Saturday, 17 October 2015

အာပူလ်ွာပူ ( မုန္႕တီ )


မာမာ ဒီေန႔အလုပ္ရွဳပ္တဲ႔ မုန္႔တီဟင္းရည္ အာပူလ်ွာပူ ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္ ထမင္းမစားခ်င္တာနဲ႔ စိတ္ေျပာင္းစိတ္လြဲေလးလုပ္ျပီး ခ်က္လိုက္တာမို႕  ေသာက္လို႔ေတာ္ေတာ္ေလးေကာင္းပါတယ္ ထမင္းလြတ္ေသာက္ၾကတာမို႔ တစ္ေနကုန္မုန္႔တီနဲ႔ ႏွစ္ပါးသြားၾကမွာပါ သားေရာသမီးပါ အရမ္းၾကိဳက္ၾကတာမို႔ ခ်က္ရက်ဳိးေလး နပ္ပါတယ္ ေလးေယာက္စာေပမဲ႔ တစ္ေနကုန္ေသာက္မွာမို႔ ပိုခ်က္ထားပါတယ္။

ရခိုင္လူမ်ဳိးခ်က္တဲ႔ ရခိုင္မုန္႔တီ စစ္စစ္မဟုတ္ေပမဲ႔ အနီးစပ္ဆံုးတူေအာင္ ခ်က္ထားျပီး ငါးေရႊမရွိတဲ႔အတြက္ ဘာဆာငါးျပားကို ျပဳပ္ျပီးခ်က္ထားပါတယ္။
ေလးေယာက္စာ
ပါဝင္ရမွာေလးေတြက
ငါးျပဳပ္ရန္
  • ငါး - ႏွစ္ဆယ္သား (ဘာဆာငါးျပား)
  • ငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တဝက္သာသာ
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း တို႔ကိုေရျမဳပ္ရံုေရာျပဳပ္ေပးျပီး ႏူးသြားပါက အသားဖတ္ေလးမ်းကို ဒယ္အိုးထဲ ထည့္ေလွာ္ေပးထားပါ
ဟင္းရည္ခ်က္ရန္
  • ေရ - 11 cups
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - ဆယ္မႊာ (ေထာင္းေပးပါ)
  • ၾကက္သြန္နီ - ႏွစ္လံုး (အဖတ္ေလးမ်ားလွီးေပးပါ)
  • ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ပုဇြန္ငပိ - ထမင္းစားဇြန္းႏွစ္ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္းႏွစ္ဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္းတဇြန္း
  • ပဒဲေကာ - တလက္မ (ေထာင္းေပးပါ)
  • ငါးေလွာ္ အသားမ်ား အားလံုးေရာျပီး ေရပြက္ပြက္ဆူကာ ၾကက္သြန္ဖတ္မ်ား ႏူးေအာင္တည္ေပးပါ
မုန္႔တီရည္ေသာက္ရန္
  • ငရုတ္သီးစိမ္းအစပ္ေတာင္႔ - အေတာင္႔ၾကီးၾကီးဆယ္ေတာင္႔ (ေလွာ္ျပီးေထာင္းေပးပါ)
  • မုန္႔ဖတ္ - 400 g (ျပဳပ္ေပးထားပါ)
  • မက်ည္းမွည္႔ရည္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တလံုး
  • သံပုရာသီး - တလံုး( ႀကိဳက္လ်ွင္ထည့္ေသာက္ပါ )
  • ငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တလံုး
  • ပဲေၾကာ္ - ဆယ္ခ်ပ္ (ေခ်ထားေပးပါ)
  • နံနံပင္ - ဆယ္ပင္ (လွီးေပးထားပါ)
  • ငါးဖယ္ေၾကာ္ - အခ်ပ္သံုးဆယ္
တစ္ပြဲစာျပင္ရန္
  • မုန္႔ဖတ္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တလံုးစာ
  • ပဲေၾကာ္ - ထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္း
  • ငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတဝက္
  • မက်ီးမွည္႔ေရ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတဇြန္း
  • ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတဝက္
  • ငါးဖယ္ - တခ်ပ္
  • နံနံပင္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတဇြန္း
ရခိုင္မုန္႔တီခ်က္ဖို႔လိုအပ္တာေလးေတြပါ






No comments:

Post a Comment