Monday, 7 March 2016

မုန္႕လံုးႀကီး ႏွမ္းကပ္ေၾကာ္










ျမန္မာမုန္႕ေလးေတြ စားခ်င္တိုင္း စိတ္ကူးရရင္ ရသလို လုပ္စားၾကရင္း ဒီတခါေတာ့ ႏွမ္းကပ္ မုန္႕လံုးႀကီး ေၾကာ္စားျဖစ္လို႕ မုန္႕လုပ္နည္းေလး မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္ ေကာက္ညွင္းမုန္႕ဆိုတဲ့အတိုင္း ေၾကာ္တဲ့အခါမွာ နည္းနည္းေတာ့ သတိထားျပီး ေၾကာ္ရပါတယ္ မုန္႕သားမုန္႕ႏွပ္ခ်ိန္ အခ်ိန္နည္းရင္ ေပါက္ထြက္ျပီး လူကို စင္ေစႏိူင္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ခြက္
  • ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးသာသာ
  • အုန္းသီးမွဳန္႕ - 100g (အုန္းသီးအေျခာက္မွဳန္႕ ျခစ္ျပီးသားကို သံုးထားပါတယ္)
  • ထန္းလွ်က္ခဲ - 100g ထန္းလ်ွက္မ႐ွိက( သၾကားကို သံုးႏိူင္ပါတယ္)
  • အခ်ဳိအရသာ ေပါ့ေပါ့ႀကိဳက္လ်ွင္ ထန္းလ်ွက္ကို ေလ်ာ့ျပီးက်ဳိပါ
  • ႏွမ္းအျဖဴ - လိုသေလာက္
  • ဆီ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
အုန္းယိုထိုးရန္
  • ရယ္ဒီမိတ္ အုန္းသီးအေျခာက္မွဳန္႕ကို အဆင္သင့္ျပင္ထားေပးပါ
  • ထန္းလ်ွက္ခဲကို ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေက်ေအာင္ မီးအပူေပးပါ
  • ထန္းလ်ွက္ အရည္ေပ်ာ္လာပါက အမွဳိက္မပါေအာင္ အ၀တ္စသန္႕သန္႕ႏွင့္ စစ္ေပးပါ
  • သန္႕ထားျပီးေသာ ထန္းလ်ွက္ရည္ႏွင့္ အုန္းသီးမွဳန္႕ကို အိုးထဲထည့္ျပီး ထန္းလ်ွက္ရည္ ခမ္းတဲ့ထိေမႊေပးပါ
  • အုန္းယိုျဖစ္သြားပါက အေအးခံထားပါ


မုန္႕လံုးဖို႕အတြက္ ျပင္ပါမယ္
  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕တို႕ကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲမွာ ေရနည္းနည္းခ်င္း ထဲ့ျပီးႏွဲေပးပါ
  • မုန္႕သားေပ်ာ့ျပီးေစးပိုင္လာပါက ေရပိုေနရင္ ခ်န္ထားလိုက္ပါ
  • ေရတခါထဲမထဲ့ဘဲ ေျဖးေျဖးခ်င္းႏွဲပါ ေရကိုလိုသေလာက္ဘဲသံုးနိုင္ပါတယ္
  • မုန္႕သားေပ်ာ့လာပါက အနည္းဆံုး ၄နာရီေလာက္ အခန္းအပူခ်ိန္အနိုင္း ဒီတိုင္းထားေပးပါ
  • အ၀တ္ေရစိုေလးအုပ္ထားေပးက ပိုေကာင္းပါတယ္
  • အုန္းယိုကို ကြမ္းသီးဆံေလာက္ အလံုးေလးေတြ လံုးေပးထားပါ
  • မုန္႕သားႏွပ္ထားျပီးတာနဲ႕ မုန္႕သားကို ကြမ္းသီးေလာက္ရေအာင္ယူျပီး လက္၀ါးႏွစ္ဖက္ႏွင့္ ပြတ္ျပီး လံုးေပးပါ
  • အလံုးေလးျဖစ္သြားတာနဲ႕ လက္၀ါးေပၚတင္ျပီး အလယ္ကို အခ်ဳိင့္ေလးျဖစ္ေအာင္ လက္မႏွင့္ဖိလိုက္ပါ
  • ခ်ဳိင့္သြားေသာေနရာသို႕ အုန္းယိုတခု ထဲ့လိုက္ပါ
  • အုန္းယိုေပၚသို႕ မုန္႕သားျပန္အုပ္ျပီး လံုးေပးပါ
  • အုန္းယို မေပၚေအာင္ မုန္႕သားကို သတိထားျပီးအုပ္ေပးပါ
  • အုန္းယိုေပၚပါက မုန္႕သားကို ေၾကာ္ခ်ိန္မွာ အုန္းယိုမ်ား အျပင္သို႕ ေပါက္ထြက္ပါတယ္
  • လံုးျပီးသား မုန္႕လံုးမ်ားကို ႏွမ္းပန္းကန္ထဲ ထည့္ျပီး ခပ္ဖြဖြ လွိမ္႕ေပးပါ
မုန္႕ေၾကာ္ရန္
  • အားလံုးလံုးျပီးပါက ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲကို ဆီမ်ားမ်ားထဲ့ျပီး အေငြ႕ထြက္လာေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ဆီအေငြ႕ တက္လာပါက လံုးထားေသာ မုန္႕မ်ားကို တလံုးခ်င္း ထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
  • မုန္႕သားအက်က္ညီေစရန္ မၾကာမၾကာ မုန္႕လံုးကို လွည့္ေပးပါ
  • မုန္႕လံုးတခုလံုး ေ႐ႊ၀ါေရာင္သန္းလာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
  • ဆီစစ္သြားျပီး ေအးသြားပါက ႏွမ္းေၾကာ္ရနံ႕ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ အုန္းယို မုန္႕လံုးႀကီးေၾကာ္ ခ်ဳိစိမ့္ေလး စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment