Sunday, 10 July 2016

ေ႐ႊေတာင္ေခါက္ဆြဲ





ေ႐ႊေတာင္ေခါက္ဆြဲလို႕ေျပာလိုက္တာနဲ႕ ျမန္မာျပည္ျပန္တံုးက စားခဲ့တာေလးေတြကို ေျပးျပီး သတိရမိသြားတယ္ ၀ယ္စားျဖစ္တဲ့ ဆိုင္တိုင္းက ျပင္ဆင္ေပးပံုေလးေတြ မတူေလေတာ့ ဘယ္ဟာက ေ႐ႊေတာင္စာ အစစ္လဲလို႕ သံသယ ျဖစ္မိသြားတယ္။

တဆိုင္စားတိုင္း အရသာက တမ်ဳိးထြက္ျပီး မုန္႕ပြဲျပင္ေတာ့လဲ အထဲထည့္တဲ့ အစာေတြက လြဲေနတတ္ျပန္ပါတယ္ တခ်ဳိ႕ဆိုင္က ပဲပင္ေပါက္ ထည့္ၾကျပီး တခ်ဳိ႕ဆိုင္က ၾကက္သြန္နီ လွီးျပီးသားေလးေတြ ထည့္ၾကျပန္ေရာ။

အတိအက်ကေတာ့ ေ႐ႊေတာင္သူစစ္စစ္ ခ်က္မွဘဲ ေ႐ႊေတာင္ေခါက္ဆြဲ စစ္စစ္ရမယ္ ထင္ပါတယ္ အခုလဲ ျမန္မာျပည္ကို လြမ္းမိေတာ့ စိတ္ထဲေပၚလာတဲ့ ေ႐ႊေတာင္ေခါက္ဆြဲ ခ်က္နည္းကို တူႏိူင္သမ်ွတူေအာင္ ခ်က္စားျဖစ္လို႕ မာမာ ခ်က္တဲ့နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ ေ႐ႊေတာင္သူ မဟုတ္တဲ့အတြက္ တစံုတရာ လိုအပ္ လြဲမွားခဲ့ရင္ သည္းခံေပးၾကေစခ်င္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ေခါက္ဆဲြအစို - တကီလို (လက္တဆုတ္စာကို အႂကြတ္ေၾကာ္ပါ)
  • ၾကက္ရင္ပံုသား - 450g
  • ၾကက္႐ုိး - 150g
  • ပဲအက်က္မွဳန္႕ - 80g
  • အုန္းသီး - ၁လံုး (သို႕ ) ready made အုန္းႏို႕ဗူးႀကီး တဗူး
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ႏွစ္လံုး (ဆီသတ္ရန္)
  • ၾကက္သြန္နီ - ဥေသးေသး ၅လံုး (ဟင္းရည္ထဲထည့္ရန္)
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ (ဆီသတ္ရန္)
  • ၾကက္သြန္ၿဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၅မႊာ(ဆီခ်က္ခ်က္ရန္ )
  • င႐ုတ္သီးလံုးျခမ္းခြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
  • ေဂၚဖီ - လိုသေလာက္
  • နံနံပင္ - လိုသေလာက္
  • သံပုရာသီး - လိုသေလာက္
  • ဆီ - လိုသေလာက္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လိုသေလာက္
  • ဆား - လိုသေလာက္
  • င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း(ၾကက္သားဆီသတ္ရန္)


ျပင္ဆင္ပံု
အုန္းဆီခ်က္ရန္

  • အုန္းသီးကို သံုးပါက အုန္းသီးကို ျခစ္နဲ႕ျခစ္ျပီး အုန္းသီးမွဳန္႕မ်ားကို ေရေႏြးပူပူေလး နဲနဲျခင္းေလာင္းျပီး နယ္ပါ
  • ေရေႏြးကို နည္းနည္းျခင္းဘဲ ထည့္ျပီးနယ္လိုက္ အရည္ယူလိုက္ လုပ္ပါ
  • ေရအရမ္းမ်ားေစရန္ သတိထားျပီးနယ္ပါ ေရမ်ားပါက အုန္းဆီခ်က္လ်ွင္ ၾကာတတ္ပါတယ္
  • အုန္းႏို႕မ်ား ထြက္လာပါက အဖတ္မ်ား မပါေအာင္ အ၀တ္ပါးထဲ ထည့္ျပီး ညွစ္ခ်ပါ
  • ရလာေသာ အုန္းႏို႕ကို ဆီထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းခန္႕ထည့္ျပီး အုန္းဆီဖတ္ေလး ရတဲ့အထိ အုန္းဆီခ်က္ေပးထားပါ
  • Ready made ဗူးသံုးပါက အုန္းႏို႕ကို အိုးထဲေျပာင္းထည့္ျပီး ဆီထမင္းစားဇြန္း ၅ဇြန္းထည့္ျပီး အုန္းဆီဖတ္ေလးမ်ား ရတဲ့အထိ ခ်က္ေပးျပီး ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းထည့္ထားပါ

ၾကက္သားဟင္းခ်က္ရန္

  • ၾကက္ရင္ပံုသားကို ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတ၀က္ အခ်ဳိမွဳန္႕လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတ၀က္ နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံုထည့္ျပီး အရသာ၀င္ေအာင္နယ္ကာ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  • ေရခမ္းပါက အေအးခံျပီး အသားအမ်ွင္ဖတ္မ်ား ရေအာင္ ႏႊင္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီ၂လံုးႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၃မႊာကို င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ႏွင့္ ေရာျပီးေထာင္းထားပါ
  • ဒယ္အိုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ ဆီပူလာတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးေထာင္းကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ
  • ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာတာနဲ႕ ႏႊင္ထားေသာ ၾကက္သားမ်ားကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ
  • ၾကက္သားက က်က္ျပီးသားျဖစ္တဲ့အတြက္ ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာလ်ွင္ ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းထည့္ထားပါ 
ပဲအရည္က်ဳိရန္
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ပဲအက်က္မွဳန္႕ကို ေရ တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုး ႏွစ္လံုးစာႏွင့္ အရည္ေဖ်ာ္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီ ဥေသးေလးမ်ားကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • ပဲရည္ကို ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း အခ်ဳိမွဳန္႕ လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း တ၀က္ ၾကက္သားဆီသတ္ အနည္းငယ္ႏွင့္ ၾကက္သြန္ဥေလးမ်ားထည့္ျပီး မီးအေနေတာ္ႏွင့္ က်ဳိေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ဥေလးမ်ား ႏူးလာျပီး ပဲရည္မပ်စ္မက်ဲ အေနအထားရရင္ မီးေအးေအးနဲ႕ တင္ထားပါ
င႐ုတ္သီးေၾကာ္ရန္

  • င႐ုတ္သီးလံုးျခမ္းခြဲမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  • မီးအလယ္အလတ္ေလာက္ႏွင့္ ဒယ္အိုးထဲ ဆီထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းေလာက္ထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕မ်ားထည့္၍ ေၾကာ္ေပးပါ
  • အိုးထဲမွာ ေမႊး႐ံုေလးဘဲေၾကာ္ျပီး ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းထည့္ထားပါ
ဆီခ်က္ခ်က္ရန္

  • ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကို အခြံခြာျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  • ဒယ္အိုးတလံုးကို အပူေပးျပီး ဆီႏွင့္ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ပါ
  • ဆီအေငြ႕တက္လာတာနဲ႕ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၀ါေရာင္သန္းျပီး ႂကြတ္လာတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးအေအးခံထားပါ
  • ၂ခုစလံုး ေအးသြားျပီးမွ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ႏွင့္ ဆီကို ျပန္ေရာေပးျပီး ပန္းကန္တလံုးထဲ ထည့္ေပးထားပါ
ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ရန္
  • ေခါက္ဆြဲဖတ္အစိုကို အႂကြတ္ ေၾကာ္ရန္အတြက္ လက္တဆုတ္စာေလာက္ ဖယ္ထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးမွာ ဆီစားပြဲတင္ဇြန္းႀကီး ၂ဇြန္းစာခန္႕ထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ေခါက္ဆြဲဖတ္ နည္းနည္းျခင္းဆီကို ႂကြတ္လာတဲ့အထိ ေၾကာ္ေပးျပီး ဆီစစ္ထားပါ
  • ေခါက္ဆြဲဖတ္ထည့္ထည့္ျခင္း ဆီမ်ားေ၀က်တတ္ေသာေၾကာင့္ ေဇာက္နက္တဲ့ အိုးကိုသာသံုးပါ

ၾကက္႐ိုးဟင္းခ်ဳိခ်က္ရန္

  • ၾကက္႐ိုးမ်ားကို ခ်င္း ခပ္ပါးပါး ၃ျပား ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ထည့္နယ္ကာ ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  • ေရခမ္းတာနဲ႕ တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ပန္းကန္ အလတ္ ၂လံုးစာထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ကာ အရသာျမည္းျပီး င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ခပ္၍ လိုသလို ျပင္ထားပါ
တြဲဖက္စားရန္ လိုအပ္တာေတြျပင္ေပးပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး လွီးထားပါ
  • ေဂၚဖီကို ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါ
  • သံပုရာသီးကို လွီးထားပါ
စားပြဲျပင္ရန္

  • မုန္႕ပြဲျပင္မည့္ ပန္းကန္ထဲသို႕ေခါက္ဆြဲဖတ္ တပြဲစာထည့္ပါ
  • ေခါက္ဆြဲဖတ္ႏွင့္အတူ ၾကက္သားဆီသတ္ ေဂၚဖီ အုန္းႏို႕ဆီခ်က္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ င႐ုတ္သီးေၾကာ္ နံနံပင္ သံပုရာသီးစိတ္ ပဲဟင္းရည္အနည္းငယ္တို႕ထည့္ျပီး ျပင္ေပးပါ
  • ၾကက္႐ိုးဟင္းခါးပူပူေလးႏွင့္ သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ေနတဲ့ ေ႐ႊေတာင္ေခါက္ဆြဲရပါျပီ။



No comments:

Post a Comment