Saturday, 14 May 2016

မုန္႔တီ စပ္စပ္ေလး


မုန္႔တီပူပူစပ္စပ္ေလး ခ်က္ေသာက္ျဖစ္လို႕ မာမာခ်က္တဲ့ နည္းကိုဘဲ မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ တိုင္းရင္းသား ႐ိုးရာအစာေတြခ်က္ရတာ ေနရာေဒသ တေနရာနဲ႕ တေနရာ ခ်က္နည္းေတြ မတူၾကတဲ့အတြက္ တခါတရံ ခ်က္နည္းမွားတယ္ ဘာညာ လာေျပာရင္ ေတာ္ေတာ္ေလးေတာ့ သည္းခံရပါတယ္။

ဘယ္အစာကိုဘဲျဖစ္ျဖစ္ အစာတခုမွာ ပါ၀င္တာေတြကို ႐ိုးရာအစာ အရသာကို မေပ်ာက္ပ်က္ေစဘဲ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကို အေျခခံကာ ကိုကိုယ္တိုင္ ဆန္းသစ္ျပီး ခ်က္ၾကည့္ေစခ်င္သလို တေယာက္နဲ႕ တေယာက္လဲ အႀကိဳက္ေတြ မတူၾကတာမို႕လို႕ ကိုယ္ႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ျပဳပ္တတ္ေအာင္ က်ဳိးစားၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။

အခုလဲ မာမာ့အႀကိဳက္ ပံုစံတမ်ဳိးနဲ႕ ခ်က္ထားတဲ့ မုန္႔တီခ်က္နည္းတူေပမဲ့ သံုးထားတဲ့ ငါးမတူတဲ့အတြက္ ငါးေ႐ႊနဲ႕ခ်က္မွ မုန္႔တီလို႕ေတာ့ ေျပာၾကအံုးမယ္ ထင္ပါတယ္ ငါးေ႐ႊမ႐ွိတဲ့ အရပ္ေဒသမွာ အနီးစပ္ဆံုးတူေအာင္ စားခ်င္စိတ္ကို အာသီသေျဖဖို႕အတြက္ ခ်က္ထားျခင္းသာ ျဖစ္ပါတယ္။

အရင္တခါ ဘာဆာငါးနဲ႕ခ်က္ျပီး အခုတခါေတာ့ ငါးခူနဲ႕ခ်က္ထားပါတယ္ ငါးခူက ဟင္းရည္အရသာကို ပိုျပီးခ်ဳိေစျပီး ဘာဆာငါးကေတာ့ အခ်ဳိေပါ့ပါတယ္ ခ်က္နည္း ပါ၀င္ပစၥည္းကေတာ့ အတူတူပါဘဲ႐ွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငါးျပဳပ္ရန္

  1. ငါးခူ - ႏွစ္ဆယ္သား
  2. ငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တဝက္သာသာ
  3. ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း တို႔ကိုေရျမဳပ္ရံု  ေရာျပဳပ္ေပးျပီး ႏူးသြားပါက အသားဖတ္ေလးမ်းကို ထြင္ထားပါ
  4. ငါးအ႐ိုးမ်ားကို င႐ုတ္ဆံုထဲမွာ ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ေရ အနည္းငယ္ႏွင့္ အရည္ငင္ထားပါ။

ဟင္းရည္ခ်က္ရန္
  • ေရ - 11 cups
  • အ႐ိုးငင္ထားေသာ ငါး႐ိုး -အရည္ အနည္းငယ္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - ဆယ္မႊာ (ေထာင္းေပးပါ)
  • ၾကက္သြန္နီ - ႏွစ္လံုး (အဖတ္ေလးမ်ားလွီးေပးပါ)
  • ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • ပုဇြန္ငပိ - ထမင္းစားဇြန္းႏွစ္ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း
  • ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္းႏွစ္ဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္း
  • ပဒဲေကာ - တစ္လက္မ (ေထာင္းေပးပါ)
  • ငါးဖယ္ျခစ္ သို႕မဟုတ္ ဘာဆာငါးျခစ္ အနည္းငယ္ကိုု အရသာနယ္ျပီး အခ်က္၂၀၀ေလာက္ ေပါက္ကာ အလံုးေလးေတြ လုပ္ထားပါ
  • အ႐ိုးထြင္ထားေသာငါး အသားမ်ားႏွင့္ ပါ၀င္ပစၥည္း အားလံုးေရာျပီး ေရပြက္ပြက္ဆူကာ ၾကက္သြန္ဖတ္မ်ား ႏူးေအာင္တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ဆူလာပါက ငါးျခစ္လံုးေလးမ်ား ဟင္းရည္ထဲထည့္ေပးပါ ငါးလံုးမ်ား ေရေပၚေပၚလာပါက ဟင္းရည္အိုးကို အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ေပးပါ
မုန္႔တီထဲ ထည့္ေသာက္ရန္
  • ငရုတ္သီးစိမ္း အစပ္ေတာင္႔ - စားႏိူင္သေလာက္ (ေလွာ္ျပီးေထာင္းေပးပါ)
  • Ready made မုန္႔ဖတ္အေျခာက္ - 400 g (ျပဳပ္ေပးထားပါ)
  • မက်ည္းမွည္႔ရည္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တစ္လံုး
  • သံပုရာသီး - တစ္လံုး( ႀကိဳက္လ်ွင္ထည့္ေသာက္ပါ )
  • ငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ တစ္လံုး
  • ပဲေၾကာ္ - ဆယ္ခ်ပ္ (ေခ်ထားေပးပါ)
  • နံနံပင္ - ဆယ္ပင္ခန္႕ (လွီးေပးထားပါ)
  • ငါးဖယ္ေၾကာ္ - အခ်ပ္သံုးဆယ္ (အေနေတာ္ ညွပ္ထားေပးပါ)
  • ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ အေသးတလံုးစာ ခ်က္ထားပါ
တစ္ပြဲစာျပင္ရန္
  • မုန္႔ဖတ္ - လက္တစ္ဆုတ္စာ
  • ပဲေၾကာ္ - ထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္း
  • ငါးငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္
  • မက်ည္းမွည္႔ေရ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း
  • ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္
  • ငါးဖယ္ - တစ္ခ်ပ္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္အဖတ္ - အနည္းငယ္
  • နံနံပင္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
အိမ္မွာ႐ွိတာေလးေတြနဲ႕ စားေကာင္းေအာင္ ခ်က္ထားတဲ့အတြက္ ပံုမွာ တခ်ဳိ႕ပစၥည္းမ်ား မပါပါ ။

2 comments:

  1. ရခိုင္မွာလည္းရွိတဲ႔ငါးနဲ႔ခ်က္ၾကပါတယ္ တီမာ တခါတခါၾကက္သားနဲ႔လည္းခ်က္တယ္ ပုဇြန္ေျခာက္နဲ႔လည္းခ်က္တယ္.. အဓိကကေတာ႔ စားေကာင္းဖို႔ပဲမဟုတ္ဘူးလား
    ေဝဖန္တဲ႔သူ ေျပာတဲ႔သူကေတာ႔ ဆိုင္ကဝယ္စားရင္ေတာင္ ေျပာၾကဦးမွာမို႔ ဂရုမစိုက္ပါနဲ႔တီမာရယ္...ငါးေရႊေတြဘာေတြက အျမဲေပါတာမဟုတ္ဘူး။ အထူးသျဖင္႔ႏိုင္ငံျခားမွာဆိုပိုဆိုးတယ္ေလ...။ ရွိတာေလးနဲ႔ျမိန္ဖို႔အဓိကပါပဲ..။

    ခ်စ္ခင္လ်က္
    ဆုျမတ္

    ReplyDelete
  2. အခုလို ကြန္မန္႕၀င္ေရးေပးလို႕ ေက်းဇူးအမ်ားႀကီး တင္ပါတယ္
    ႏိူင္ငံရပ္ျခားမွာ ေရာက္ေနတဲ့ သူေတြက ကိုယ့္ျမန္မာအစာကို ႏွစ္သက္ၾကလြန္းလို႕ မျဖစ္ျဖစ္တဲ့နည္းနဲ႕
    ခ်က္စားေနၾကရတာကို နားလည္ေပးလို႕လဲ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ ဆုျမတ္ေရ

    ReplyDelete