Thursday, 15 October 2015

ေ႐ႊၾကည္မွဳန္႕ မုန္႕ဟင္းခါး




ဒီတခါ မုန္႕ဟင္းခါးကို ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕နဲ႕မခ်က္ဘဲ ေ႐ႊၾကည္မွဳန္႕နဲ႕ခ်က္ထားတဲ့ မုန္႕ဟင္းခါးေလးပါ ခ်က္န ည္းကိုေတာ့ အရင္ခ်က္နည္းအတိုင္း ခ်က္ထားတာမို႕ စာေတြကို copy လုပ္ျပီး ျပန္တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။

မုန္႕ဟင္းခါးခ်က္ဖို႕ ငါးဆီသတ္နည္းေလး http://mmlazp.blogspot.com.au/2015/04/blog-post_98.html ဒီေနရာမွာ  တင္ေပးျပီးတာ ၾကာေနျပီမို႕ ဒီေန႕ေတာ့ ခ်က္နည္းေလး ေရးေပးလိုက္ပါတယ္ ငါးဆီသတ္ေလး အဆင္သင့္ ျဖစ္ေနျပီဆိုရင္ မုန္႕ဟင္းရည္ ခ်က္ဖို႕က အရမ္းကို လြယ္သြားပါျပီ။

ဟင္းရည္ ခ်က္နည္းေလးဘဲ ေရးေပးလိုက္တာမို႕လို႕ မုန္႕ဟင္းခါးႏွင့္ တြဲဖက္စားရန္ အေၾကာ္ ပဲသီး ပဲပင္ေပါက္ နံနံပင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေဂြးခ်ဥ္သီး ႐ွမ္းနံနံ သံပုရာသီး င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ ငါးဖယ္ေၾကာ္ ပူစီနံတို႕ကို ႏွစ္သက္သလို ျပင္ေပးႏိူင္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ( မိသားစု ၄ေယာက္စာအတြက္ )

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ( မိသားစု ၄ေယာက္စာအတြက္ )

  1. မုန္႔ဖတ္ - တစ္ကီလို
  2. ငါးဆီသတ္ျပီးသား - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ - တစ္လံုးေမာက္ေမာက္ (ဖိထည့္ေပးပါ)
  3. ကုလားပဲျခမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
  4. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  5. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  6. ေျမပဲေလွာ္ျပီးသား - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  7. ေရြၾကည္အေလွာ္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
  8. ၾကက္သြန္နီ - အလံုးေသး ၁၀လံုး
  9. ငွက္ေပ်ာအူ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  10. ၾကက္ဥ - ႏွစ္လံုး
  11. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
  12. ငါးငံျပာရည္- ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  13. အခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  14. ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  15. နံနံပင္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  16. ပဲသီး - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  17. ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ဖတ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  18. ခရမ္းခ်ဥ္သီး - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  19. ငရုတ္သီး အေလွာ္မွဳန္႔ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  20. သံပုရာသီး - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  21. ပဲေၾကာ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  22. ငါးဖယ္ေၾကာ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  23. ေရ - ႏွစ္ခြက္ (ဆန္မွဳန္႔ အရည္ေဖ်ာ္ရန္)
  24. ေရ - ၂၀ခြက္ (မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္တြယ္ေသာခြက္) ဟင္းရည္ခ်က္ရန္
  25. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာၾကီးၾကီး ၂၀မႊာ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  26. ဆီ - မုန္႔လုပ္ရာတြင္ ခ်င္ေသာခြက္ သံုးဗူးစာ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  27. နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
ကုလားပဲျခမ္းျပဳပ္ရန္

  1. ကုလားပဲျခမ္းကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အိုးတစ္လံုးထဲကို ထည္႔ေပးပါ
  2. ထိုအိုးထဲမွာ ပဲအထက္ ေရလက္သံုးလံုးေလာက္ႏွင္႔ ဆား နႏြင္းမွဳန္႔တို႔ထဲ႔ျပီး ပဲကိုျပဳပ္ေပးပါ
  3. ပဲအိုးထဲမွ ေရခမ္းသြားျပီး ပဲႏူးသြားပါက မီးပိတ္ျပီး အေအးခံထားပါ
  4. ပဲမ်ားေအးသြားပါက ပဲမ်ားေက်သြားေအာင္ ေခ်ေပးျပီး ဇကာတိုက္ျပီး စစ္ေပးထားပါ။
ဟင္းရည္အိုးတည္ရန္
  • ေျမပဲကို မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းထားပါ
  • ငရုတ္ေကာင္းကို ေမႊးလာေအာင္ ေလွာ္ေပးျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေပးပါ
  • ေရႊၾကည္အေလွာ္မွဳန္႔ကို ေရ ႏွင္႔ ေဖ်ာ္ထားပါ
  • ဆား အခ်ဳိမွဳန္႔ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ႏွင္႔ ငါးငံျပာရည္ဆို႔ကို ျပင္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ငွက္ေပ်ာအူကို အေၾကာသင္ျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးကာ နႏြင္းရည္မွာ စိမ္ထားပါ
  • ၾကက္ဥကို က်က္ေအာင္ျပဳပ္ျပီး အခြံခြာထားပါ
  • ၾကက္ဥ ႏွစ္လံုးကို ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရ ဆား ငါးငံျပာရည္ ေျမပဲေထာင္း အခ်ဳိမွဳန္႔ ငါးဆီသတ္ႏွင္႔ ပဲအႏွစ္မ်ားကို ထဲ႔ေပးျပီး မီးဖိုေပၚတင္ျပီး တည္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူလာပါက အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ေရႊၾကည္အေလွာ္မွဳန္႔ ငွက္ေပ်ာအူႏွင္႔ ၾကက္သြန္နီတို႔ကို ထည္႔ေပးျပီး ဆက္တည္ေပးပါ
  • ဆန္မွဳန္႔မ်ား အနည္ထိုင္ျပီး အိုးမက္ေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
  • ငွက္ေပ်ာအူမ်ား ႏူးလာပါက လွီးထားေသာ ၾကက္ဥမ်ားႏွင္႔ ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔တို႔ကို ထည္႔ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ အရသာျမည္းျပီး မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အေပါ႔အငံ အရသာ ရလာေအာင္ ျပင္ေပးပါ
  • အရသာ ျပင္ေပးျပီးတာနဲ႔ မီးကိုပိတ္လိုက္ျပီး လက္က်န္မီးအပူရွိန္ႏွင္႔ မီးဖိုေပၚမွာ တင္ထားေပးပါ။
  • ဟင္းရည္ ခပ္ျပစ္ျပစ္ မႀကိဳက္ပါက ေရေႏြးဆူျပီးသားကို လိုသေလာက္ ထပ္ေရာျပီး အရသာကို အနည္းငယ္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါတယ္။
  • ငွက္ေပ်ာအူ မ႐ွိပါက ၾကာစြယ္ထည့္ျပီး ခ်က္ႏိူင္သလို ထဲ႔မခ်က္လဲ ရပါတယ္
  • ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕မ႐ွိက ေ႐ႊၾကည္အေလွာ္မွဳန္႕ကို ဆန္မွဳန္႕အခ်ဳိးအစားထက္ နည္းနည္းေလ်ာ့ထည့္ျပီး ထည့္ခ်က္ႏိူင္ပါတယ္။
ဆီခ်က္ခ်က္ရန္ (မုန္႕ဟင္းခါးထဲ ထည့္စားရန္)
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မညက္တညက္ ေထာင္းေပးပါ
  • ဒယ္အိုးထဲမွာ ဆီႏွင္႔နႏြင္းမွဳန္႔ထဲ႔ျပီး အပူေပးပါ 
  • ဆီပူလာတာနဲ႔ မီးကိုအေနေတာ္ ေလ်ွာ႔ေပးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းကို ထဲ႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ အက်က္ညီေစရန္ ေမႊေမႊေပးပါ
  • ၾကက္သြန္အားလံုး ေရႊဝါေရာင္ သန္းလာတာနဲ႔ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးကာ အေအးခံထားေပးပါ
  • ဆီႏွင္႔ ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ား ေအးသြားပါက ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ေရာထဲ႔ေပးထားပါ။
မုန္႔ပြဲျပင္ဆင္ရန္
  • မုန္႔ဖတ္ႏွင္႔ ဟင္းရည္တို႔ကို ျပင္ထားပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားေပးပါ
  • ပဲသီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ေသးေသးေလးေတြ လွီးထားေပးပါ
  • ပူစီနံကို ေရေဆးထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးေလးေတြ လွီးထားပါ
  • သံပုရာသီးကို ေရေဆးျပီး အစိတ္ေလးေတြ လွီးထားေပးပါ
  • ပဲေၾကာ္ႏွင္႔ ငါးဖယ္ေၾကာ္ကို ျပင္ထားေပးပါ
  • မိမိႏွစ္သက္ရာ အေၾကာ္တို႔ကို ျပင္ထားေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ႏွင္႔ ငရုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႔တို႔ကို ျပင္ထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင္႔ ျဖစ္တာနဲ႔ ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ မုန္႔ဖတ္ႏွင္႔အတူ မိမိႏွစ္သက္ရာတို႔ကို အနည္းငယ္စီ ထဲ႔ေပးျပီး မုန္႔ဟင္းရည္ဆမ္းကာ မိမိႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
မွတ္ခ်က္ ။ ။ အငံအရသာကိုေတာ႔ မိမိတို႔စိတ္ၾကိဳက္ ထဲ႔ေပးႏိူင္ပါတယ္ မာမာကေတာ႔ အငံအရသာ ခပ္ေပါ႔ေပါ႔စားတဲ႔အတြက္ အငံအရသာကို ေလ်ွာ႔ေပးျပီး ခ်က္ထားပါတယ္။

No comments:

Post a Comment