Tuesday, 5 July 2016

တုန္ယမ္း ထမင္းေၾကာ္




ခ်ဥ္ငံစပ္ျပီး ေမႊးေနတဲ့ တံုယမ္းထမင္းေၾကာ္ေလးက ခိုက္ခိုက္တုန္ေအာင္ ခ်မ္းေနတဲ့ ရာသီဥတုနဲ႕ေတာ့ အကိုက္ပါဘဲ။

တံုယမ္းအႏွစ္ေလး႐ွိ႐ံုနဲ႕ အရသာက ေတာ္ေတာ္ေလး ေကာင္းေနပါျပီ ဒါေပမဲ့ ပိုျပီးအရသာျပည့္စံုကာ ေမႊးေနေအာင္ စပါးလင္ ေ႐ွာက္ခါး႐ြက္ ပဒဲေကာလို အေမႊးအႀကိဳင္ေတြ ထပ္ျဖည့္လိုက္ေတာ့ နတ္သုဒၶါလို႕ဘဲ ေျပာလို႕ရမွာပါ။

တကယ္လို႕မ်ား တုန္ယမ္းအႏွစ္ဘဲ႐ွိျပီး က်န္ေနတဲ့ ပစၥည္းေတြ မ႐ွိဘူးဆိုရင္လဲ အသားတမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႕ တုန္ယမ္းအႏွစ္ေရာျပီး ေၾကာ္လိုက္ရင္ဘဲ တုန္ယမ္းအႏွစ္ထဲမွာ အရသာအစံုပါ၀င္ျပီးသား ျဖစ္တဲ့အတြက္ အရသာျပည့္စံုတဲ့ ထမင္းေၾကာ္တမယ္ ရလာမွာပါ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  • ဘာစမာတီဆန္ကိုခ်က္ျပီး အေအးခံထားေသာ ထမင္းျဖဴ - တ႐ုတ္ဟင္းရည္သာက္ ပန္းကန္အလတ္ တလံုးစာ
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး တမႊာ
  • တံုယမ္းအနွစ္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းသာသာ
  • ၾကက္သားႏွင့္ ၾကက္အသည္းအျမစ္ - 150g ( ႏွစ္သက္ရာ အသားထည့္သံုးႏိူင္ပါတယ္)
  • စပါးလင္ - တလက္မခန္႕
  • ေရွာက္ခါး႐ြက္ - နွစ္႐ြက္ခန္႕
  • ပဒဲေကာ - ခပ္ပါးပါး ၂ခ်ပ္
  • ငရုပ္သီးစိမ္း - နွစ္ေတာင့္
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ခ်ယ္ရီ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - သံုးလံုး
  • ေဂၚဖီ - အနည္းငယ္
  • မံုလာဥနီ - အနည္းငယ္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
  • ၾကက္ဥ - တလံုး
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္ဖ်ား ပါတယ္ဆို႐ံုေလး


ျပင္ဆင္ပံု

  1. ခ်က္ျပီးသား ထမင္းျဖဴက္ို အေအးခံထားပါ
  2. ၾကက္သားႏွင့္ ၾကက္အသည္းအျမစ္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးကာ ဆား နႏြင္း အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ႏွင့္ အရသာနယ္ထားပါ
  3. ေဂၚဖီကို ခပ္ထူထူ လွီးထားပါ
  4. မံုလာဥနီကို ခပ္႐ွည္႐ွည္ လွီးထားပါ
  5. ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးထားပါ
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
  7. ငရုပ္သီးစိမ္းကို အ႐ွည္လိုက္ ၄စိတ္စိတ္ေပးပါ
  8. စပါးလင္ကို အရင္းပိုင္း အတြင္းသား ႏုသည့္အပိုင္းကို ပါးပါးလွီးထားပါ
  9. ပဒဲေကာကို အခြံခြာျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  10. ေရွာက္ခါး႐ြက္ကို ခပ္ထူထူ အ႐ွည္လိုက္ လွီးထားပါ
  11. ၾကက္ဥကို ေခါက္ထားပါ
  12. ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ထက္ျခမ္းျခမ္းထားပါ
ေၾကာ္ရန္ျပင္ဆင္ပံု
  • ေဇာက္နက္ေသာ ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းႏွင့္ အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို အိုးကင္းပူတိုက္ျပီး ေၾကာ္ပါ 
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ အသားမွ ထြက္လာေသာ အရည္မ်ား ခမ္းလာတဲ့အထိ ေၾကာ္ေပးျပီး ေဘးကိုတြန္းထားပါ
  • ပိုေနေသာ ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းကိုထည့္ျပီး ၾကက္သြန္အနီ အျဖဴကို ေမႊး႐ံုေလး ေၾကာ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေဂၚဖီ မံုလာဥနီ စပါးလင္ ပဒဲေကာတို႔ကို တမိနစ္ေလာက္ ထည့္ေၾကာ္ျပီး  ေဘးကပ္ထားေသာ ၾကက္သားေၾကာ္ႏွင့္ တံုယမ္းအႏွစ္ကိုထည့္ျပီး ေရာေၾကာ္ပါ
  • ႏွစ္ခ်က္ သံုးခ်က္ေလာက္ ဆက္တိုက္ ေမႊျပီးတာနဲ႕ အေအးခံထားေသာ ထမင္းျဖဴႏွင့္ ငံျပာရည္ထည့္ျပီး အထက္ေအာက္ သမေအာင္ေမႊေပးပါ
  • အားလံုး သမသြားတာနဲ႕ အရသာျမည္းကာ စပါးလင္ င႐ုတ္သီးစိမ္း ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေ႐ွာက္ခါး႐ြက္ တို႔ကိုထည့္ၿပီး အထက္ေအာက္ သမေအာင္ တခ်က္ႏွစ္ခ်က္ေမႊေပးပါ 
  • အားလံုးသမျပီဆိုတာနဲ႕ ထမင္းေၾကာ္မ်ားကို ေဘးသို႕တြန္းထားျပီး ေခါက္ထားေသာ ၾကက္ဥထည့္၍ အိုးပူတိုက္ ေမႊလိုက္ပါ
  • ၾကက္ဥက်က္ျပီဆိုတာနဲ႕ ထမင္းေၾကာ္ႏွင့္ ေရာေမႊကာ  အရသာ႐ွိလြန္းတဲ့ တံုယမ္းထမင္းေၾကာ္ကို ႏွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္ႏွင့္ တြဲဖက္ျပီး သံုးေဆာင္နိုင္ပါၿပီ။


No comments:

Post a Comment