Monday, 16 May 2016

ပဲနီေလး မုန္႕ဟင္းခါး














မုန္႕ဟင္းခါးလို႕ ၾကားလိုက္တာနဲ႕ မေနႏိူင္ေအာင္ စားခ်င္စိက္က ျဖစ္တတ္ပါတယ္ ခ်က္နည္းေတြ အမ်ဳိးမ်ဳိး႐ွိၾကမို႕လို႕ ဘယ္ခ်က္နည္းက မွန္တယ္ ဘယ္ခ်က္နည္းက မွားတယ္ေတာ့ အညင္းမပြားေစလိုပါ။

ျမန္မာျပည္မွာ ေနစဥ္က ျမန္မာျပည္ တနံတလ်ွားက ေဆး႐ံုေတြမွာ အမ်ဳိးသား တာ၀န္က်တိုင္း ေတာင္ေပၚေတာင္ေအာက္ ေျမျပန္႕ ေဒသအစံုမွာ ေနခဲ့ဖူးျပီး ေဒသအစံုက မုန္႕ဟင္းခါးကိုလဲ ေရာက္ေလရာမွာ ပထမ ဦးစားေပး အစာအျဖစ္ အျမဲစားေလ့ ႐ွိပါတယ္။

ငါးခူနဲ႕ခ်က္မွ မုန္႕ဟင္းခါးမမည္ပါ မုန္႕ဟင္းခါးမွာ ပါတတ္တဲ့ အစာေတြကို အေျခခံျပီး ခ်က္ရင္ မုန္႕ဟင္းခါးပါဘဲ နာဂေတာင္တန္းမွာ ေနခဲ့စဥ္က ငါးအစိုလတ္လတ္ဆတ္ မရေလေတာ့ မုန္႕ဟင္းခါးကို ငါးေသတၱာဗူးေဖာက္ျပီး ရေအာင္ခ်က္ခဲ့ဖူးသလို အညာေဒသ တခုမွာ မုန္႕ဟင္းခါးကို ၾကက္သားနဲ႕ ခ်က္တာကိုလဲ စားခဲ႔ဖူးပါတယ္။

ေမွာ္ဘီျမိဳ႕နယ္နားက ေ႐ႊျမယာ႐ြာ ကြ်ဲကူးအေ႐ွ႕ဘက္ကမ္း႐ြာေတြမွာ မုန္႕ဟင္းခါးကို ပဲအစား ေ႐ႊဖ႐ံုသီးနဲ႕ထဲ႔ခ်က္ပါတယ္။

အဲဒီလိုပါဘဲ ေဒသမတူသလို ခ်က္နည္းေတြလဲ ကြဲတတ္ၾကပါတယ္ ငွက္ေပ်ာအူပါမွ မုန္႕ဟင္းခါးလို႕ေျပာၾကေပမဲ့ ငွက္ေပ်ာအူ မပါဘဲ ခ်က္တဲ့ျမိဳ႕ေတြလဲ ႐ွိပါတယ္ ငွက္ေပ်ာအူ အစားထိုး ၾကာစြယ္ထည့္တတ္သလို ၾကာစြယ္အစား ၾကက္သြန္နီဥနဲ႕ ခ်က္ၾကတာေတြလဲ ႐ွိၾကပါတယ္။

ထိုနည္းတူပါဘဲ ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ မပါလို႕ မုန္႕ဟင္းခါး မဟုတ္ဖူးလို႕ ေျပာလို႕မရပါ ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕အစား ေ႐ႊၾကည္အေလွာ္မွဳန္႕ကိုလဲ သံုးျပီးခ်က္ႏိူင္ပါတယ္ အဲဒီလိုပါဘဲ ကုလားပဲဆံအစား ပဲနီေလး ပဲ၀ါေလးတို႕ကို အစားထိုးျပီး ထည့္ခ်က္ႏိူင္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္မို႕ အဆင္ေျပသလို မုန္႕ဟင္းခါးအိုးတလံုး ျဖစ္လာေအာင္ ႐ိုးရာအစာ တခုျဖစ္တဲ့ မုန္႕ဟင္းခါး ခ်က္နည္းမ်ားကို အေျခခံျပီး အရသာ မေပ်ာက္ေအာင္ ခ်က္ၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။

ငါးျပဳပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ဘာဆာငါး - တကီလို (တျခားငါးမ်ားကို အစားထိုးျပီး ခ်က္ႏိူင္ပါတယ္)
  2. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၈ဇြန္း
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  4. နႏြင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  5. င႐ုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ - ၇ေတာင့္
  6. ထုျပီးလိမ္ထားေသာ စပါးလင္ - ၃ပင္
  7. ငါးကိုေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပဳပ္ျပီး ငါးႏူးလ်ွင္ အေအးခံျပီး ငါးကိုေခ်ထားပါ
  8. ဘာဆာငါးအစား ငါးခူ ငါးက်ဥ္း ငါးရံ႕ ငါးျမစ္ခ်င္း ငါးခ်င္း တို႕လဲ သံုးႏိူင္ပါတယ္
  9. အ႐ိုးပါတဲ့ ငါးဆိုရင္ေတာ့ အ႐ိုးအသား သတ္သတ္စီ ထြင္ထားေပးပါ။

ငါးဆီသတ္ရန္ လိုအပ္ေသာပစၥည္း

ငါးျပဳပ္အရည္ငင္ရန္
  • ငါးျပဳပ္ထဲမွ စပါးလင္ႏွင့္င႐ုတ္သီးေတာင့္ကို ေရာေထာင္းပါ အ႐ိုးပါေသာငါးျဖစ္ပါက ထြင္ထားေသာအ႐ိုးပါ ထည့္ေထာင္းေပးပါ
  • အားလံုးေထာင္းျပီးပါက ငါးျပဳပ္ရည္လက္က်န္ႏွင့္ေရ အနည္းငယ္ေရာကာ ေထာင္းတာတာေတြထည့္ျပီး အရည္ငင္ထားေပးပါ
  • အရည္စစ္ျပီးေသာ စပါးလင္ဖတ္မ်ားကို လႊင့္ျပစ္ပါ

ဆီသတ္ဖို႕ျပင္ဆင္ရန္
  • စပါးလင္ ၁၅ပင္ခန္႕ကို ပါးပါးလီွးထားပါ
  • ခ်င္း၅က်ပ္သားကို အခြံခြာျပီး ပါးပါးလီွးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴအမႊာႀကီးႀကီး ၃၀ေလာက္ကို အခြံခြာထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆို ဘလင္ဒါထဲအားလံုးထည့္ျပီး တမိနစ္ႀကိတ္ တခါနားကာ ၁၀မိနစ္ႀကိတ္ပါ
  • ဘလင္ဒါမ႐ွိက င႐ုတ္ဆံုႏွင့္ ညက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ
  • ၾကက္သြန္နီ ႀကီးႀကီး၃လံုးကို ပါးပါးလွီးထားပါ

ဆီသတ္နည္း
  • ဆီ၁၅က်ပ္သားကို အပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ကိုထည့္ျပီး ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို ေမႊးလာေအာင္ေၾကာ္ကာ င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕  ထမင္းစားဇြန္း၂ဇြန္း ထည့္ေမႊေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးနံ႕ေမႊးလာပါက ႀကိတ္ထားေသာ စပါးလင္မ်ားကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ေပးပါ 
  • ၅မိနစ္ေလာက္ ေမႊျပီးတာနဲ႕ငါးျပဳပ္အသားထြင္ထားတာမ်ားကို ၅မိနစ္ေလာက္ ထည့္ေမႊပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ငါးျပဳပ္ အရည္ငင္ထားတာကိုထည့္ျပီး အရသာမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းေမာက္ေမာက္ တဇြန္း ထည့္ကာ ဆီသတ္ထားေသာငါးမ်ား ေျခာက္လာတဲ့ထိ  ေမႊေပးပါ
  • ငါးဆီသတ္ ေျခာက္လာပါက အေအးခံျပီး ေရခဲေသတာ အေပၚထပ္မွာ ခဲထားကာ မုန္႕ဟင္းခါးခ်က္ခါနီးမွ လိုသေလာက္ထုတ္သံုးႏိူင္ပါျပီ။
မုန္႕ဟင္းရည္ခ်က္ရန္
  • ငါးဆီသတ္ျပီးသား လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ - တစ္လံုးေမာက္ေမာက္ (ဖိထည့္ေပးပါ)
  • ႏူးအိေနေအာင္ ျပဳပ္ထားေသာ ပဲနီေလး - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္လံုး
  • အခြံႁခြတ္ျပီး မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းျပီးေသာ ေျမပဲေလွာ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕ ထမင္းစားဇြန္း - ၇ဇြန္းခန္႕ (ေရေအးအနည္းငယ္ႏွင့္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေဖ်ာ္ထားပါ )
  • အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ေသးေသး ၁၀လံုးခန္႕
  • ၾကက္ဥ သို႕မဟုတ္ ဘဲဥျပဳပ္ - ၇လံုး
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း၂ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေသာ - င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းသာသာ
  • အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ (မထည့္လဲရ )
  • ေရ - တ႐ုပ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုး ၃လံုး

ျပင္ဆင္ပံု


  • ၾကက္ဥျပဳပ္ ၂လံုးကို ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ျပဳပ္ထားေသာ ပဲနီေလးကို ေက်ေအာင္ေခ်လိုက္ပါ
  • ထိုအိုးထဲမွာ ေရ ငါးဆီသတ္ႏွင့္ ေျမပဲေထာင္းမ်ားထည့္ကာ မီးအေနေတာ္ႏွင့္ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ဆူလာပါက ၾကက္သြန္နီဥကို ထည့္ေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီဥမ်ား ႏူးလာပါက အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္မွဳန္႕ကို ထည့္ေမႊေပးပါ
  • အိုးေအာက္ေျခ မကပ္ေစရန္ မၾကာမၾကာေမႊေပးပါ
  • ဆန္ေလွာ္ႏွစ္အရည္ ျပစ္လာပါက လွီးထားေသာၾကက္ဥႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ ဆား ငံျပာရည္တို႕ ထည့္ေမႊေပးပါ
  • ၾကက္သြန္ဥမ်ားႏူးပါက ဟင္းရည္အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ေပးကာ မီးကို ေလ်ာ့ထားျပီး မီးဖိုေပၚမွာဘဲ တင္ထားေပးျပီး သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။
  • ဟင္းရည္ ျပစ္ျပစ္ မႀကိဳက္ပါက ေရေႏြးဆူျပီးသားကို လိုသေလာက္ ထပ္ေရာျပီး အရသာကို နည္းနည္းျပင္ေပးႏိူင္ပါတယ္။
  • ငွက္ေပ်ာအူ မ႐ွိပါက ၾကာစြယ္ထည့္ခ်က္ႏိူင္ျပီး မထည့္လဲရပါတယ္
  • ဆန္ေလွာ္မွဳန္႕မ႐ွိက ေ႐ႊၾကည္အေလွာ္မွဳန္႕ကို ဆန္မွဳန္႕အခ်ဳိးအစားထက္ နည္းနည္းေလ်ာ့ထည့္ျပီး ထည့္ခ်က္ႏိူင္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment