Tuesday, 20 October 2015

သီးစံု ပဲခ်ဥ္ရည္ဟင္း


သီး႐ြက္စံုလို႕ ေျပာေပမဲ့ တကယ္တမ္းက်ေတာ့ အိမ္မွာ႐ွိတာေတြ ျပစ္ပ်က္ထည့္ျပီး ခ်က္လိုက္တဲ့ ဟင္းတမယ္ပါ ဟင္းေတြကို ဘာစတိုင္ ညာစတိုင္ဆိုျပီး ခ်က္ရတာထက္ မိသားစု ခံတြင္းလိုက္ေစမဲ့ အစာေလးေတြကို ခ်က္ရတာ စိတ္ထဲမွာ ပီတိေတာ္ေတာ္ေလး ျဖစ္ရတာမို႕ မာမာခ်က္တဲ့ မာ့မာ့စတိုင္ သီးစံု ပဲခ်ဥ္ရည္ဟင္း ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (၃ေယာက္ ညမနက္စာ)

  • ကုလားပဲျခမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ခြက္ တခြက္
  • အာလူး - ခပ္ႀကီးႀကီး တလံုး
  • မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တဥ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - အေတာင့္ႀကီးႀကီး ၂ေတာင့္
  • ပဲေတာင့္႐ွည္ - ၅ေတာင့္
  • ႐ုန္းပေတသီး - ၅ေတာင့္
  • မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တဥ
  • မက်ီးသီးမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္ 
  • ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္ - အခက္ႀကီးႀကီး ၂ခက္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု (ပဲျပဳပ္ထဲႏွင့္ဆီသတ္ရာတြင္ သံုးရန္)
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ရဲ႕တ၀က္
  • င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  • ကုလားပဲဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ နႏြင္းမွဳန္႕ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ပဲအရမ္း မႏူးအာင္ ျပဳပ္ထားပါ
  • ပဲသီးကို  အေနေတာ္လွီးထားပါ
  • အာလူးကို အခြံခြာျပီး အေနေတာ္တံုးကာ ေရနာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • မက်ီးသီးမွည့္ကို ေရတထပ္ေဆးျပီး ေရစိမ္ထားပါ
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ လက္တဆစ္ အ႐ြယ္တံုးထားပါ
  • ႐ံုပေတသီးကို တ၀က္ျဖတ္ထားပါ
  • ၾကက္သြျဖဴ နီ ခ်င္းတို႕ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕နဲ႕ေရာျပီး ေထာင္းထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္တာနဲ႕ ဒယ္အိုးတလံုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ ဆီပူလာတာနဲ႕ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ကာ င႐ုတ္သီးေထာင္းကို ထည့္ျပီးေမႊးလာေအာင္ဆီသတ္ေပးပါ 
  • ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာတာနဲ႕ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္မ်ားကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ဟင္းခ်က္ရန္ျပင္ထားေသာ အသီးအ႐ြက္မ်ားကို ႐ံုးပေတသီးမွလႊဲျပီး  ထည့္ဆီသတ္ပါ 
  • အသီးအ႐ြက္မ်ား ထည့္ျပီးတာနဲ႕ ငံျပာရည္ကို တခါထဲထည့္ေမႊေပးပါ
  • အသီးမ်ားနည္းနည္း ႏြမ္းလာတာနဲ႕ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲေျပာင္းထည့္ျပီး ေရကို တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္ ၂လံုးစာထည့္ျပီး အသီးမ်ားႏူးေအာင္ တည္ေပးပါ
  • အသီးမ်ား ႏူးမ်ားလာတာနဲ႕ ျပဳပ္ထားေသာ ပဲကိုထည့္ျပီး ေရစိမ္ထားေသာ မက်ည္းမွည့္ကို လက္နဲ႕ေဖ်ာ္ျပီး မက်ည္းရည္ထည့္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္ပြက္ပြက္ဆူပါက. ႐ုန္းပေတသီး ဆားႏွင့္ အရသာမွဳန္႕ထည့္ျပီး အရသာကို လိုသလိုျပင္ကာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment