နန္းၾကီးသုပ္ သုပ္စားမယ္လို႕ စိတ္ကူးတိုင္း လူမညီတာရယ္ေၾကာင့္ မစားျဖစ္တာက မ်ားပါတယ္ အခုေတာ့ စားခ်င္စိတ္ေလးကို ပါရမီျဖည့္ရင္း ခ်က္ျပဳပ္ျပင္ဆင္လိုက္ျပီမို႕ မာမာခ်က္နဲ့ နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား (၁၀ေယာက္စာ)
- နန္းၾကီး ေခါက္ဆြဲဖတ္ - 400 g တစ္ထုတ္
- ၾကက္သား - 350 g
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး သံုးမႊာ (ဟင္းခ်က္ရန္ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ စင္းထားပါ)
- ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ငါးလံုး (ဟင္းခ်က္ရန္ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ)
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးၾကီးၾကီး သံုးလံုး (အသုပ္ထဲထည္႔သုပ္ရန္)
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ႏွစ္မႊာ (ဟင္းခါးခ်က္ရန္)
- ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးဇြန္း (ၾကက္သားဆီသတ္ရန္)
- နႏြင္းမွဳန္႔ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
- ဆား - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
- ငါးငံျပာရည္ - လိုသေလာက္ ျပင္ေပးပါ
- ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး သံုးဗူး
- အရသာမွဳန္႔ - လိုသေလာက္ သံုေပးးပါ
- ပဲအက်က္မွဳန္႔ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
- ပဲအစိမ္းမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ရွစ္ဇြန္း
- အုန္းႏို႔ဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
- သံပုရာသီး - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
- နံနံပင္ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
- ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ႏွစ္လံုး
- ေဂၚဖီ - အေနေတာ္ တစ္စိတ္ (အသုပ္ႏွင္႔စားရန္)
- ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု (ဟင္းခါးခပ္ရန္)
- ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
- ပုဇြတ္ေျခာက္မွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးဇြန္း (ဟင္းခါးခ်က္ရန္)
- အၾကြတ္ေၾကာ္ - လိုသေလာက္ ေၾကာ္ထားပါ
- ၾကက္ဥ - ဆယ္လံုး (က်က္ေအာင္ျပဳပ္ျပီး အခြံခြာထားပါ)
- ၾကက္သားကို အတံုးလိုက္ ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ဆားထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းႏွင္႔ နႏြင္းမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းတို႔ ထည္႔ေပးကာ ခပ္နာနာ နယ္ေပးပါ
- အျမစ္ထဲမွ အရိအရြဲမ်ား ထြက္လာတာနဲ႔ အျမစ္ရဲ ႔ အတြင္းဘက္ကို ဓါးႏွင္႔ လိုက္ျခစ္ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ငါးငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း နႏြင္းမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္တို႔ႏွင္႔ ထည္႔ျပီး အရသာဝင္ေအာင္ နယ္ေပးပါ
ၾကက္သားဆီသတ္ရန္
- ၾကက္သြန္နီ ငါးလံုးကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြ လွီးထားေပးပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ စင္းထားေပးပါ
- ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး နႏြင္းမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႔ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႔တို႔ကိုထည္႔ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
- ဆီသတ္နံ ႔ေမႊးလာတာနဲ႔ အရသာ နယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို ထည္႔ေမႊေပးပါ
- ၾကက္သား ထည္႔ျပီးတာနဲ႔ ငါးငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာတို႔ကို ထည္႔ျပီး ေမႊကာ ဆက္ျပီးခ်က္ေပးပါ
- အရသာ သမေလာက္တာနဲ႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည္႔ျပီး ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းသြားေအာင္ ေရခမ္းျပီး ဆီျပန္တဲ႔အထိ တည္ေပးပါ
- ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သားဆီျပန္လာတာနဲ႔ မီးပိတ္ေပးထားပါ
နန္းၾကီးဖတ္ျပဳပ္ရန္
- ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရတစ္ဝက္သာသာထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
- ေရပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႔ နန္းၾကီးဖတ္ အစိုထုတ္ကို ေဖာက္ျပီး ထည္႔ေပးပါ
- ျပဳပ္ေနစဥ္ နန္းၾကီးဖတ္မ်ား ပြလာပါက ေရလိုပါက ေရေႏြးကို ထပ္ထပ္ထည္႔ေပးပါ
- မုန္႔ဖတ္ျပဳပ္ခ်ိန္ အရမ္းမၾကာေစဘဲ မုန္႔ဖတ္အေနေတာ္ ရလာပါက ဆယ္ေပးျပီး လက္ႏွင္႔စမ္းၾကည္႔ပါ
- မုန္႔ဖတ္အေနေတာ္ ရလာပါက ဇကာထဲသို႔ သြန္ခ်ေပးျပီး ေရေအးႏွင္႔ ေဆးခ်ေပးပါ
- ေရေအးႏွင္႔ ေဆးျပီးတာနဲ႔ ဇကာထဲမွာဘဲ ေရစစ္ထားပါ
ဟင္းခါးခ်က္ရန္
- ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရလိုသေလာက္ထည္႔ျပီး ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔ ဆားႏွင္႔ အရသာမွဳန္႔တို႔ကိုထည္႔ျပီး မီးဖိုေပၚ တင္ေပးပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ ေရာျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
- ေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး မထူမပါး လွီးထားပါ
- ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႔ ေဂၚဖီထည္႔ျပီး တည္ေပးပါ
- ေဂၚဖီအရမ္း မနဴးေသးခင္ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းကို ထည္႔ေပးျပီး အရသာျမည္းေပးပါ
- အရသာကို လိုသလို ျပင္ေပးျပီးတာနဲ႔ ဟင္းခါးရည္ ပူပူေလး ရပါျပီ။
နန္းၾကီးသုပ္ပြဲျပင္ရန္
- နန္းၾကီးဖတ္မ်ားကို ျပင္ထားပါ
- ၾကက္သားခ်က္ျပီးသား ၾကက္ဥႏွင္႔ အၾကြတ္ေၾကာ္တို႔ကို ျပင္ထားပါ
- ေဂၚဖီကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
- သံပုရာသီးကို ေရေဆးျပီး အစိတ္ေတြ လွီးထားပါ
- နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ေလးေတြ လွီးေပးထားပါ
- ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားေပးပါ
- အရသာမွဳန္႔ ပဲအက်က္မွဳန္႔ႏွင္႔ ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔တို႔ကို ျပင္ထားပါ
- အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ မိမိစားႏိူင္သေလာက္ နန္းၾကီးဖတ္ အရသာမွဳန္႔ ၾကက္သားဟင္း ပဲအက်က္မွဳန္႔ ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔ နံနံပင္ ၾကက္သြန္နီ ငါးငံျပာရည္ သံပုရာရည္တို႔ကို သင္႔သလို ထည္႔ေပးျပီး နယ္ေပးပါ
- အရသာ သမသြားတာနဲ႔ အရသာျမည္းကာ လိုသလို ျပင္ေပးျပီး ၾကက္ဥႏွင္႔ အၾကြတ္ေၾကာ္တို႔ ထည္႔ေပးကာ ဟင္းခါးရည္ႏွင္႔ တြဲဖက္ကာ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment