Saturday, 2 July 2016

ငါးအူအခ်ဥ္​ဆီျပန္ ေမႊးေမႊးေလး


ငါးေတြ လက္ေဆာင္ရေတာ့ ပင္လယ္ငါး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေတြမို႕လို႕ အူေတြလႊင့္ျပစ္ရမွာ သေမ်ွာတာနဲ႕အခ်ဥ္ဆီျပန္ ခ်က္ျဖစ္သြားပါတယ္ ျမန္မာျပည္မွာဆိုရင္ေတာ့ ငါးရံ႕အူ ငါးပါတ္အူ ငါးသေလာက္အူေတြက ေစ်းေကာင္းေပးျပီးမွ ၀ယ္ခ်က္ရတဲ့ ဟင္းမ်ဳိးပါ။

လက္ေဆာင္ရတဲ့ငါးေတြက အသားက ငါးသေလာက္ အရသာနဲ႕ဆင္ျပီး အနံ႕ျပင္းပါတယ္ ခ်က္ေနရင္ ယဥ္ေကာင္ေတြ အံုနဲ႕က်င္းနဲ႕ ျခင္လံုဇကာမွာ တြယ္ကပ္ေနတတ္ျပီး အိမ္ထဲကို ရတဲ့နည္းနဲ႕၀င္ဖို႕ က်ဳိးစားၾကတတ္တဲ့ အနံ႕စူး႐ွတဲ့ ငါးဟင္းမ်ဳိးပါ ဒါေပမဲ့ ဟင္းေမႊးမဆလာ ႏိူင္ႏိူင္နဲ႕ ခ်က္ျပီးရင္ေတာ့ ငါးသေလာက္နီးပါး ေကာင္းပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕ ဟင္းေမႊးအရသာ ႏိူင္ႏိူင္နဲ႕ ခ်က္တတ္ရင္ ငါးအသားလိုဘဲ စားေကာင္းတဲ့ ငါးအူခ်က္နည္း မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ငါးအူအစံုလိုက္ - ၄တြဲ
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • စပါးလင္ - ႏွစ္လက္မေလာက္
  • ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး တလံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ခ်င္း - တလက္မခန္႕
  • င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • မက်ည္းသီးမွည့္ - လိုသေလာက္
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
ငါးအူေဆးနည္း
  • ငါးအူကိုစိတ္႐ွည္လက္႐ွည္ ဓါးေသးေသးနဲ႕ အ႐ွည္လိုက္ခြဲကာ အထဲမွ အစာအိတ္ႏွင့္ မလိုတာေတြဖယ္ကာ သည္းေျခအိတ္ကို ဖယ္ေပးပါ
  • အူအထဲမွ အစာမ်ားကို ကုန္စင္ေအာင္ ေသေသခ်ာခ်ာ ျခစ္ထုတ္ေပးပါ
  • ဇလံုတလံုးထဲမွာ ငါးအူမ်ားကို ဆား ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း နႏြင္းအနည္းငယ္္ မက်ည္းသီးမွည့္ ကြမ္းသီးဆံေလာက္ထည့္ျပီး နယ္ေပးပါ
  • ၂မိနစ္ေလာက္ နယ္ျပီးပါက အခြ်ဲမ်ား ထြက္လာတာနဲ႕ ေရမ်ားမ်ားႏွင့္ စင္ေအာင္ေဆးပါ
  • ေရေဆးျပီးသား ငါးအူမ်ားကို အနံ႕ေပ်ာက္ေစရန္ ဗီနီကာ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး လွဳပ္ေဆးျပီး  ေရစင္ေအာင္ ျပန္ေဆးထားပါ

ျပင္ဆင္ပံု
  • ငါးအူမ်ားကို ငံျပာရည္ အခ်ဳိမွဳန္႕ ဆား နႏြင္းထည့္ျပီး အရသာနယ္္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီးကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • စပါးလင္ႏွင့္ခ်င္းကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားပါ
  • မက်ည္းမွည့္ကို ေရအနည္းငယ္ႏွင့္ စိမ္ထားပါ
  • အဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆို ဒယ္အိုးကိုဆီထည့္ျပီ မီးအပူေပးပါ ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ စပါးလင္ ခ်င္းႏွင့္ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ
  • အနံ႕ေမႊးလာပါက အရသာနယ္ထားေသာ ငါးအူမ်ားကိုထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ ငါးအူမ်ား မာျပီး အေရာင္ေျပာင္းလာတဲ့ထိ ဆီသတ္ေပးပါ
  • ဆီသတ္ေနစဥ္ ငါးအူမ်ား ေၾကမသြားေစရန္ မေမႊေတာ့ဘဲ အိုးကို ကိုင္ျပီးလွဳပ္ေပးပါ
  • ငါးအူမ်ား မာလာပါက ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရဆူျပီး ေရအနည္းငယ္ ခမ္းလာပါက ေရစိမ္ထားေသာ မက်ည္းမွည့္ကို အဖတ္မ်ား ဖယ္၍ အႏွစ္ထည့္ျပီး  ဆီျပန္ေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ဆီျပန္ကာနီး မဆလာအုပ္၍ အိုးကို လွဳပ္လွဳပ္ေပးကာ ေအာက္ေျခမကပ္ေအာင္ သတိထားျပီး တည္ေပးပါ
  • ဆီျပန္လာပါက မဆလာနံ႕ ေမႊးေမႊးေလးႏွင့္ ငါးအူ ခ်ဥ္ငံစပ္ ဆီျပန္ဟင္းကို သံုးေဆာင္ရန္ရပါျပီ။

No comments:

Post a Comment