တိုင္းရင္းသား လူမ်ဳိး အစားအစာေတြ လုပ္စားျဖစ္တဲ့အခါတိုင္း ခ်က္နည္းျပဳပ္နည္းေလး ေရးဖို႕ လက္ေတာ့ေတာ္ေတာ္တြန္႕ပါတယ္ ကိုယ့္ပါးစပ္ အရသာခံလို႕ရတာေလးနဲ႕ ေရာသမေမႊျပီး ခ်က္မိျပန္ရင္လဲ တိုင္းရင္းသားအစားအစာ လူမ်ဳိးအစားအစာေတြ မေသခ်ာမွာဆိုးလို႕ ေရးျပီးတင္ခဲပါတယ္။
အခုေတာ့ ပန္းေသးေခါက္ဆြဲေၾကာ္ ေၾကာ္နည္းေလးကို ပန္းေသးလူမ်ဳိး မိတ္ေဆြတေယာက္ဆီက ေသခ်ာေအာင္ေမးျပီး ဖားအံမွာေနစဥ္ စားဖူးတဲ့အရသာေလးနဲ႕ ေရာသမေမႊျပီး ေၾကာ္ထားပါတယ္ အရသာကေတာ့ ေကာင္းလြန္းလို႕ ႐ွယ္ပါဘဲ။
တကယ္ေတာ့ ပန္းေသးေခါက္ဆြဲေၾကာ္ရဲ႕ အဓိက အရသာက မဆလာနဲ႕ ၾကာညိဳ႕ေကာင္းေကာင္းလဲ ပါရပါတယ္ တခ်ဳိ႕က ကုလားေလးမဆလာလိုမ်ဳိး မဆလာကို သံုးၾကပါတယ္ တကယ္ေတာ့ ပန္းေသးေခါက္ဆြဲေၾကာ္က တ႐ုတ္မဆလာေကာင္းေကာင္းကို သံုးရပါတယ္ ဒါမွလဲ အနံ႕အရသာ ျပည့္စံုတဲ့ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ေလး ရမွာပါ။
ေၾကာ္ဖို႕ပါ၀င္ပစၥည္းေလးေတြ ျပင္ပါမယ္ (၂ပြဲစာ)
ၾကက္သားဟင္းခ်က္ရန္
- ၾကက္သား အ႐ိုးအသားေရာ - 250 g
- ဒိန္ခ်ဥ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
- င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
- ေလးညွင္း -၂ပြင့္
- ကရေ၀း႐ြက္ - ၂႐ြက္
- သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ - လက္ႏွစ္ဆစ္ခန္႕
- စမံုစပါး - ၁၀ေစ့ခန္႕
- ဖာလာ - တေစ္စ့
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ (တ၀က္ အသားနယ္ တ၀က္ ၾကက္သားဆီသတ္)
- ဆီ - လက္ဖက္ရည္အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္လံုးသာသာ
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
- ၾကက္သြန္ျဖဴ -အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
- ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
ျပင္ဆင္ပံု
- ၾကက္သားကို အ႐ိုးအသား အေနေတာ္တံုးထားကာ ဆား နႏြင္း အရသာမွဳန္႕ ဒိန္ခ်ဥ္တို႕ႏွင့္နယ္ကာ တနာရီေလာက္ ႏွပ္ထားပါ
- ေလးညွင္း ဖာလာ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ စမံုစပါးေစ့ ကရေ၀း႐ြက္တို႕ကို ျပင္ထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းတို႕ကို င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ႏွင့္ ေရာျပီးေထာင္းထားပါ
- အားလံုး အဆင္သင့္ျဖစ္ပါက ဆီကိုအပူေပးပါ ဆီပူလာတာနဲ႕ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ျပီး ေလးညွင္း ဖာလာ ကရေ၀း စမံုစပါး သစ္ဂ်ပိုးေခါက္တို႕မိနစ္၀က္ေလာက္ ထည့္ေၾကာ္ပါ ျပီးတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးေထာင္းကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ
- င႐ုတ္သီးနံ႕ေမႊးလာတဲ့အထိ အဆက္မျပတ္ေမႊေပးျပီး ၾကက္သားကိုထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ ၾကက္သားမွထြက္လာေသာ လံုးရည္ခမ္းျပီး အသားမာလာတဲ့ထိ ခ်က္ေပးပါ
- ၾကက္သားမာလာမွ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ဆီျပန္ေအာင္တည္ေပးပါ
- ၾကက္သားဆီျပန္လာရင္ မီးပိတ္ထားပါ
အခ်ဥ္ပြဲျပင္ရန္
- ၾကက္သြန္နီ အေနေတာ္တဥကို အခြံခြာကာ အလံုးလိုက္ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါ
- သခြားသီးကို အခြံခြာကာ ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါ
- င႐ုတ္သီးစိမ္း ၂ေတာင့္ကို ပါးပါးလွီးထားပါ
- င႐ုတ္သီးစိမ္း သခြားသီးႏွင့္ၾကက္သြန္နီကိုေရာျပီး ဆားအနည္းႏွင့္သံပုရာသီး တစ္စိတ္ညွစ္ကာ နယ္ထားေပးပါ
လိုအပ္ေသာ ေခါက္ဆြဲႏွင့္ အသီးအႏွံမ်ားကို ျပင္ပါမယ္
- ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားေသာ ေဂၚဖီ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ အေသး တစ္လံုးစာ
- ႐ွည္႐ွည္ အေျမွာင္းေလးေတြ လွီးထားေသာ - မံုလာဥနီ တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တစ္၀က္
- အေနေတာ္ လွီးထားေသာ ပဲေတာင့္႐ွည္ - ၃ေတာင့္
- ၄စိတ္ စိတ္ထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - တစ္လံုး
- ပူစီနမ္ - ၆ခက္
- နံနံပင္ - ၆ခက္
- ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္တလံုးကို အကြင္းလိုက္လွီးထားပါ
- ေခါက္ဆြဲ အစို - 400 g
- ပဲငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
- တ႐ုတ္မဆလာ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္႕
- ဆီ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္လံုး တစ္၀က္
- ၾကက္ဥ - ၂လံုး
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
တပြဲစာေၾကာ္ရန္
- ဒယ္အိုး ခပ္ျပန္႕ျပန္႕ကိုမီး႐ွိန္ျပင္းျပင္းနဲ႕ အပူေပးပါ
- ေခါက္ဆြဲကို တ႐ုတ္မဆလာ ပဲငံျပာရည္တို႕ႏွင့္ အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ထားပါ
- အိုးပူလာတာနဲ႕ ဆီတ၀က္ထည့္ျပီး အပူေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္နီတ၀က္ ေဂၚဖီတ၀က္ မံုလာဥနီတ၀က္ ပဲသီးတ၀က္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂စိတ္တို႕ကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
- အသီးအ႐ြက္ထဲကို ဆားထည့္ေၾကာ္ေပးျပီး အနည္းငယ္ႏြမ္းတာနဲ႕ ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သားကို အသားႏွစ္သက္သေလာက္ႏွင့္ ဟင္းအႏွစ္ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲခန္႕ ထည့္ေၾကာ္ကာ ေခါက္ဆြဲ တ၀က္ကို ထည့္ေမႊပါ
- အရသာႏွံ႕ျပီး သမသြားပါက ေခါက္ဆြဲေၾကာ္မ်ား ေဘးကိုတြန္းျပီး ၾကက္ဥတလံုး ေဖာက္ထည့္ကာ အႏွစ္မ်ားကို ေဖာက္ေပးျပီး ျပန္႕သြားေအာင္လုပ္ကာ ေၾကာ္ေပးပါ
- ၾကက္ဥေၾကာ္ က်က္တာနဲ႕ ေခါက္ဆြဲႏွင့္ေရာေမႊကာ ပူစီနံ နံနံပင္တို႕ ထည့္ျပီးေမႊကာ စားပြဲျပင္ေပးျပီး အခ်ဥ္ႏွင့္ တြဲဖက္ျပီး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment