Wednesday, 25 May 2016

ပူစပ္ျပီး ေမႊးေနတဲ့ တာလေပါ့ဟင္း (တာတေပါ့)






ေန႕စဥ္စားေနက် အစာေတြ ပံုမွန္ခ်က္ေနေပမဲ့ တေန႕တေန႕ ဘာခ်က္ရမလဲဆိုတဲ့ အိပ္ယာက ႏိုးလာထဲက အေတြးေတြက အိမ္႐ွင္မေတြအတြက္ ပံုမွန္ အလုပ္တခုလို ျဖစ္ေနတတ္ပါတယ္။

အဲဒီလို အေတြးေတြကို ဒီေန႕ေတာ့ Thuzar ေျပာတဲ့ တာလေပါ့ဟင္းေလး တမယ္ ခ်က္ႏိူင္ခဲ့လို႕ Thuzar ကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

တာလေပါ့လို႕ ဆိုလိုက္တာနဲ႕ ကရင္ျပည္နယ္ကို အရင္ဆံုး လြမ္းမိပါတယ္ ဖားအံ ေကာ့ကရိတ္ ေကာ့ဘိန္းေဆး႐ံုေတြမွာ ေနခဲ့စဥ္က စားခဲ့ဖူးတဲ့ တာလေပါ့ဟင္းေတြကိုလဲ တမ္းတမိတာ အမွန္ပါ ေကာ့ကရိတ္နဲ႕ေဒါနေတာင္ ဖားအံနဲ႕ဇြဲကပင္ေတာင္ ေကာ့ဘိန္းနဲ႕ေကာ့ေဘာက္ဆိုတာေတြက ရင္ထဲမွာ အျမဲတမ္း သတိရေနမိတဲ့ ေနရာေဒသျဖစ္သလို ေဒသအစာေတြကလည္း စိတ္အစဥ္ကို အျမဲလႊမ္းမိုးေစတဲ့ အစာေတြပါ။

တခ်ဳိ႕က တာလေပါ့လို႕ေခၚၾကသလို တခ်ဳိ႕ေတာ့ တာတေပါ့လို႕ ေခၚၾကပါတယ္ အဆင္ေျပတဲ့အခါ မြန္တာလေပါ့ နာဂတာလေပါ့ ခ်က္နည္းေလးေတြပါ မ်ွေ၀ေပးပါမယ္။

တာလေပါ့ဟင္းက ကရင္လူမ်ဳိးတို႕ရဲ႕ အေလးထားျပီး စားၾကတဲ့ အစားအစာတမ်ဳိးပါ ဒါေပမဲ႕ ေဒသတခုႏွင့္တခု တေနရာနဲ႕တေနရာ ခ်က္နည္းေလးေတြေတာ့ အနည္းအမ်ား ကြဲျပားတတ္ၾကပါတယ္ ခ်က္တဲ့ပစၥည္း ထည့္တဲ့အသီးအ႐ြက္ အသားေတြကို ႏွစ္သက္သလို ထည့္ခ်က္ၾကသလို တခ်ဳိ႕က ဆန္ကိုေလွာ္ျပီးမွ ေထာင္းထည့္ၾကသလို တခ်ဳိ႕က ဆန္စိမ္းကိုေထာင္းျပီး ထည့္တတ္ၾကပါတယ္ သို႕ပါေသာ္လည္း ခ်က္ပံုခ်က္နည္း အေျခခံတာေတြကေတာ့ ဆင္တူၾကပါတယ္ တာလေပါ့ဆိုတာနဲ႕ အသီးအ႐ြက္မ်ားမ်ား ဟင္းရည္ခပ္ပ်စ္ပ်စ္က လူကိုစြဲေဆာင္ေစတဲ့ ဟင္းတမယ္ဆိုလဲ မမွားပါဘူး။

ဒီေန႕ေတာ့ မာမာ့အိမ္မွာ အလြယ္တကူ ႐ွိေနတဲ့ အသီးအ႐ြက္ေတြနဲ႕ ကရင္တာလေပါ့ကို အေျခခံျပီး ခ်က္ထားတဲ့ တာလေပါ့ဟင္း ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ အမွားအယြင္း တစံုတရာ ပါခဲ့ရင္ေတာ့ အႀကံဥာဏ္မ်ား ေပးခဲ့ေစခ်င္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ၀ါးပိုးမ်ွစ္စိမ္း - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ ပန္းကန္အေသး တလံုးစာ
  • မ်ွစ္ျပဳပ္ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ ပန္းကန္အေသး တလံုးစာ (မထည့္လဲရ)
  • ခရမ္းသီး - အေနေတာ္ တလံုး
  • ပဲေတာင့္႐ွည္ - ၃ေတာင့္
  • ဆူးပုတ္႐ြက္ - အနည္းငယ္
  • ပင္စိမ္း႐ြက္ - အနည္းငယ္
  • ေ႐ႊဖ႐ံုးသီး - အေနေတာ္ ၂စိတ္
  • စပါးလင္ - ၃ေခ်ာင္း
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • ခ၀ဲသီး - အေနေတာ္ ၂ေတာင့္
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ပုဇြန္ငါးပိ - ကြမ္းသီးလံုးေလာက္
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  • ပုဇြန္ထုတ္ - ၁၅ေကာင္
ျပင္ဆင္ပံု
  1. ၀ါးပိုးမ်ွစ္အစိမ္းကို သင့္သလိုလွီးျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ ေရစိမ္ထားပါ
  2. မ်ွစ္ျပဳပ္ျပီးသားကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားပါ
  3. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေလးစိတ္ကြဲ အဖတ္ေလးမ်ား ရေအာင္လွီးထားပါ
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ဓါးျပား႐ိုက္ကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္လွီးထားပါ
  5. စပါးလင္၂ေခ်ာင္းကို ခပ္ရိတ္ရိတ္လွီးထားပါ
  6. က်န္တေခ်ာင္းကို ထုထားပါ
  7. ခ်င္းကို ခပ္ရိတ္ရိတ္ လွီးထားပါ
  8. ခ၀ဲသီးကို အခြံခြာျပီး အေနေတာ္လွီးကာ ေရေဆးထားပါ
  9. ေ႐ႊဖ႐ံုသီးကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  10. ပင္စိမ္း႐ြက္ကို ေရေဆးထားပါ
  11. င႐ုတ္သီးစိမ္းကို အေနေတာ္ လွီးေပးထားပါ
  12. ခရမ္းသီးကို ေလးစိတ္စိတ္ျပီး ေရ၁၀မိနစ္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  13. ပုဇြန္ငါးပိ ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ ဆီတို႕ကို ျပင္ထားပါ
  14. ပုဇြန္ငါးပိကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ အရည္ေဖ်ာ္ထားပါ
  15. ဆန္ကို ဒယ္အိုးတလံုးထဲမွာ ညိဳေရာင္သန္းလာတဲ့အထိ ေလွာ္ေပးပါ
  16. ဆန္ေလွာ္ကို ညက္ေနေအာင္ေထာင္းျပီး ေရ တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တလံုးစာႏွင့္ စိမ္ထားပါ
  17. ပုဇြန္ကို ေရေဆးျပီး အခြံမခြာဘဲ ေခါင္းျဖဳတ္ကာ ေၾကာဖက္မွ အမည္းေၾကာင္းကို သြားၾကားထိုးတုတ္ အခြ်န္ျဖင့္ ထိုးကေလာ္ျပီး ထုတ္ထားပါ
ဟင္းရည္ခ်က္ရန္
  1. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးမွာ ဆီကို အပူေပးပါ
  2. ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္း စပါးလင္တို႕ကို ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ
  3. ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းတာနဲ႕ပုဇြန္ထုတ္ ဆူးပုတ္႐ြက္ င႐ုတ္သီးစိမ္း ပင္စိမ္း႐ြက္တို႕ ခ်န္ကာ က်န္အသီးအ႐ြက္မ်ား ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ
  4. အသီးအ႐ြက္မ်ား ႏြမ္းတာနဲ႕ ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ ပုဇြန္ငါးပိအရည္ေဖ်ာ္တို႕ကို ထည့္ေမႊကာ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ဆူပြက္ေအာင္ တည္ေပးပါ
  5. ဟင္း႐ည္ဆူလာတာနဲ႕ ပုဇြန္ထုတ္ကို ထည့္ကာ တမိနစ္ေလာက္ တည္ေပးပါ
  6. ျပီးတာနဲ႕ အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္မွဳန္႕ကိုထည့္ကာ သမေအာင္ေမႊပါ
  7. ဆန္မွဳန္႕မ်ား ပ်စ္လာတာနဲ႕ ေရကို လိုသေလာက္ အေနအထား ရေအာင္ျပင္ျပီး င႐ုတ္သီးစိမ္း ဆူးပုတ္ႏွင့္ ပင္စိမ္း႐ြက္တို႕အုပ္ကာ အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ မီးပိတ္ေပးပါ
  8. ပူစပ္ပူေလာင္ ေမႊးျပီးခ်ဳိေနတဲ့ တာလေပါ့ဟင္း ရပါျပီ
မွတ္ခ်က္
  • ပုဇြန္အစား ခ႐ုဖင္ခြ်န္ ခ႐ုမ်က္ျပဲ ဂဏန္း အသား ငါးမ်ဳိးစံုတို႕နဲ႕ အဆက္ေျပစြာ ခ်က္ႏိူင္ပါတယ္
  • အသီးအ႐ြက္မ်ားကိုလဲ ႏွစ္သက္ရာ အသီးအ႐ြက္တို႕ကို အဆင္ေျပသလို ထည့္ႏိူင္ပါတယ္
  • တေနရာႏွင့္တေနရာ ခ်က္ျပဳပ္ပံု မတူႏိူင္တဲ့အတြက္ အေျခခံ ပါ၀င္ရမည့္ ဆန္မွဳန္႕ မ်ွစ္စိမ္း ပုဇြန္ငါးပိတို႕ကို အေျခခံျပီး အဆင္ေျပသလို ခ်က္ႏိူင္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment