Sunday 31 July 2016

​ရွှေဖရုံသီးဟင်း




ဒီက ေ႐ႊဖ႐ံုသီးေတြ စားရတာ ျမန္မာျပည္က ေ႐ႊဖ႐ံုသီးလို ေစးေစးထန္းထန္းေလး မေနဘဲ ခ်က္လိုက္တိုင္း ဖြာလန္က်ဲေလးေလး ျဖစ္ေနေတာ့တာပါဘဲ ဒါေပမဲ့လဲ ေ႐ႊဖ႐ံုသီးဆို ဘယ္လိုခ်က္ခ်က္ အရမ္းႀကိဳက္တဲ့အတြက္ မၾကာမၾကာေတာ့ ခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္ ဒီေန႕လဲ ပုဇြန္ေခါင္းခ်ဳိး ပိစိေကြးေလးေတြ ရလာေတာ့ အရည္ေသာက္ဆမ္း ဟင္းတမယ္ လြယ္ကူျမန္ဆန္စြာ ခ်က္မိျပန္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေ႐ႊဖ႐ံုသီး - တစ္ကီလို
  2. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  3. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ျခမ္း
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  5. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  6. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  7. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  8. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. ပုဇြန္ေခါင္းခ်ဳိး - ၁၅က်ပ္သား
  10. ေရ - တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုးအလတ္ တစ္လံုးခြဲစာ

ျပင္ဆင္ပံု
  • ေ႐ႊဖ႐ံုသီးကို အခြံခြာျပီး အေစ့ထုတ္ကာ အေနေတာ္တံုးျပီး ေရေဆးထားေပးပါ
  • ပုဇြန္ကိုေရေဆးကာ ေခါင္းအျမွီးျဖဳတ္ျပီး ငံျပာရည္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းႏွင့္ နယ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးမွာ ဆီထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာလွ်င္ ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴ နွင့္ နႏြင္းမႈန္႔ ထည့္ကာ မိနစ္ဝက္ခန္႔ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရႊဖရံုသီးထည့္ၿပီး ၁ မိနစ္ခန္႔ ေၾကာ္ေပးကာ ဆားႏွင့္ ေရကို ထည့္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္အပ်စ္ အက်ဲကို လိုသလိုျပင္၍  ထည့္ေပးပါ
  • ေ႐ႊဖ႐ံုသီး ေပ်ာ့႐ံုေလး တည္ေပးျပီး အထက္ေအာက္ အသာေလး လွန္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ပုဇြန္ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္ကာ ၄မိနစ္ခန္႕ တည္ေပးပါ
  • ပုဇြန္က်က္တာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ ေ႐ႊဖ႐ံုသီး ပုဇြန္ေခါင္းခ်ဳိး အရည္ေသာက္ဆမ္းဟင္းကို ပုဇြန္ငါးပိေထာင္း သရက္သီးကုလားတယ္ႏွင့္ခ်က္ထားေသာ ၾကက္သားဟင္းဆီျပန္တို႕ႏွင့္ တြဲဖက္ျပီး သံုးေဆာင္ရန္ျပင္ေပးပါ။

No comments:

Post a Comment