာ အေအးခံ ထားေပးပါ
  5. ထမင္းေအးေတာ့မွ ပုဇြန္ခ်ဥ္တည္ဖို႔ကို စတင္ျပင္ဆင္ေပးပါ
  6. အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႕ ဇလံုထဲမွာ ဆားႏွင္႔ ထမင္းတို႔ကို ခပ္နာနာ နယ္ေပးပါ
  7. နယ္ျပီးေသာ ထမင္းထဲမွာ ပုဇြန္ကို ထည္႔နယ္ေပးပါ
  8. ျပီးတာနဲ႔ နယ္ထားေသာ ပုဇြန္မ်ားကို ပုလင္းသန္႕သန္႕ထဲ ဖိသိပ္ျပီး ထည့္ေပးပါ
  9. ပုဇြန္အေပၚမွာ ေနရာလြတ္ေနပါက အသံုးမျပဳရေသးေသာ ပလပ္စတစ္စမ်ား ထိုးထည့္ျပီး ဗူးဖံုးကို လံုေအာင္ပိတ္ထားပါ
  10. မာမာကေတာ႔ ပုလင္းကို အျပည္႔သိပ္ ထည္႔ထားတဲ႔အတြက္ ပလပ္စတစ္မ်ား မထည္႔ဘဲ ထားပါတယ္
  11. ပုဇြန္ထည့္ထားေသာ ပုလင္းကို အိမ္မွာ အခန္းအပူခ်ိန္ အမ်ားဆံုး႐ွိတဲ့ မီးဖိုေဆာင္ အခန္းမွာ ထားေပးပါ
  12. သံုးရက္ေလာက္ေနရင္ ပုဇြန္ခ်ဥ္ တည္ထားေသာ ပုလင္းထဲမွာ အရည္မ်ား ထြက္လာပါလိမ့္မယ္ 
  13. ထြက္လာတဲ့ အရည္မ်ားကို ဗူးကိုေမွာက္ျပီး အဖံုးအနည္းငယ္ ဟေပးကာ အရည္မ်ားကို စစ္ထားေပးပါ
  14. ေလးရက္ ငါးရက္ေလာက္ေနရင္ ပုဇြန္ခ်ဥ္ကို စားလို႕ရပါျပီ။
ပုဇြန္ခ်ဥ္သုပ္ရန္
  • ပုဇြန္ခ်ဥ္မ်ားကို ပုလင္းထဲက ထုတ္ေပးကာ ထမင္းမ်ားကို ဖယ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ေရႏွင္႔ ထပ္ျပီးေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး စားႏိုင္သေလာက္ လွီးထားပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ပုဇြန္ခ်ဥ္ ၾကက္သြန္နီ နံနံပင္ အရသာမွဳန္႔ ငရုတ္သီးစိမ္းႏွင္႔ ပဲဆီတို႔ ထည္႔ေပးျပီး အရသာ သမေအာင္ နယ္ေပးျပီးပါက ပုဇြန္ခ်ဥ္သုပ္ ေမႊးေမႊးေလးကို ရပါျပီ
  • ပုဇြန္ခ်ဥ္မွာ အငံပါျပီးသားမို႕လို႔ ဆားထည့္ရန္ မလိုပါ။

1 comment:

  1. Ma Ma Mar,

    Thank you very much. Thank you for your goodwill in sharing the traditional recipes.

    ReplyDelete