Thursday, 3 March 2016

႐ွမ္းေခါက္ဆြဲ ေမႊးေမႊးေလး


႐ွမ္းေခါက္ဆြဲလို႕ အမည္တပ္ေပမဲ့ မာမာခ်က္တာ ႐ွမ္းစာစစ္ခ်င္မွ စစ္ပါလိမ့္မယ္ အနီးစပ္ဆံုး ယူက်ဴ႕ကေန ခ်က္နည္းၾကည့္ျပီး ခ်က္ထားတာေပမဲ့ စားလို႕ေကာင္းတဲ့အတြက္ အိမ္ခ်က္႐ွမ္းေခါက္ဆြဲခ်က္နည္းကို တတ္သေလာက္ မွတ္သေလာက္ ခ်က္နည္းေလး မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
၇ေယာက္စာအတြက္
  • ဆန္စီးေခါက္ဆြဲအေျခာက္ - 375 g
  • ၾကက္သား သို႕မဟုတ္ ၀က္သား - 400 g
  • ၾကက္႐ိုး - 150g
  • ေၿမပဲေလွာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္း
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီး -  အေနေတာ္ ၇လံုး
  • ခ်င္းေထာင္းၿပီးသား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းသာသာ (ၾကက္သားဆီသတ္ရန္)
  • ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီးၾကီး  - ၂လံုး(ၾကက္သားဆီသတ္ရန္)
  • ၾကက္သြန္ၿဖဴ အမႊာၾကီးၾကီး -  ၇မႊာ(ၾကက္သားဆီသတ္ရန္ႏွင့္ ဟင္းခါးခ်က္ရန္)
  • ပဲငံၿပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း (အၾကည္ရည္)
  • ပဲငပိ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • အခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ႏွမ္း - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ရွမ္းခ်ဥ္ - 50g 
  • ဝက္ေခါက္ေၾကာ္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • ဆီ - 21/2cups (င႐ုတ္သီးေၾကာ္ရန္ ၾကက္သားဆီသတ္ရန္ႏွင္႔ႏွမ္းဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  • ငရုတ္သီးစိမ္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • လက္ပံပြင့္ေျခာက္ - ၁၀ပြင့္
  • င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - အနည္းငယ္
  • င႐ုတ္သီးလံုးျခမ္းကြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  • ခ်င္း - ခပ္ပါးပါး ေလးျပား
ၿပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သားကို ခပ္ေသးေသးေလးေတြတံုးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ ပဲငံျပာရည္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတဇြန္း အခ်ဳိမွဳန္႕လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းတို႕နဲ႕ နယ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းတို႕ကို ညက္ေနေထာင္းထားပါ
  • ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ခပ္ပါးပါးလီွးထားပါ
  • လက္ပံပြင့္ေျခာက္က္ို တနာရီေလာက္ ေရစိမ္ထားပါ
  • ဆန္စီးေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို တနာရီေလာက္ႀကိဳျပီး ေရစိမ္ထားပါ
  • ေျမပဲကို မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
ၾကက္သားဟင္းခ်က္ရန္
  1. ဆီကို အပူေပးျပီး ဆီပူလာပါက ေထာင္းထားေသာ အေမႊးနံသာမ်ားႏွင့္ င႐ုတ္သီး အစိမ္းမွဳန္႕ကို ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ
  2. ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ လွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေက်တဲ့အထိေမႊေပးျပီး ဆီသတ္ပါ
  3. ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေက်တာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို ထည့္ေမႊျပီး ဆီသတ္ပါ
  4. ၾကက္သားမ်ားမာျပီး အေရာင္ေျပာင္းလာမွ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး လက္ပံပြင့္ေျခာက္ထည့္၍ ၾကက္သားႏူးေအာင္ တည္ေပးပါ
  5. ၾကက္သားမ်ား ႏူးလာျပီး ေရမခမ္းခင္ အခ်ိန္မွာ ပဲငပိကို ထည့္ေမႊျပီး အရသာျမည္းကာ လိုသလိုျပင္ျပီး မီးပိတ္ထားကာ လက္က်န္အပူႏွင့္ ဟင္းအိုးကို မီးဖိုေပၚမွာ ထားပါ
ဆန္စီးေခါက္ဆြဲျပဳပ္ရန္
  • ေရစိမ္ထားေသာ ဆန္စီးေခါက္ဆြဲမ်ားကို ေရေႏြးဆူဆူထဲထည့္ျပီး အေနေတာ္ ေပ်ာ့လာတဲ့ထိ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ဆန္စီးေခါက္ဆြဲမ်ား ေပ်ာ့လာပါက ဇကာထဲသြန္ခ်၍ ေရႏွင့္ ၂ခါေလာက္ေဆးေပးျပီး ေရစစ္ထားပါ
င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ ေၾကာ္ရန္
  • င႐ုတ္သီး လံုးျခမ္းကြဲကိုေၾကာ္ရန္ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းကို အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို အေနေတာ္ေလ်ွာ့ျပီးမွ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္းကို ထည့္ေမႊပါ
  • နီနီညိဳေရာင္သန္းလာတာနဲ႕ ပန္းကန္တခုထဲ ေျပာင္းထည့္ျပီး အေအးခံထားပါ
ႏွမ္းဆီခ်က္ ခ်က္ရန္
  • ဆီ 1cup ကို ဒယ္အိုးထဲထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ႏွမ္းျဖဴ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းေလာက္ကို ဆီထဲထည့္ေမႊပါ
  • ႏွမ္းေစ့မ်ား ၀ါေရာင္သန္းလာတာနဲ႕ ပန္းကန္တလံုးထဲထည္ျပီး အေအးခံထားပါ
ဟင္းခါးခ်က္ရန္
  1. ၾကက္႐ိုး 150g ကို ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း ခ်င္း ခပ္ပါးပါး ၃ျပားထည့္ျပီး ေရျမဳပ္႐ံုထည့္ျပီးျပဳပ္ပါ
  2. ျပဳပ္ရည္မခမ္းခင္ ေရလိုသေလာက္ထည့္ျပီး အခ်ဳိမွဳန္႕ ဆားသင့္႐ံုထည့္ျပဳပ္ပါ
  3. ေရပြက္ပြက္ဆူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂မႊာကို ေထာင္းထည့္ပါ
  4. အရသာျမည္း၍ လိုသလိုျပင္ကာ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ ထည့္ျပီး မီးေႏြးေႏြးႏွင့္ တည္ထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ေဇာက္နက္ေသာ ပန္းကန္တလံုးထဲ တပြဲစာ ဆန္စီးဖတ္ထည့္ပါ
  • ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သားကို အႏွစ္အသား မ်ွထည့္ေပးပါ
  • ေျမပဲေထာင္းႏွင့္ႏွမ္ဆီ ဆီခ်က္ကို ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းစီထည့္ပါ
  • င႐ုတ္သီးေၾကာ္ႀကိဳက္ပါက စားႏိူင္သေလာက္ ထည့္ေပးပါ
  • ႐ွမ္းခ်ဥ္ ၀က္ေခါက္ ဟင္းခါးတို႕ႏွင့္ တြဲဘက္ျပီး စားသံုးရန္ အဆင္သင့္ ႐ွမ္းေခါက္ဆြဲရပါျပီ။



ရွမ္းခ်ဥ္

No comments:

Post a Comment