Monday 28 March 2016

ကြက်ဥခေါက်ဆွဲကြော်


ဘာခ်က္ရင္ေကာင္းမလဲ စဥ္းစားရ ခက္တဲ့ ေန႕ေတြတိုင္း အေကာင္အထည္ေဖာ္ ေၾကာ္ျဖစ္သြားတာက ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ေလးပါဘဲ ေၾကာ္လို႕လြယ္ျပီး စားလို႕ေကာင္းလြန္းတဲ့အတြက္ မာမာျပင္ဆင္ျပီး ေၾကာ္ထားတဲ႔ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေခါက္ဆြဲအစို - ငါးဆယ္သား
  2. မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
  3. ေဂၚဖီ - အေနေတာ္ တစ္စိတ္
  4. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္တစ္ဥ
  5. ၾကက္သြန္မိတ္ - အပင္ၾကီးၾကီး ႏွစ္ပင္
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴ  - အမႊာၾကီးၾကီး သံုးမႊာ
  7. ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  8. ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. ခရုဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  10. သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းသာသာ
  12. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ကိုုးဇြန္းခန္႔ (ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ရန္)
  13. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း (ၾကက္ဥေၾကာ္ရန္)
  14. ရိုးရိုးေရ - ထမင္းစားဇြန္း ရွစ္ဇြန္း
  15. တရုတ္နံနံ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  16. ၾကက္ဥ - သံုးလံုး

ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳပ္ပံု
  • ေခါက္ဆြဲကို ဇလံုတစ္လံုးထဲထည့္ကာ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္တို႕နဲ႕နယ္ေပးထားပါ
  • ၾကက္သြန္မိတ္ကို ေရေဆးျပီး တစ္လက္မေလာက္ အရွည္ေလးေတြ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ ရွစ္စိတ္ စိတ္ေပးျပီး အဖတ္ေလးေတြ ရလာေအာင္ လွီးထားပါ
  • မံုလာဥနီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မိမိႏွစ္သက္သလို လွီးထားပါ
  • ေဂၚဖီကို ေရေဆးကာ ခပ္ထူထူေလးေတြ လွီးထားပါ
  • တရုတ္နံနံကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပားရိုက္ထားပါ
  • ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားကို အဆင္သင္႔ ျပင္ထားပါ
  • ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ ဒယ္အိုးကို အပူေပးပါ အိုးပူလာပါက ဆီထည့္ေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ သၾကားကို အရင္ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • သၾကားေပ်ာ္လာျပီး အညိဳေရာင္ ေျပာင္းလာတာနဲ႕ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို အရင္ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ  အနံ႔ေလး ေမႊးလာတာနဲ႕ ၾကက္ဥကို ေဖာက္ထည္႔ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ
  • ၾကက္ဥက်က္သြားတာနဲ႔ ဘေရာ႔ကိုလီ ၾကက္သြန္နီ ေဂၚဖီႏွင္႔ မံုလာဥနီတို႕ကို ထည့္ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔ ဆား ခရုဆီ ပဲငံျပာရည္အက်ဲႏွင္႔ ရိုးရိုးေရ တစ္ဝက္တို႔ကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • အသီးအရြက္မ်ား အရမ္းႏူးမသြားေစရန္ ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ အရသာ နယ္ထားေသာ ေခါက္ဆြဲကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • အသီးအ႐ြက္မ်ားႏွင့္ ေခါက္ဆြဲတို႔ကို သမသြားေအာင္ ေမႊေပးျပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ ေမႊျပီးတာနဲ႕ က်န္ေနေသာေရကို ထည္႔ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႔  အရသာ ျမည္းေပးကာ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အရသာ ရလာေအာင္ လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ က်က္တာနဲ႔ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ အိုးထဲကို  ၾကက္သြန္မိတ္ႏွင္႔ တရုတ္နံနံကို ထည္႔ေမႊေပးျပီးပါက ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလးကို ရပါျပီ။

No comments:

Post a Comment