Saturday 17 October 2015

ၾကက္သားအာလူး အခ်ဳိဆီျပန္


ၾကက္သားအာလူး ဆီျပန္ခ်က္မိေလတိုင္း အေ၀းမွာေရာက္ေနတဲ့ သားေလးကို လြမ္းမိတယ္ အာလူးအရမ္းႀကိဳက္တဲ့လို႕ ငယ္ငယ္က ခနခနခ်က္ခိုင္းတဲ့ ဟင္းတမ်ဳိးပါ သူႀကိဳက္မယ္ဆိုလဲ ႀကိဳက္ေလာက္ေအာင္ အေမ့လက္ရာက ေကာင္းေနတယ္ ထင္ပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕ အာလူး ၾကက္သားဆီျပန္ အေရာဟင္းခ်က္နည္းကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္
  • ၾကက္သား - သံုးဆယ္သား (အေနေတာ္တံုးထားပါ)
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တ၀က္
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
အာလူးအရသာနယ္ရန္
  • အာလူး - သံုးဆယ္သား
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
ဟင္းခ်က္ရန္
  • ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးမႊာ
  • ၾကက္သြန္နီ - တျခမ္း
  • ခ်င္း - တျပား အားလံုးကိုေရာေထာင္းေပးပါ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဆီ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္လံုး တဝက္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. အိုးတလံုးထဲမွာ ဆီကိုအပူေပးျပီး ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္အႏွစ္မ်ားကို ဆီသတ္ပါ
  2. ၾကက္သြန္နည္းနည္း ႏြမ္းတာနဲ႕ ၾကက္သားအရသာနယ္ကို ထည့္ျပီးေမႊပါ
  3. ၾကက္သားမ်ား မာလာတဲ့ထိ ၂မိနစ္ခန္႕ေမႊေပးျပီးမွ ဆားႏွင့္ ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕ထည့္ကာ  ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီ ပထမတရည္ ခမ္းေအာင္တည္ပါ
  4. ပထမတရည္ ခမ္းတာနဲ႕ အာလူးကိုထည့္ကာ ေရျမဳပ္ေအာင္ထပ္ထည့္ျပီး တည္ပါ
  5. ေရမခမ္းခင္ အရသာျမည္းျပီး ပဲငံျပာရည္ထည့္ကာ လိုသလိုျပင္ေပးပါ
  6. အာလူႏူးျပီး ေရခမ္းတာနဲ႕ ဆီျပန္ျပီဆို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment