Thursday, 1 November 2012

ၾကက္ဆီထမင္း ေမႊးေမႊးေလး


မာမာ ဒီေန႔ၾကက္ဆီထမင္းေလး ခ်က္ပါတယ္ တစ္ေန႔တစ္ေန႔ ဘာခ်က္ရင္ေကာင္းမလဲ ဘာစားရရင္ေကာင္းမလဲဆိုတဲ႔ အေတြးေတြက အိမ္ရွင္မေတြအတြက္ ေတာ္ေတာ္ေလး ေခါင္းစားတဲ႔ အလုပ္တစ္ခုပါ။

အသားငါး အကုန္စားတဲ႔ မိသားစု ဆိုရင္ေတာ႔ သိပ္စဥ္းစားစရာ မလိုေပမဲ႔ အသားငါးေတြေရွာင္တဲ႔ မိသားစုေတြ အတြက္ေတာ႔ အရမ္းကို စဥ္းစားရပါတယ္။

မနက္စာ အတြက္ကို ညထဲက ေမးရပါတယ္ ဘာစားခ်င္ၾကလဲ ဘယ္လိုေလး ခ်က္ေပးရမလဲ သူတို႔ဆီကအေျဖရရင္ေတာ႔ အဆင္သင္႔ ခ်က္ေပးလိုက္ရံုပါဘဲ သူတို႔ဆီက အေျဖမရတဲ႔ ေန႔ဆိုရင္ေတာ႔ ကိုယ္႔စိတ္ထဲရွိတာေလးဘဲ ခ်က္လိုက္ပါတယ္။

ဒီေန႔ေတာ႔ မာမာစိတ္ထဲ ရွိတဲ႔အတိုင္း ကိုယ္စားခ်င္ သလိုေလးဘဲ ခ်က္လိုက္ပါတယ္ မာမာ ဒီေန႔ခ်က္တဲ႕ ၾကက္ဆီထမင္းေလးက အရမ္းလြယ္ပါတယ္။

မေန႔ညက TV အစီအစဥ္ တခုကလာတဲ႔ ၾကက္ဆီထမင္း ခ်က္နည္းေလးကိုၾကည္႔ျပီး ခ်က္ထားတာပါ သူကေတာ့ ေျမအိုးေလးနဲ႔ ခ်က္ပါတယ္ မာမာကေတာ႔ ေျမအိုးမရွိတာနဲ႔ ထမင္းေပါင္းအိုးေလးနဲ႔ ဘဲခ်က္လိုက္ပါတယ္။

ခ်က္နည္းေလးက ပကာသန မဖက္သလို အရမ္းကို ရိုးရွင္းပါတယ္ ဒါေပမဲ႔ခ်က္ျပီးတဲ႔ အခါမွာေတာ႔ စားလို႔အရမ္းေကာင္းတဲ့အတြက္ ရိုးရွင္းလြယ္ကူျပီး စားလို႔အရမ္းေကာင္းတဲ႔ ၾကက္ဆီထမင္းေလး မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္ေပါင္ - တကီလိုခန္႕
  2. ဘာစမာတီဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၄ဗူး
  3. ၾကက္အဆီဖတ္ - ၅ခုခန္႕ သို႕မဟုတ္ ၾကက္အရည္ခြံ ၅ခုခန္႕
  4. စပါးလင္ - ၈လက္မခန္႕
  5. ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ႀကီးႀကီး တလံုး
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး အမႊာ၂၀ခန္႕ (အခ်ဥ္စပ္ရန္ ၾကက္ျပဳပ္ရန္ႏွင့္ ဆန္ဆီသတ္ရန္  ခြဲသံုးပါ)
  7. ၾကက္သြန္မိတ္ - ၃ပင္
  8. ခ်င္း - ႏွစ္လက္မခန္႕ (အခ်ဥ္စပ္ရန္ ၾကက္ျပဳပ္ႏွင့္ ဆန္ဆီသတ္ရန္ ခြဲသံုးပါ )
  9. နံနံပင္ - အနည္းငယ္
  10. င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၅ေတာင့္
  11. သံပုရာသီး - တျခမ္း
  12. ပ်ားရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္ ပ်ားရည္မ႐ွိက သၾကား ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  13. ပဲငံျပာရည္အက်ဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  14. သခြားသီး - အနည္းငယ္
  15. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း  ၂ဇြန္းခြဲ (ဟင္းခ်ဳိႏွင့္ ၾကက္ျပဳပ္တြင္သံုးရန္)
  16. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္းခြဲ ( ၾကက္ျပဳပ္ထဲ၂ဇြန္းထည့္ရန္ႏွင္႔ ပိုတာကို ဟင္းခ်ဳိရည္ထဲ ထည့္ရန္)
  17. ေရ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
  18. ၾကက္ျပဳပ္ရည္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၈ဗူး (ထမင္းခ်က္ရန္)


ၾကက္သားျပဳပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ၾကက္ေပါင္သားကို သန္႕စင္ေအာင္ ေဆးေပးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄မႊာကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပား႐ိုက္ေပးထားပါ  
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ေလးျခမ္း စိတ္ထားပါ
  • ခ်င္းခပ္ပါးပါး ၇ျပားခန္႕ကို အခြံခြာျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး ဓါးျပားရိုက္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ကို တလက္မ အရွည္ခန္႔လွီးထားပါ
  • စပါးလင္ကို ၂လက္မအ႐ြယ္ ေလးပိုင္းပိုင္း၍ အနည္းငယ္ ထုေပးထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ၾကက္သား ခ်င္း ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းခြဲ အခ်ဳိမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄မႊာ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္မိတ္တို႕ႏွင့္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ကာ ဟင္းရည္မ်ား ေ၀မက်ေစရန္ အဖံုးမဖံုးဘဲ မီးအားေကာင္းေကာင္းနဲ႕ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္မ်ား ဆူလာျပီဆိုတာနဲ႕ မီးကိုအေနေတာ္သို႕ ေလ်ွာ့ကာ အဖံုးဖံုးျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  • တဖက္ကို မိနစ္၂၀ခန္႕ျပဳပ္ေပးျပီး ေနာက္တဖက္ကို အရည္ခြံမ်ား လန္မထြက္ေစရန္ အသာလွန္ေပးျပီး မိနစ္၂၀ခန္႕ ဆက္ျပဳပ္ေပးပါ
  • မိနစ္၄၀ခန္႕ ျပဳပ္ေပးျပီးတာနဲ႕ အေအးခံျပီး မိမိႏွစ္သက္သည့္ပံုစံ ခုတ္ေပးထားပါ
ထမင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆန္ကို ေရေဆးျပီး စစ္ထားပါ
  • ခ်င္း လက္တဆစ္ေလာက္ကို အခြံခြာျပီး ေထာင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄မႊာကို အခြံခြာျပီး ေထာင္းထားပါ
  • ဆား အနည္းငယ္ကို ျပင္ထားပါ
  • ၾကက္အဆီဖတ္ကို ေရေဆးထားပါ
  • ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ဒယ္အိုးတလံုးကို အပူေပးပါ
  • ပူလာတာနဲ႕ ဆီ ၾကက္ဆီဖတ္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ခ်င္းတို႕ကို ထည့္ျပီးေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္ဆီဖတ္မ်ား ေပ်ာ္လာျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ခ်င္းတို႕ေမႊးလာပါက မေပ်ာ္္ေသးတဲ့ ၾကက္ဆီဖတ္မ်ားကို ဖယ္ေပးျပီး လႊင့္ပလိုက္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရေဆးျပီး စစ္ထားေသာ ဆန္ကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၂မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးျပီး ဆန္သားၾကည္လာတာနဲ႕ ေၾကာ္ထားေသာဆန္ႏွင့္ ၾကက္ျပဳပ္႐ည္ကို ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၈ဗူးထည့္ျပီး ခ်က္ေပးပါ
  • သံုးေသာ ဆန္အေနအထားေပၚ မူတည္ျပီး ေရကိုထည့္ပါ 
  • ဆန္ေပ်ာ့ကို ခ်က္ပါက ပံုမွန္အတိုင္း ေရကိုထည့္ျပီး  ဆန္မာကိုသံုးပါက ေရပိုထည့္ပါ
  • ဆန္အမာ သံုးထားသည့္အတြက္ ေရကိုပိုသံုးထားပါတယ္
  • ထမင္းအိုး ေရဆူလာပါက အထက္ေအာက္ သမေအာင္ ႏွစ္ခ်က္ သံုးခ်က္ေလာက္ ေမႊေပးပါ
  • ထမင္းအိုး ခလုပ္တက္ပါက ၾကက္ဆီထမင္း က်က္ပါျပီ
  • ထမင္းႏွင့္ တြဲစားရန္ သခြားသီးကို လွီးေပးထားပါ
  • အားလံုး အဆင္သင့္ ျဖစ္တာနဲ႕ ႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ေပးျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
ၾကက္ဆီထမင္းႏွင့္ တြဲစားရန္ sauce စပ္ရန္
  • ခ်င္း လက္တဆစ္ခန္႕ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  • နံနံပင္ကို မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  • ပဲငံျပာရည္ သံပုရာရည္ ပ်ားရည္တို႕ကိုျပင္ထားပါ
  • ပ်ားရည္ သို႕မဟုတ္ သၾကားကို ျပင္ထားပါ
  • ေရေႏြး အေအးခံျပီးသား ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းကို ျပင္ေပးထားပါ
  • ဇလံုထဲမွာ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အကုန္ထည့္ျပီး ေဖ်ာ္ေပးပါ

ဟင္းခ်ဳိရည္ခ်က္ရန္

  • ၾကက္ဆီထမင္း ခ်က္ရာတြင္ ပိုေနေသာ ၾကက္႐ိုးမ်ားကို ေရသင့္႐ံုထည့္ျပီး ဆားႏွင့္အခ်ဳိမွဳန္႕ထည့္ကာ ေရဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ဆူလာပါက အ႐သာျမည္းျပီး ၾကက္သြန္မိတ္ႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းကို အနည္းငယ္ ခပ္ေပးပါ
ၾကက္ဆီထမင္း စားရန္ မိသားစု နည္းတဲ့အတြက္ ၾကက္သားႏွင့္ဆန္ကို သင့္႐ံုေလးဘဲ ခ်က္ထားပါတယ္ မိသားစု ၅ေယာက္စာအတြက္ အထက္ပါ ႏံူးထားအတိုင္း ခ်က္ေပးပါ။

16 comments:

  1. ၾကက္ဆီထမင္းေလး တစ္ဝႀကီး စားသြားပါၿပီ.. ^_^

    ReplyDelete
  2. ၾကက္ဆီထမင္းတခါမွ ခ်က္မစားဘူးေသးဘူး... နည္းေလးယူသြားပါတယ္ေနာ္အမ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. အရမ္းစားလို႔ေကာင္းတယ္ ညီမေလး
      ခ်က္ၾကည္႔ေနာ္

      Delete
  3. ၾကက္ဆီထမင္းတခါမွ ခ်က္မစားဘူးေသးဘူး
    ခုေတာ႔ ခ်က္နည္းသိသြားၿပီ ခ်က္စားဦးမယ္ မမမာ
    မိုးစက္၀ိုင္

    ReplyDelete
    Replies
    1. ခ်က္ၾကည္႔ညီမေလးေရ ၾကက္သြန္ျဖဴ နီ ခ်င္းကိုဆီတ္ျပီးဆန္ကိုထဲ႔ေၾကာ္တာရယ္ ၾကက္ျပဳပ္ရည္ထဲ႔တာကလြဲျပီးရိုးရိုးထမင္းခ်က္သလိုပါဘဲ အရမ္းလြယ္ပါတယ္

      Delete
  4. Replies
    1. ေက်းဇူးပါ ညီမေလးေရ...^-^

      Delete
  5. အရမ္းၾကိုက္တယ္ မမမာ စားခ်င္လိုက္တာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. အရမ္းေကြ်းခ်င္ပါတယ္ စုေရ

      Delete
  6. တီတီမာေရ ရိုးရိုးအိမ္မွာရွိတဲ့ဆန္နဲ႕ေရာခ်က္လို႕ရပါသလားရွင္

    ReplyDelete
    Replies
    1. ခ်က္လို႔ေတာ႔ရပါတယ္ ထမင္းသားမရွည္တာတစ္ခုပါဘဲ San ေရ
      ထမင္းကေတာ႔ထမင္းပါဘဲ အရသာလဲအတူတူပါဘဲ
      ထမင္းသားမရွည္ေတာ႔ မလွတာတစ္ခုပါဘဲ
      ခ်က္ၾကည္႔ပါေနာ္

      Delete
  7. ကၽြန္ေတာ့္ေမြးေန႔မွာေကၽြးခ်င္လို႔လိုက္ရွာေနတာ ခုမွသိေတာ့တယ္... ေက်းဇူး

    ReplyDelete
    Replies
    1. ခ်က္နည္းေလးက လြယ္ပါတယ္ေနာ္

      Delete
  8. ကၽြန္ေတာ္လည္း စားသြားပါတယ္.. အရမ္းေကာင္းပါတယ္။ :)

    ReplyDelete