Thursday 15 October 2015

ကြက်သားပြား ထမင်းကြော်



ဒီထမင္းေၾကာ္ေလးက မာမာ႔သမီးေလး ေၾကာ္ထားတာပါ သူေက်ာင္းပိတ္တဲ႔ ရက္ေတြမွာ ထမင္းခ်က္ ဟင္းခ်က္ မုန္႔လုပ္ရတာကို ဝါသနာပါတဲ႔ အေလွ်ာက္ မီးဖိုေဆာင္ထဲ ဝင္ျဖစ္ပါတယ္။

တစ္ခါတစ္ရံ သူစားခ်င္တာကို သူ႔ဘာသာသူ ခ်က္တတ္သလို က်မတို႔စားခ်င္တာေလးေတြကိုလဲ သူ႔စိတ္ကူးနဲ႔သူ ခ်က္ေပး တတ္ပါေသးတယ္။

အခု ထမင္းေၾကာ္ေလးကိုလဲ သူ႔စိတ္ကူးနဲ႔သူ ၾကက္သားျပားေလးေတြနဲ႔ ေၾကာ္ထားတာပါ ဒါေပမဲ႔ အရမ္းစားလို႔ ေကာင္းပါတယ္ မာမာကေတာ႔ သူေၾကာ္ထားတာေလး စားျပီး သူ႔ထမင္းေၾကာ္ကို နံမည္ေပးေလးတစ္ခု ေပးမိခဲ႔ပါတယ္။

လ်ာေပၚဝဲ ထမင္းေၾကာ္ေလးေပါ႔ စားလိုက္တိုင္း အရသာေကာင္းျပီး လွ်ာေပၚမွာ အရသာရွိရွိေလး ရတာေၾကာင္႔မို႔ သမီးေလး ေၾကာ္တဲ႔ ေၾကာ္နည္းေလးကို မွ်ေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  1. ဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  2. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  3. ၾကက္သားျပား - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ ထည္႔ေပးပါ
  4. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  5. အရသာမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္သာသာ
  6. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  7. ပဲငံျပာရည္အေနာက္ရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  8. ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္

ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆန္ကိုေရေဆးျပီး က်က္သြားေအာင္ ခ်က္ထားကာ အေအးခံျပီး ဖြထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ၾကက္သားျပားကို ခပ္ေသးေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ဆီကိုအပူေပးျပီး ဆီပူလာပါ ၾကက္သြန္နီကို ေရႊဝါေရာင္ေလး သန္းသြားတဲ႔အထိ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ေၾကာ္ အေနေတာ္ ရျပီဆိုတာနဲ႔ ၾကက္သားျပားေလးေတြကို ထည္႔ေပးျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သားျပား အနည္းငယ္ ကြ်တ္သြားပါက င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ထဲ႔ျပီး မိနစ္ဝက္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အေအးခံထားေသာ ထမင္း  ဆား အရသာမွဳန္႔ႏွင္ ႔ပဲငံျပာရည္တို႔ကို ထည္႔ျပီးေမႊေပးပါ
  • အားလံုး သမသြားပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးျပီးတာနဲ႔ ၾကက္သားျပား ထမင္းေၾကာ္ေလးကို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment