Tuesday 3 May 2016

ထမင်းကြော်


ဒီေန႕ေတာ့ အသီး႐ြက္နဲ႔ ပုဇြန္တို႔ ေရာကာ ပုဇြန္ထမင္းေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ျဖစ္တာမို႕ စိတ္ကူးရတဲ့အခါ ေၾကာ္စားႏိူင္ေအာင္ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

မာမာ့ရဲ႕ဒီေနရာေလးက မုန္႔လုပ္ ဟင္းခ်က္ရင္း စီးပြားျဖစ္ လုပ္တာမဟုတ္သလို မိသားစု ထမင္း၀ိုင္းအတြက္ ေစတနာ ၀ါသနာေတြ အျပည့္အ၀နဲ႕ ခ်က္ထားေသာ ခ်က္နည္းမ်ားျဖစ္ျပီး အိမ္ခ်က္ ခ်က္နည္းေလးေတြ မ်ွေ၀ေသာ ေနရာေလးသာ ျဖစ္ပါတယ္။

ခ်က္နည္းမွားေနတယ္တို႕ ျပင္ဆင္ပံု မွားေနတယ္တို႕ လာေျပာသူမ်ားကိုလဲ အသိေပးခ်င္ပါတယ္႐ွင္ က်မက ဆရာႀကီး မဟုတ္သလို ၀ါသနာ႐ွင္ အဆင့္ေလာက္ဘဲ တတ္ပါတယ္ ကိုယ္တတ္တာေလးကိုဘဲ မ်ွေ၀႐ံု သက္သက္ပါရွင္႔။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဘာစမာတီဆန္ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  2. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ေလးွဗူး (ထမင္းခ်က္ရန္)
  3. အခြံခြာျပီး သန္႕စင္ထားေသာ ပုဇြန္ထုတ္ - ၁၀ေကာင္
  4. ဘေရာ႔ကိုလီ - ၁၀ခက္ခန္႕
  5. ေဘဘီေျပာင္းဖူး - ၅ဖူး
  6. ေျပာင္းဖူးေစ့ - အနည္းငယ္
  7. ေ႐ႊပဲသီး - ၅ေတာင့္
  8. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ႏွစ္မႊာ
  9. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
  10. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  11. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀စ္က္
  12. င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  13. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  14. ႏွမ္းဆီ - ႏွစ္စက္ခန္႕
  15. ပဲငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဘာစမာတီဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရႏွင္႔အတူ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲထည္႔ျပီး ခလုတ္ႏွိပ္ျပီီး ခ်က္ေပးပါ
  2. ခလုတ္တက္ျပီး ထမင္းက်က္ပါက အေအးခံျပီး ဖြထားပါ 
  3. ထမင္းက်က္တာနဲ႔ အေအးခံျပီး ဖြထားပါ
  4. ဘေရာ႔ကိုလီ ေျပာင္းဖူးေစ့ ေ႐ႊပဲသီး ေဘဘီေျပာင္းဖူးတို႕ကိုမလွီးခင္ ေရေဆးျပီး သင့္သလိုလွီး၍ ေရစစ္ထားပါ
  5. ပုဇြန္ထုတ္ကို အခြံခြာ မလိုတာေတြဖယ္ျပီး ေရေဆးကာ စစ္ထားပါ
  6. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး အလံုးလိုက္ ေရေဆးကာ တျခမ္းကို ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  7. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
  8. င႐ုတ္ေကာင္း ဆား ပဲငံျပာရည္ အရသာမွဳန္႕ ႏွမ္းဆီတို႕ကို ျပင္ထားပါ
  9. ဒယ္အိုးတစ္လံုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ
  10. ဆီအေငြ႕တက္လာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္အျဖဴ ႏွင္႔ လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို ႏြမ္း႐ံုေလးေၾကာ္ပါ
  11. ျပီးတာနဲ႕ ပုဇြန္ကိုထည့္ျပီး ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ေမႊေၾကာ္ေလး ေၾကာ္လိုက္ပါ
  12. ပုဇြန္က်က္တာနဲ႕ ေျပာင္းဖူးေစ့ ဘေရာ႔ကိုလီ ေဘဘီေျပာင္းဖူး ဆား အရသာမွဳန္႕တို႕ကိုထည့္ကာ ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ဘဲ ေၾကာ္ေပးပါ
  13. ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ အေအးခံထားေသာ ထမင္းကို ထည့္ျပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ေပးပါ
  14. ထမင္းထည့္ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ေ႐ႊပဲသီး ပဲငံျပာရည္ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ ႏွမ္ဆီတို႕ ထည့္ေမႊျပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ေနရင္ မီးပိတ္ေပးပါ
  15. အရသာ ေကာင္းလြန္းတဲ့ အသီးအ႐ြက္ ပုဇြန္ ထမင္းေၾကာ္ ေမႊးေမႊးေလး သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment