အုန္းႏို႕ေခါက္ဆြဲကို ပုဇြန္ေခါင္းခ်ဳိး ပုဇြန္ထုတ္ ပုဇြန္ေဘာ့ခ်ိတ္ ပဲျပား အသားတု ၾကက္သားတို႕နဲ႕ အဆင္ေျပေအာင္ ခ်က္တဲ့ထဲမွာ မာမာ့အေမက ေတာ္ေတာ္ေလး ကြ်မ္းက်င္ပါတယ္။
အခုလဲ အေမခ်က္တဲ့ နည္းအတိုင္း ၾကက္သားဆီသတ္နဲ႕ အုန္းနို႕ေခါက္ဆြဲကို မာမာခ်က္ျဖစ္လို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (၅ေယာက္စာ )
- ကုလားပဲ အစိမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး ႏွစ္ဥ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၄ မႊာ
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးေသး ၇ ဥ
- အုန္းနို႕ ခ်က္ျပီးသား - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းသာသာ
- င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ
- ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
- သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
- ေခါက္ဆြဲဖတ္ သို႕မဟုတ္ နန္းျပားဖတ္ - 1500 g
- ၾကက္သား - 250 g
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
- ဘဲဥ - သို႕မဟုတ္ ၾကက္ဥ ၅လံုး ျပဳပ္ထားပါ
- သံပုရာသီး - လိုသေလာက္ သံုးပါ
- ၾကက္သြန္မိတ္ - အနည္းငယ္
ၾကက္သားဆီသတ္ရန္
- ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး အ႐ိုးအသား ေရာကာ အေနေတာ္ အတံုးေလးမ်ား ခုတ္ေပးပါ
- ခုတ္ျပီးေသာ ၾကက္သားကို ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ အခ်ဳိမွဳန္႕လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ နႏြင္းမွဳန္႕. လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းတို႕နဲ႕ နယ္ထားပါ
- ၾကက္သြန္နီ အလံုးႀကီးကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ပါးပါးလွီးထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေေးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
- ဆီကိုအပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ကို ႏြမ္းေအာင္ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
- ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းလာပါက င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ထည့္ျပီး ေမႊးလာေအာင္ ေမႊေပးပါ
- င႐ုတ္သီးနံ႕ေမႊးလာပါက ၾကက္သားကိုထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
- ဆီသတ္ေနစဥ္ ၾကက္သားမာလာပါက ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေရခမ္းေအာင္ တည္ေပးပါ
- ၾကက္သားမာျပီး ဆီျပန္လာပါက ဟင္းရည္ခ်က္႐န္ ရပါျပီ။
အုန္းဆီခ်က္ရန္
- အုန္းသီးကို သံုးပါက အုန္းသီးကို ျခစ္နဲ႕ျခစ္ျပီး အုန္းသီးမွဳန္႕မ်ားကို ေရေႏြးပူပူေလး နဲနဲျခင္းေလာင္းျပီး နယ္ပါ
- ေရေႏြးကို နည္းနည္းျခင္းဘဲ ထည့္ျပီးနယ္လိုက္ အရည္ယူလိုက္ လုပ္ပါ
- ေရအရမ္းမ်ားေစရန္ သတိထားျပီးနယ္ပါ
- ေရမ်ားပါက အုန္းဆီခ်က္လ်ွင္ ၾကာတတ္ပါတယ္
- အုန္းႏို႕မ်ား ထြက္လာပါက အဖတ္မ်ား မပါေအာင္ အ၀တ္ပါးထဲ ထည့္ျပီး ညွစ္ခ်ပါ
- ရလာေသာ အုန္းႏို႕ကို ဆီထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းခန္႕ထည့္ျပီး အုန္းဆီဖတ္ေလး ရတဲ့အထိ အုန္းဆီခ်က္ေပးထားပါ
- Ready made အုန္းႏို႔ဗူးကို သံုးပါက အုန္းႏို႕ကို အိုးထဲေျပာင္းထည့္ျပီး ဆီထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းထည့္ျပီး အုန္းဆီဖတ္ေလးမ်ား ရတဲ့အထိ ခ်က္ေပးျပီး ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းထည့္ထားပါ။
ဟင္းရည္ခ်က္ရန္
- ကုလားပဲ အစိမ္းမွဳန္႕ကို ေရ 2 cups ႏွင့္ ေက်ေအာင္ေဖ်ာ္ေပးပါ
- ပဲမ်ားေက်သြားပါက မီးဖိုေပၚတင္ျပီး အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ
- ၅မိနစိေလာက္ ေမႊေပးျပီးပါက ပဲမ်ား ဥလာျပီဆိုရင္ ဆီသတ္ထားေသာ ၾကက္သားကို ဟင္းရည္အိုးထဲကို ထည့္ပါ
- အခြံခြာထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ဥေလးမ်ားထည့္ပါ
- ေရ 5 cups ထည့္ျပီး ဆား ငံျပာရည္ သၾကားတို႕ထည့္ကာ ဟင္းရည္ဆူေအာင္ တည္ပါ
- ဟင္းရည္ဆူကာ ၾကက္သြန္ဥေလးမ်ား ႏူးပါက အေပါ့အငံျမည္းျပီး ျပဳပ္ျပီးသား ဘဲဥတစ္လံုးကို ပါးပါးလွီးထည့္ကာ မီးပိတ္ျပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။
တစ္ပြဲစာျပင္ရန္
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီးေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ေရေဆးထားပါ
- ဘဲဥကိုျပဳပ္ထားျပီး အခြံခြာကာ အေနေတာ္ လွီးထားေပးပါ
- င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ လိုသေလာက္ ထည့္ေပးပါ
- သံပုရာသီးကို အစိတ္ေလးမ်ား စိတ္ထားေပးပါ
- ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားေပးပါ
- အေၾကာ္ ငါးဖယ္ေၾကာ္တို႕ကို ႏွစ္သက္ပါက ျပင္ထားေပးပါ
- ပန္းကန္တခုထဲ ေခါက္ဆြဲဖတ္ထည့္ကာ အားလံုးကို အနည္းငယ္စီ ထည့္ေပးထားျပီး ဟင္း႐ည္ထည့္ကာ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment