Tuesday, 20 October 2015

ၾကက္ခ်ဳိခ်ဥ္ အစိမ္းေၾကာ္


ဟင္းအမယ္ တစ္မ်ဳိးထဲ ခ်က္မယ္လို႕ စိတ္ကူးတဲ့ေန႕ဆိုရင္ အခုလို ခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္ေလး ေၾကာ္တတ္ပါတယ္ အျပင္အစာေတြ သိပ္မစားတတ္ေလေတာ့ အခုလို ေတြးရင္းေတာရင္း ေပၚလာတတ္တဲ့ ခ်ဳိခ်ဳိခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးက ထမင္းကို မထင္မွတ္ဘဲ ျမိန္ေစတတ္တာမို႕လို႔ ေၾကာ္စားႏိူင္ေအာင္ မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ၾကက္သား - 150 g
  2. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ
  4. ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ခပ္ႀကီးႀကီး တစ္လံုး
  5. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  6. ပဲသီး - သံုးေတာင့္
  7. တ႐ုတ္နံနံ - ႏွစ္ပင္
  8. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  9. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  10. ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. ခ်ယ္ရီ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ငါးလံုး
  12. ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  13. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း (ခ်ဳိခ်ဥ္ေၾကာ္ရန္ )
  14. ဆီ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ ( ၾကက္သားေၾကာ္ရန္ )

ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္
  1. ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါး အတံုးေလးေတြ လွီးထားပါ
  2. လွီးထားေသာ ၾကက္သားကို ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ  ေျပာင္းေကာ္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ ခပ္ျပစ္ျပစ္ ေဖ်ာ္ျပီး နယ္ထားပါ
  3. ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ ဆီပူလာပါက ၾကက္သားကို ဇြန္းႏွင့္ခပ္ျပီး တစ္တံုးျခင္း အိုးဆန္႔သေလညက္ ထည္႔ေပျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  4. ၾကက္သားတံုးေလးမ်ာ ေ႐ႊ၀ါေရင္ သန္းလာလွ်င္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အတံုးေလးမ်ားရေအာင္ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးကာ ေလးစိတ္စိတ္ထားပါ
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အ႐ွည္လိုက္ လွီးထားပါ
  • ပဲသီးကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  •  တရုတ္နံနံကို ေရေဆးျပီး တလက္မစီေလာက္ လွီးထားပါ
  • ခ်.္ရီခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အလံုးလိုက္ ေရေဆးထားပါ 
  • လိုအပ္ေသာ အသီးအ႐ြက္မ်ား အသားမ်ားကို အဆင္သင့္ျဖစ္ေအာင္ ျပင္ထားေပးပါ
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီထည္႔ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီကို မိနစ္၀က္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • မိနစ္၀က္ျပည့္တာနဲ႕ မံုလာဥနီ ႏွင့္ပဲသီးတို႕ကို ထည့္ျပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • တစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ ၾကက္သားေၾကာ္ ဆား သၾကား ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့တို႕ထည့္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  • ေၾကာ္ခ်ိန္ တစ္မိနစ္ေလာက္ ရျပီဆိုတာနဲ႕ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွင့္ တ႐ုတ္နံနံတို႕ ထည့္ေမႊေပးျပီး ခ်ဳိခ်ဳိခ်ဥ္ခ်ဥ္ အစိမ္းေၾကာ္ေလးကို ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ လိုက္ဖက္စြာ သံုးေဆာင္နိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment