Thursday 15 October 2015

သံပုယိုသီးသုပ်


စားခ်င္တာကေတာ႔ ေရွာက္သီးသုပ္ေလးပါဘဲ ဒါေပမဲ႔ ေရွာက္သီးမရေလေတာ႔ သံပယိုသီးကိုဘဲ ေရွာက္သီးအစားထိုးကာ သုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ေရွာက္သီးမရွိတဲ႔ ေနရာေဒသေတြမွာ သံပုယိုသီးေလး အစားထိုးျပီး သုပ္စားႏိုင္ေအာင္ မာမာသုပ္တဲ့ သံမယိုသီး သုပ္နည္းေလးကို မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္။

အကုန္အက်လဲ သက္သာျပီး ထမင္းျမိန္ေစတဲ႔ ဟင္းေလးတစ္မယ္ ဆိုရင္လဲ မမွားပါဘူး ဒီအသုပ္ေလးက ဟင္းခါးေလးနဲ႔ လိုက္သလို ပဲဟင္းခ်ဳိေလးနဲ႔လဲ အရမ္းလိုက္ဖက္ပါတယ္ ဒီအသုပ္ေလးက မာမာ႔ကေလးေတြရဲ ႔ အၾကိဳက္ပါ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ေလး ၾကိဳက္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ သုပ္စားေစခ်င္ပါတယ္။

တပြဲစာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. သံပုယိုသီး - ခပ္ၾကီးၾကီး တစ္လံုး
  2. ၾကက္သြန္နီ - ဥၾကီးၾကီး တစ္ဥ
  3. ေဂၚဖီ - အေနေတာ္ တစ္စိတ္
  4. ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  5. ပဲအက်က္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  6. ငါးငံျပာရည္ - ထမ္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  7. ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  8. င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  9. ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ 

သံပုယိုသီး အခ်ဥ္ေပါ့ျပီး မခါးေစရန္ ဆားရည္စိမ္နည္း
  1. ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ဆားထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းကို ေရ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူးႏွင္႔ေဖ်ာ္ေပးပါ
  2. သံပုယိုသီးကို အခြံခြာျပီး အမႊာေလးမ်ား ထြင္ေပးကာ ဆားရည္ထဲမွာ နာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ေပးထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ေဂၚဖီကို ခပ္ပါးပါး လွီးေပးျပီး ေရေဆးထားပါ
  • အသုပ္သုပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  • ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တစ္လံုးထဲမွာ ေဂၚဖီ ၾကက္သြန္နီ ပဲအက်က္မွဳန္႕ ငံျပာရည္ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕ ဆီခ်က္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ႏွင့္အတူ ဆားရည္စိမ္ထားေသာ သံပုယိုသီးအဖတ္ေလးမ်ားကို ေရညွစ္ျပီးထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြ နယ္ေပးပါ
  • အရသာ နယ္ျပီးပါက အရသာျမည္းျပီး  လိုသလိုျပင္ကာ ခ်ဥ္ငံစပ္ သံပုယိုသီးသုပ္ေလးကို ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment