Tuesday, 17 May 2016

ဗန်းမော်ခေါက်ဆွဲ













ဒီေန႕ေတာ့ ရာသီဥတု ေအးစက္ေနခ်ိန္မွာ ပူပူစပ္စပ္ ဗန္းေမာ္ မ်ွစ္ခ်ဥ္ေခါက္ဆြဲ ခ်က္ျဖစ္လို႕ ခ်က္နည္းေလးလဲ မ်ွေ၀ရင္း လိုအပ္တာေတြ႐ွိရင္လဲ အႀကံေပးဖို႕ အရင္ဆံုးေျပာပါရေစ။

ဒီခ်က္နည္းေလးက မာမာ့သူငယ္ခ်င္း အယ္နန္ဒြဲ တခါခ်က္ေကြ်းတာကို မွတ္ထားျပီး ခ်က္ထားတဲ့ နည္းေလးပါ လိုအပ္တာေတြ ႐ွိေကာင္း႐ွိေနႏိူင္သလို သံုးထားတဲ့ ငါးကလဲ မတူပါဘူး သူသံုးထားတာက ငါးျမစ္ခ်င္းပါ မာမာကေတာ့ ငါးျမစ္ခ်င္းလဲ အလြယ္တကူ မရႏိူင္တဲ့ ေနရာကို ေရာက္ေနေတာ့ အိမ္မွာ ၀ယ္ထားျပီးသား အလြယ္႐ွိေနတဲ့ ငါးခူနဲ႕ဘဲ ခ်က္လိုက္တာပါ။

န္စီးေခါကိဆြဲ ဆန္ေခါက္ဆြဲ အလံုးေသးေလးေတြ သံုးေလ့သံုးထ ႐ွိၾကေပမဲ့ မာမာကေတာ့ အဆင္ေျပသလို ဆန္ေခါက္ဆြဲ အျပားအေသးကို သံုးထားပါတယ္ တိုင္းရင္းသား ႐ိုးရာအစာေတြ ေရးရတာ ခ်က္နည္းလြဲမွာရယ္ ခ်က္နည္းမွားတဲ့အခါ ႐ိုးရာအစာေတြကို ဖ်က္ဆီးသလို ျဖစ္မွာရယ္ေၾကာင့္ တစံုတရာ လြဲေခ်ာ္ခဲ့ရင္ေတာ့ တတ္သေလာက္ မွတ္သေလာက္ ခ်က္ထားတဲ့ အိမ္ခ်က္ေလးမို႕ နားလည္ေပးၾကေစခ်င္ပါတယ္။


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ငါးခူ - 500 g
  2. မ်ွစ္ခ်ဥ္ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ အလတ္ တစ္လံုးစာ
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၀မႊာ (ငါးဆီသတ္ရန္ ငါးျပဳပ္ထဲ ထည့္ရန္ )
  4. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ၂လံုး
  5. ခ်င္း - တစ္လက္မခန္႕
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္း
  7. စပါးလင္ - ၅ေခ်ာင္းခန္႕
  8. ဆန္ေခါက္ဆြဲမုန္႕ဖတ္ အေျခာက္ - 375 g တစ္ထုတ္
  9. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ (ငါးဆီသတ္ င႐ုတ္သီးဆီသတ္ ဆီခ်က္အ၀ါခ်က္ရန္ )
  10. နံနံပင္ - စားႏိူင္သေလာက္
  11. င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္
  12. င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  13. င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕- လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  14. အရသာမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ဇြန္းခန္႕ (ငါးဆီသတ္ႏွင့္ ဟင္းခါးထဲထည့္ရန္)
  15. ေ႐ႊပဲ႐ြက္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  16. င႐ုတ္သီး အၾကမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
  17. ဆီ - တစ္လီတာခန္႕ (ငါးဆီသတ္ရန္ ဆီ၀ါခ်က္ရန္ င႐ုတ္ဆီခ်က္ရန္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးအၾကမ္းမွဳန္႕ေၾကာ္ရန္အတြက္ လိုသေလာက္ဘဲသံုးပါ)
ငါးျပဳပ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • ငါးကို သန္႕စင္ျပီး ေရစင္ေအာင္ ေဆးထားပါ
  • စပါးလင္ကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးထားပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅မႊာကို အခြံခြာျပီး ဓါးျပား႐ိုက္ထားပါ
  • အိုးတစ္လံုးထဲမွာ စပါးလင္အ႐ြက္မ်ားခင္းကာ စပါးလင္အ႐ိုး ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းႏွင့္ ငါးကိုထည့္ပါ
  • ငါးအိုးထဲမွာ ငါးျမဳပ္ေအာင္ ေရထည့္ျပီး ျပဳပ္ေပးပါ
  • ေရမခမ္းခင္ ငါးအသားမ်ား ႏူးတာနဲ႕ ငါးကိုဆယ္ျပီး အ႐ိုးအသားမ်ား ထြင္ထားပါ
  • ငါးအသားကို ဖယ္ထားျပီး ငါအ႐ိုးမ်ားကို ေထာင္းကာ အရည္ငင္၍ ငါးျပဳပ္ရည္အိုးထဲ ျပန္ထည့္ထားပါ
မ်ွစ္ခ်ဥ္ခ်က္ရန္
  • မ်ွစ္ခ်ဥ္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္လွီးထားပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • လွီးထားေသာ မ်ွစ္ခ်ဥ္ကို နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံုေလာက္ထည့္ကာ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ၂ရည္ေလာက္ ခမ္းေအာင္ျပဳပ္ေပးပါ
  • ျပဳပ္ျပီးေသာ မ်ွစ္ခ်ဥ္ကို င႐ုတ္သီးစိမ္း ခပ္ပါးပါးလွီး၍ အရသာမွဳန္႕ ဆားအနည္းငယ္တို႕နဲ႕ နယ္ထားပါ
ငါးျပဳပ္ကို ဆီသတ္ရန္
  • ျပဳပ္ထားေသာ ငါးကို အသားထြင္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာကာ အလံုးလိုက္ ေရေဆးျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ၃မႊာကို အခြံခြာျပီး ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • ဆီ နႏြင္းမွဳန္႕ င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ကို ျပင္ထားပါ
  • ဒယ္အိုးတလံုးကို အပူေပးျပီ ဆီထည့္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ နႏြင္းမွဳန္႕ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံုထည့္ျပီး ၾကက္သြန္နီ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ကို ႏြမ္းေအာင္ ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ၾကက္သြန္မ်ား ႏြမ္းတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ကို မိနစ္၀က္ေလာက္ ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ထြင္ထားေသာ ငါးအသားမ်ားကို ထည့္ေမႊျပီး ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ထားပါ
ဟင္းရည္ခ်က္ရန္ႏွင့္ ေ႐ႊပဲ႐ြက္ျပဳပ္ရန္
  • ငါးျပဳပ္ထားေသာ ဟင္းရည္ကို ေရတ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ပန္းကန္လံုး ႏွစ္လံုးသာသာထည့္ျပီး ဆား အရသာမွဳန္႕ႏွင့္ င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ခပ္ကာ တည္ထားေပးပါ
  • ေ႐ႊပဲ႐ြက္ကိုလဲ ေရေႏြးထဲထည့္ကာ ျပဳပ္ျပီး အရမ္းမႏူးေစဘဲ ေရေႏြးကိုသြန္ကာ ေရေအးႏွင့္ စိမ္ထားပါ
ဆီခ်က္၂မ်ဳိး ခ်က္ရန္
  • ဆီခ်က္အ၀ါအတြက္ ဆီကို အပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ပါ 
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးဖိုေပၚကခ်ကာ ပန္းကန္ထဲ ေျပာင္းထည့္ေပးပါ ( ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ျပီး ဆီခ်က္ခ်က္ရင္လဲ ရပါတယ္ )
  • ဆီခ်က္ အနီခ်က္ရန္အတြက္ ဆီကို အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ျပီး ဆီအိုးကို မီးဖိုေပၚမွ ခ်ျပီးမွ င႐ုတ္သီး အေရာင္တင္မွဳန္႕ကို ထည့္ျပီး ေမႊကာ ပန္းကန္တခုထဲ ေျပာင္းထည့္ျပီး အေအးခံထားပါ
င႐ုတ္သီး အၾကမ္းမွဳန္႕ေၾကာ္ရန္
  • ဒယ္အိုးတလံုးမွာ ဆီထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းခန္႕ကိုအပူေပးျပ္ီး ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးပိတ္ျပီး ဆီအိုးကို ေဘးခ်ကာ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ကို ထည့္ေမႊပါ
  • င႐ုတ္သီးနံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ ပန္းကန္တခုထဲ ေျပာင္းထည့္ေပးထားပါ
ေခါက္ဆြဲျပဳပ္ရန္
  • ေခါက္ဆြဲေျခာက္မ်ားကို ေရေအးႏွင့္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး တနာရီခန္႕ စိမ္ထားပါ
  • ေခါက္ဆြဲသားမ်ား ေပ်ာ့လာတာနဲ႕ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲ ေရကိုထည့္ကာ ဆူေအာင္တည္ေပးပါ
  • ဆူေနေသာ ေရအိုးထဲသို႕ ေရစိမ္ထားေသာ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို ထည့္ျပီးျပဳပ္ေပးပါ
  • ေခါက္ဆြဲျပဳပ္ခ်ိန္ တမိနစ္သာသာဆို ဆယ္ျပီး လက္ႏွင့္ဖိၾကည့္ပါ ေခါက္ဆြဲဖတ္မ်ား ႏူးလာတာနဲ႕ ဇကာထဲသြန္ခ်ကာ ေရႏွင့္ ေလာင္းခ်ျပီး ေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ
စားပြဲျပင္ရန္
  • ပန္းကန္တစ္လံုးထဲမွာ ေခါက္ဆြဲဖတ္ကို အေနေတာ္ထည့္ျပီး မ်ွစ္ခ်ဥ္ ငါးဆီသတ္ နံနံပင္ ေ႐ႊပဲ႐ြက္တို႕ သင့္သလို ထည့္ျပီး ျပင္ေပးကာ ဗန္းေမာ္ မ်ွစ္ခ်ဥ္ေခါက္ဆြဲကို ဟင္းခါးရည္ႏွင့္ တြဲဖက္ကာ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment