Monday, 19 October 2015

ၾကက္ဥအစာသြပ္ အာလူးကတ္တလိတ္


မာမာ့အေမ အလွဴလုပ္တိုင္း ဘုန္းႀကီးပြဲအတြက္ တခုတ္တရ ေၾကာ္တတ္တဲ့ ကတ္တလိတ္ေၾကာ္ေလးပါ ၾကက္သား ၾကက္အသည္းအျမစ္ အာလူးတို႕ကို အစာလုပ္ျပီး ၾကက္ဥနဲ႕လိတ္ထားတာမို႕ အရသာကေတာ့ ႐ွယ္ပါဘဲ ဒါေၾကာင့္မို႕ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ေျမနီအာလူး - 150g 
  • ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္
  • ၾကက္ အသည္း - ၂ခု
  • ၾကက္အျမစ္ - ၂ခု
  • ၾကက္ ႏွစ္လံုး - ၅ခု 
  • ၾကက္သား  - 200g
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တလံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ 
  • ၾကက္ဥ - ၄လံုး  
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း ( ၾကက္သား ၾကက္အျမစ္ ၾကက္ႏွစ္လံုး ၾကက္အသည္းမ်ားျပဳပ္ရာတြင္ တ၀က္ထည့္ပါ)
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း (ၾကက္သားဆီသတ္ ၾကက္သားျပဳပ္ထဲတြင္ထဲ့ရန္ )
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • နာနတ္ပြင့္ - တျခမ္း
  • တ႐ုတ္နံနံပင္ - အနည္းငယ္ 
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ ၂လံုးသာသာ  
ၾကက္ဥ ျပင္ဆင္ပံု

  •  ၾကက္ဥ ၄လံုး - ခေလာက္ထားပါ 


အာလူးျပင္ဆင္ပံု

  • ေျမနီအာလူး အေစးသီးကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ႏူးေအာင္ျပဳပ္ကာ အခြံခြာထားပါ
  • အခြံခြာထားေသာ အာလူးကို ခပ္ေသးေသးေလးေတြ လွီးထားပါ
အစာသြပ္လုပ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္ႏွစ္လံုး ၾကက္အျမစ္ ၾကက္သားတို႕ကို သန္႕စင္ေအာင္ေဆးေၾကာကာ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ပံုတပံု နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံုတို႕ႏွင့္နယ္ကာ နာနတ္ပြင့္ႏွင့္ ခ်င္းထည့္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေ႐ခမ္းတဲ့ထိ တည္ေပးပါ
  • ေ႐ခမ္းပါက အေအးခံျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြ လွီးေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ကို အခြြံခြာျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လီွးထားပါ
  • တ႐ုတ္နံနံပင္ကို ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားေပးပါ
  • ေကာ္မွဳန္႕ကို ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းေလာက္နဲ႕ ေဖ်ာထားပါ
  • ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းကို နႏြင္းမွဳန္႕ အနည္းငယ္ထဲ့ျပီး အပူေပးကာ ၾကက္သြန္အျဖဴ အနီကို ႏြမ္း႐ံု ေၾကာ္လိုက္ပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းတာနဲ႕ လွီးထားေသာ အာလူး အသည္းအျမစ္မ်ားကို ထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေကာ္မွဳန္႕ေဖ်ာ္ရည္ထည့္ကာ ေမႊေပးပါ
  • ၅မိနစ္ေလာက္ ေမႊေၾကာ္ေၾကာ္ေပျပီး တ႐ုတ္နံနံထည့္ေမႊကာ အေအးခံထားပါ
အစာသြပ္ေၾကာ္ပံု
  • ဒယ္အိုးျပန္႕ျပန္႕ကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ခေလာက္ထားေသာ ၾကက္ဥကို အေနေတာ္တခ်ပ္စာ ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • အျပန္႕ႀကီးႀကီးရေအာင္ ဒယ္အိုးကို ေစာင္းေ၀ွ႕ျပီး ျဖန္႕ေပးပါ
  • ၾကက္ဥေၾကာ္ တဖက္က်က္ေလာက္တာနဲ႕ တဖက္ကို လွန္ေပးျပီး ၾကက္ဥေၾကာ္ အေပၚမွာ ၾကက္သားအစာကို ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းေလာက္ ထည့္ေပးျပီး ၾကက္ဥေၾကာ္ႏွင့္အုပ္ကာ ပန္းကန္ျပားထဲ ေျပာင္းထည့္ေပးပါ
  • ၾကက္ဥအာလူးကတ္တလိတ္ အစာသြတ္ပူပူေလးကို သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment