Saturday 17 October 2015

မုန္႔တီ ပူပူေလး


မာမာ ဒီေန႔အလုပ္ရွဳပ္တဲ႔ မုန္႔တီဟင္းရည္ ပူပူေလး ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္ ထမင္းမစားခ်င္တာနဲ႔ စိတ္ေျပာင္းစိတ္လြဲေလးလုပ္ျပီး ခ်က္လိုက္တာမို႕  ေသာက္လို႔ေတာ္ေတာ္ေလး ေကာင္းပါတယ္။

ထမင္းလြတ္ ေသာက္ၾကတာမို႔ တစ္ေနကုန္ မုန္႔တီနဲ႔ ႏွစ္ပါးသြားၾကမွာပါ သားေရာသမီးပါ အရမ္းၾကိဳက္ၾကတာမို႔ ခ်က္ရက်ဳိးေလး နပ္ပါတယ္ ေလးေယာက္စာေပမဲ႔ တစ္ေနကုန္ေသာက္မွာမို႔ ပိုခ်က္ထားပါတယ္။

ရခိုင္လူမ်ဳိးခ်က္တဲ႔ ရခိုင္မုန္႔တီ စစ္စစ္မဟုတ္ေပမဲ႔ အနီးစပ္ဆံုးတူေအာင္ ခ်က္ထားျပီး ငါးေရႊမရွိတဲ႔အတြက္ ဘာဆာငါးျပားကို ျပဳပ္ျပီးခ်က္ထားပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (ေလးေယာက္စာ)

ငါးျပဳပ္ရန္

  1. ငါး - ႏွစ္ဆယ္သား (ဘာဆာငါးျပား)
  2. ငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္ဝက္သာသာ
  3. ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း တို႔ကိုေရျမဳပ္ရံုေရာျပဳပ္ေပးျပီး ႏူးသြားပါက အသားဖတ္ေလးမ်ားကို ဒယ္အိုးထဲထည့္ျပီး ေလွာ္ေပးထားပါ

ဟင္းရည္ခ်က္ရန္
  • ေရ - 11 cups
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - ဆယ္မႊာ (ေထာင္းေပးပါ)
  • ၾကက္သြန္နီ - ႏွစ္လံုး (အဖတ္ေလးမ်ားလွီးေပးပါ)
  • ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ပုဇြန္ငပိ - ထမင္းစားဇြန္းႏွစ္ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္းႏွစ္ဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္း
  • ပဒဲေကာ - တစ္လက္မ (ေထာင္းေပးပါ)
  • ငါးေလွာ္ အသားမ်ား အားလံုးေရာျပီး ေရပြက္ပြက္ဆူကာ ၾကက္သြန္ဖတ္မ်ား ႏူးေအာင္တည္ေပးပါ
မုန္႔တီရည္ေသာက္ရန္
  • ငရုတ္သီးစိမ္း အစပ္ေတာင္႔ - အေတာင္႔ၾကီးၾကီးဆယ္ေတာင္႔ (ေလွာ္ျပီးေထာင္းေပးပါ)
  • မုန္႔ဖတ္ - 400 g (ျပဳပ္ေပးထားပါ)
  • မက်ည္းမွည္႔ရည္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တစ္လံုး
  • သံပုရာသီး - တစ္လံုး( ႀကိဳက္လ်ွင္ထည့္ေသာက္ပါ )
  • ငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တစ္လံုး
  • ပဲေၾကာ္ - ဆယ္ခ်ပ္ (ေခ်ထားေပးပါ)
  • နံနံပင္ - ဆယ္ပင္ (လွီးေပးထားပါ)
  • ငါးဖယ္ေၾကာ္ - အခ်ပ္သံုးဆယ္
တစ္ပြဲစာျပင္ရန္
  • မုန္႔ဖတ္ - လက္တစ္ဆုတ္စာ
  • ပဲေၾကာ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • မက်ီးမွည္႔ေရ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • ငါးဖယ္ - တစ္ခ်ပ္
  • နံနံပင္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ ထည္႔ေပးျပီး ျပင္ေပးပါ။

No comments:

Post a Comment