Thursday 7 July 2016

တောချက် ချဉ်ငံစပ် ဂဏန်းဟင်း







ဂဏန်းကို ကြော်လို့တဖုံ ပြုပ်လို့တသွယ် မီးဖုတ်လို့တမျိုး အမွှေးနံ့သာ အရသာအစုံနဲ့ ချက်ကြလို့တနည်း စတိုင်အမျိုးမျိုးနဲ့ ချက်ကြပေမဲ့ မာမာကေတာ့ ကိုယ်စားနေကျ  တောချက်လေး ချက်မယ်လို့ စိတ်ကူးမိသွားခဲ့တယ်။

ထမင်နဲ့စားရင် ကောင်းမလား ဒီတိုင်းဘဲစားလိုက်ရင် ကောင်းမလား စဉ်းစားမိရင်းက မဆလာ နိူင်နိူင်အုပ်ထားတဲ့ ဂဏန်းဟင်းကို တောဓလေ့နည်းအတိုင်း အမြန်ချက်ဖို့ ပြင်လိုက်မိပါတော့တယ်။

တောချက်လေးမို့ စားမိသူတိုင်း ကြိုက်ကြမယ်လို့ ထင်ပါတယ် ဒါကြောင့်မို့လို့ လွယ်ကူမြန်ဆန် ဂဏန်းတောချက် မဆလာနံ့ တလှိုင်လှိုင်နဲ့ မွှေးနေတဲ့ ချက်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါ၀င်ပစ္စည်းများ
  1. ဂဏန်း - ၄ကောင် (ready made ဗူးကို သုံးထားပါတယ်)
  2. ငရုတ်သီး အရောင်တင်မှုန့်  - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  3. ကြက်သွန်ဖြူ - အမွှာကြီးကြီး ၃မွှာ 
  4. ကြက်သွန်နီ - အနေတော် တစ်ဥ 
  5. ချင်း - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  6. အချိုမှုန့်  - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်၀က်ပဲ
  7. ငံပြာရည် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
  8. မန်ကျည်းသီးမှည့်အနှစ် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း    
  9. ဆား - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ
  10. ငါးငံပြာရည် - ထမင်းစားဇွန်း တစ်ဇွန်း
  11. နနွင်းမှုန့် - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း သုံးပုံတစ်ပုံ  
  12. မဆလာ - လက်ဖက်ရည်ဇွန်း တစ်ဇွန်း
  13. ဆီ - ထမင်းစားဇွန်း ၇ဇွန်း

ပြင်ဆင်ပုံ
  • ဂဏန်းအကောင်များကို ရေစင်အောင်ဆေးပြီး အပြင်ခွံနှင့်အတူ အပေါ်အခွံအောက်မှ ပါးဟက်များနှင့် မလိုသော နေရာများ ဖယ်ပေးပါ
  • အခွံအမာ အုံကို ခွာထားသော ဂဏန်းကို အကောင်ကြီးပါက အလယ်မှနေ၍ ထက်၀က်ပိုင်းပေးပါ
  • သန့်စင်ထားသော ဂဏန်းများကို ဇလုံထဲထည့်ပြီး ဆား ငံပြာရည် နနွင်း အချိုမှုန့်တို့နဲ့ နယ်ထားပါ
  • ကြက်သွန်ဖြူ ကြက်သွန်နီ ချင်းတို့ကို အခွံခွာပြီး ရေဆေးကာ ငရုတ်သီးမှုန့်နှင့် ရောထောင်းထားပါ
  • ဟင်းချက်ရန် လိုအပ်သော ပစ္စည်းများကို ပြင်ထားပါ
ဟင်းချက်ရန် ပြင်ဆင်ပုံ
  • ဇောက်နက်သော အိုးကိုအပူပေးပါ
  • အိုးပူလာတာနဲ့ ဆီကိုထည့်ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ့ ငရုတ်သီးထောင်းကို ထည့်ပြီးဆီသတ်ပါ
  • ဆီသတ်နံ့ မွှေးလာတာနဲ့ အရသာနယ်ထားသော ဂဏန်းကို အထက်အောက် သမအောင် ၃ချက်လောက် ထည့်မွှေပါ
  • ဂဏန်းများ အရောင်းပြောင်းလာတာနဲ့ ဆီသတ်နာစေရန် အိုးကိုလှုပ်လှုပ်ပေးပါ
  • ဆီသတ်နံ့ မွှေးလာပြီဆိုတော့မှ ပဲငံပြာရည်နှင့် ရေမြုပ်အောင် ထည့်ပြီး အဖုံးအုပ်၍ တည်ပေးပါ
  • ရေမခမ်းခင် မကျည်းမှည့်အနှစ်နှင့် မဆလာထည့်၍ သမအောင် မွှေပေးပြီး အရသာမြည်းပါ
  • အရသာ လိုသလို ပြင်ပေး၍ ရေခမ်းပြီး ဆီပြန်တာနဲ့ မဆလာနံ့သင်းနေတဲ့ တောချက် ဂဏန်းဟင်းဆီပြန် မွှေးမွှေးလေးကို စားသုံးနိူင်ပါပြီ။

ဂဏန္​းကို ေၾကာ္လို႕တဖံု ျပဳပ္လို႕တသြယ္ မီးဖုတ္လို႕တမ်ဳိး အေမႊးနံ႕သာ အရသာအစံုနဲ႕ ခ်က္ၾကလို႕တနည္း စတိုင္အမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႕ ခ်က္ၾကေပမဲ့ မာမာကေတာ့ ကိုယ္စားေနက်  ​ေတာခ်က္​​ေလး ခ်က္​မယ္လို႔ စိတ္ကူးမိသြားခဲ့တယ္။

ထမင္​နဲ႔စားရင္​ ေကာင္​းမလား ဒီတိုင္းဘဲစားလိုက္ရင္​ ​ေကာင္​းမလား စဥ္​းစားမိရင္​းက မဆလာ ႏိူင္​ႏိူင္အုပ္​ထားတဲ့ ဂဏန္​းဟင္​းကို ေတာဓေလ့နည္းအတိုင္း အျမန္​ခ်က္​ဖို႔ ျပင္​လိုက္​မိပါ​ေတာ့တယ္​။

ေတာခ်က္ေလးမို႕ စားမိသူတိုင္း ႀကိဳက္ၾကမယ္လို႕ ထင္ပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ လြယ္ကူျမန္ဆန္ ဂဏန္းေတာခ်က္ မဆလာနံ႕တလွဳိင္လွဳိင္နဲ႕ ေမႊးေနတဲ့ ခ်က္နည္းေလးကို မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဂဏန္း - ၄ေကာင္ (ready made ဗူးကို သံုးထားပါတယ္)
  2. ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ 
  4. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ 
  5. ခ်င္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  6. အခ်ဳိမွဳန္႕  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  7. ပဲငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  8. မက်ည္းသီးမွည့္အႏွစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း    
  9. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  10. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု  
  12. မဆလာ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  13. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု

  1. ဂဏန္းအေကာင္မ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အျပင္ခြံႏွင့္အတူ အေပၚအခြံေအာက္မွ ပါးဟက္မ်ားႏွင့္ မလိုေသာ ေနရာမ်ား ဖယ္ေပးပါ
  2. အခြံမာမ်ား ခြာထားေသာ ဂဏန္းကို အေကာင္ႀကီးပါက အလယ္မွေန၍ ထက္၀က္ပိုင္းေပးပါ
  3. သန္႕စင္ထားေသာ ဂဏန္းမ်ားကို ဇလံုတခုထဲထည့္ျပီး ဆား ငံျပာရည္ နႏြင္း အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕နဲ႕ နယ္ထားပါ
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္းတို႕ကို င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ႏွင့္ ေရာျပီးေထာင္းထားပါ
  5. ဟင္းခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
ခ်က္ျပဳတ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု

  1. ေဇာက္နက္ေသာ အိုးကိုအပူေပးပါ
  2. အိုးပူလာတာနဲ႕ ဆီကိုထည့္ပါ
  3. ဆီပူလာတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးေထာင္းကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ
  4. ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ဂဏန္းကို အထက္ေအာက္ သမေအာင္ ၃ခ်က္ေလာက္ ထည့္ေမႊပါ
  5. ဂဏန္းမ်ား အေရာင္းေျပာင္းလာတာနဲ႕ ဆီသတ္နာေစရန္ အိုးကိုလွဳပ္လွဳပ္ေပးပါ
  6. ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာျပီဆိုေတာ့မွ ပဲငံျပာရည္ႏွင့္ ေရျမဳပ္ေအာင္ ထည့္ျပီး အဖံုးအုပ္၍ တည္ေပးပါ
  7. ေရမခမ္းခင္ မက်ည္းမွည့္အႏွစ္ႏွင့္ မဆလာထည့္၍ သမေအာင္ ေမႊေပးျပီး အရသာျမည္းပါ
  8. အရသာ လိုသလို ျပင္ေပး၍ ေရခမ္းျပီး ဆီျပန္တာနဲ႕ မဆလာနံ႕သင္းေနတဲ့ ေတာခ်က္ ဂဏန္းဟင္းဆီျပန္ ေမႊးေမႊးေလးကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment