Saturday, 17 October 2015

နန္းႀကီးသုပ္



နန္းၾကီးသုပ္ သုပ္စားမယ္လို႕ စိတ္ကူးတိုင္း လူမညီတာရယ္ေၾကာင့္ မစားျဖစ္တာက မ်ားပါတယ္ အခုေတာ့ စားခ်င္စိတ္ေလးကို ပါရမီျဖည့္ရင္း ခ်က္ျပဳပ္ျပင္ဆင္လိုက္ျပီမို႕ မာမာခ်က္နဲ့ နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (၁၀ေယာက္စာ)
  • နန္းၾကီးမုန္႔ဖတ္ - 1500 g
ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္
  • ငံၿပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဟင္းခတ္မွဳန္ ႔- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ၾကက္သား - အ႐ိုးမပါ ၄၀က်ပ္သား

ဟင္းခ်က္ရန္
  • သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ၾကက္သား - (3 cm ေလာက္ အတံုးေလးမ်ား တံုးေပးပါ)
  • ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ၾကက္သြန္နီ - အလံုးၾကီးၾကီးငါးလံုး (ဟင္းအႏွစ္ရရန္ အစိတ္ေသးေသးေလးမ်ား တံုးထားပါ)
  • ၾကက္သြန္ၿဖဴ - ၁၅မႊာ (မညက္တညက္ေထာင္းေပးပါ)
  • ဆီ -လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ သံုးလံုးခြဲ
  • နႏြင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးတပံု
  • အုန္းႏို႔ - 175 ml
အသုပ္ထဲထဲ႔ရန္
  • ၾကက္သြန္နီ -ႏွစ္လံုး (နန္းၾကီးသုပ္ထဲ ထည္႔စားရန္ ပါးပါးလွီးၿပီးေရေဆးထားပါ)
  • ခ်က္ျပီးသား ၾကက္သားဟင္း
  • ဘဲဥ(သို႔)ၾကက္ဥ -  ဆယ္လံုး (ၿပဳပ္၍အခြံခြာၿပီး လွီးထားပါ)
  • သံပုရာသီး -  သံုးလံုး (အစိတ္ေလးမ်ား စိတ္ေပးပါ)
  • ပဲအက်က္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ဆယ္႔ငါးဇြန္း
  • ငရုတ္သီးအက်က္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းခန္႕
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  • နံနံပင္ - ဆယ္႔ငါးပင္ (ပါးပါးလီွးေပးပါ)
  • အၾကြတ္ေၾကာ္ - တရုတ္ဟင္းေရေသာက္ ပန္းကန္လံုးၾကီး တလံုးစာတို႔လိုပါတယ္
ၾကက္သားခ်က္ရန္
ၾကက္သားကို အတုံးေလးမ်ားတံုးၿပီး ဆား ငံၿပာရည္ နႏြင္း
ဟင္းခတ္မွဳန္႔ သၾကားတို႔ႏွင္႔နယ္ၿပီး တစ္နာရီေလာက္ႏွပ္ ထားပါ
ၾကက္သြန္နီကို အတံုးေလးေတြလွီးၿပီး ၾကက္သြန္ၿဖဴကို
ေထာင္းေပးပါ ငရုတ္စိမ္းမွဳန္႔ အုန္းႏို႔တို႔ကိုၿပင္ထားပါ
မီးအေနေတာ္ႏွင္႔ တည္ထားေသာ ဆီပူအိုးတြင္ၾကက္သြန္ၿဖဴ နီ
 ငရုတ္သီးတို႔ကို ငရုတ္သီးနံ႔သင္းလာတဲ႔ ထိဆီသတ္ေပးပါ
ငရုတ္သီးနံ႔သင္းလာလ်ွင္ႏွပ္ထားေသာ
 ၾကက္သားကို ထည္႔ၿပီးဆီသတ္ပါ
ၾကက္သားမ်ားအေရာင္ေၿပာင္းၿပီး
ခပ္တင္းတင္းေလးၿဖစ္လာေအာင္ခ်က္ေပးပါ
ၾကက္သားမ်ား မာတင္းတင္းေလးၿဖစ္လာလ်ွင္
အုန္းႏို႔ႏွင္႔ေရအနည္းငယ္ကို ထည္႔ၿပီးဆက္တည္ေပးပါ
အုန္းႏို႔ႏွင္႔ေရခမ္းလ်ွင္ ဆီၿပန္လာၿပီမို႔ မီးပိတ္ႏိူင္ပါၿပီ
နန္းၾကီးဖတ္ လုပ္ဖို႔ေခါက္ဆြဲဖတ္ထုတ္ပါ
 ေရေႏြးဆူဆူမွာ တမိနစ္ေလာက္ေဖ်ာ ၿပီးေရၿပန္စစ္ထားလိုက္ပါ
သူ႔ကိုဆီပူပူမွာေၾကာ္လိုက္ရင္နန္းၾကီးသုပ္ထဲ
ထည္႔စားတဲ႔အၾကြတ္ေၾကာ္ေလးရပါတယ္
ဆီပူပူမွာေၾကာ္လိုက္တာပါ အဝါေရာင္ၾကိဳက္လွ်င္နႏြင္းမွဳန္႔ထဲ႔ေၾကာ္ပါ
အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါက ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲမွာ
အမယ္စံုေအာင္ထဲ႔ၿပီး ကိုယ္ၾကိဳက္သလိုနယ္ဖတ္ စားႏိူင္ပါၿပီ
တစ္ခ်ိဳ႕ကအုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ ဟင္းရည္ေလးထည္႔ၿပီး နယ္ၾကပါတယ္ ရြဲရြဲေလးနဲ႔ပိုၿပီး စားေကာင္းပါတယ္
ဒီမွာကေတာ႔ အုန္းႏို႔ကို ၾကက္သားထဲ ထည္႔ခ်က္ထားလို႔ ဟင္းရည္နဲ႔မနယ္ဘဲ ၾကက္သားဟင္းအႏွစ္နဲ႔ဘဲနယ္
လိုက္ပါတယ္ သူကလဲ အရသာတစ္မ်ိဳးမို႔ စားလို႔ေကာင္းပါတယ္ နန္းၾကီးသုပ္လွ်င္ မက်ီးရည္မသံုးရပါ သံပုရာသီး ေရွာက္သီးတို႔ႏွင္႔ဘဲသုပ္ပါ ပိုေမႊးပါတယ္။


No comments:

Post a Comment