မုန္႕ပဲဆုပ္ေလး လုပ္မိေတာ့ ငယ္ဘ၀ေလးကို အရမ္း သတိရမိပါတယ္ မာမာတို႕ငယ္ငယ္က အေမက အျပင္ကမုန္႕ ၀ယ္စားတာ မႀကိဳက္ေလေတာ့ ခနခန အဆူခံရပါတယ္။
ဒီေတာ႔ မုန္႕ဗိုင္းေတာင့္ စားခ်င္တိုင္း သူငယ္ခ်င္းကို ၀ယ္၀ယ္ခိုင္းျပီး တေယာက္တ၀က္ စားၾကတာေလးက အလြမ္းေျပေလးေပါ့႐ွင္ အခုေတာ႔ ကိုယ္တိုင္ လုပ္စားႏိူင္ေအာင္ ျပင္ဆင္တတ္ျပီမို႔ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔နည္းေလး မ်ွဗဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ထိုင္းဆန္မွဳန္႕ - ေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူးေ
- ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ - ေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဝက္
- ေရ - လိုသေလာက္သံုးပါ
- ready made ပဲနီျပား - ေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
- ထုံး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ထံုးေရၾကည္လုပ္ရန္ ေရ - တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္အလတ္ ၃လံုး
- ႏွမ္းေထာင္း - တမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
- ေနၾကာဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ပဲဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
- ဆန္မွဳန္႕ကို ေရနည္းနည္းျခင္းထည့္ကာ နယ္ေပးပါ
- ေရတခါထဲ ထည့္ပါက မုန္႕သားေပ်ာ့ပ်ဲႀကီး ျဖစ္သြားႏိူင္လို႕ ေရကို ခ်င့္ခ်ိန္ျပီး ထည့္ေပးပါ
- မုန္႕သား ညက္လာေအာင္ ၅မိနစ္ေလာက္ အနည္းဆံုး နယ္ေပးပါ
- ထံုးႏွင့္ေရကို ဇလံုသန္႕သန္႕ထဲထည့္ျပီး တညသိပ္ အနည္ထိုင္ေပးထားပါ
- ပဲျပဳပ္မ်ားကို ေက်သြားေအာင္ ေခ်ထားပါ
- မုန္႕သားလံုးျပီးျပီဆိုတာနဲ႕ ထံုးမ်ားမပါေအာင္ အိုးသန္႕သန္႕ထဲ အသာေလာင္းထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
- ထံုးေရဆူလာတာနဲ႕ မုန္႕သားအလံုးကို အလံုးလိုက္ထည့္ျပီး အိုးအဖံုးမဖံုးဘဲ ၇မိနစ္ျပဳပ္ေပးပါ
- မုန္႕သားအက်က္ညီေစရန္ မၾကာမၾကာ လွည့္ေပးပါ
- ၇မိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ မုန္႕သားၾကည္လာျပီး အေပၚတ၀က္က်က္သြားေသာ မုန္႕လံုးကို ဇလံုတလံုးထဲ ဆယ္ျပီးထည့္ေပးပါ
- မုန္႕သားမေအးခင္ မုန္႕သားကို မြေနေအာင္ ထိုးေျချပီး ဟင္း႐ြက္ဆီ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းထည့္ကာ နယ္ေပးပါ
- မုန္႕သားမ်ား ေစးပိုင္လာပါက ေခ်ထားေသာပဲျပဳပ္ႏွင့္ ေရာနယ္ေပးပါ
- ေရာနယ္ျပီးတာနဲ႕ လက္မေလာက္ မုန္႕လက္ဆုပ္ အဆုပ္ေလးမ်ားရေအာင္ ဆုပ္ေပးပါ
- မုန္႕ပဲဆုပ္ ဆုပ္ေနစဥ္ လက္ကပ္လာလ်ွင္ လက္ကိုေရစြတ္ျပီး မုန္႕သားကုန္တဲ့အထိ ဆုပ္ေပးပါ
- အားလံုးျပီးတာနဲ႕ မုန္႕ေပါင္းမည့္ ေအာက္ခံအိုးကို ေရတ၀က္သာသာထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ေပးပါ
- ဆုပ္ထားေသာ မုန္႕ပဲဆုပ္မ်ားကို ေပါင္းအိုးဇကာထဲ ထည့္ေပးပါ
- ေအာက္ခံအိုး ေရဆူတာနဲ႕ မုန္႕ေပါင္းဇကာကို အဖံုးအုပ္ကာ အိုးေပၚတင္ေပးပါ
- မီးအားျပင္းျပင္းႏွင့္ မိနစ္၂၀ေပါင္းေပးျပီးရင္ မုန္႕ပဲဆုပ္ရပါျပီ။
ႏွမ္းေထာင္းျပဳလုပ္ရန္
- ႏွမ္းျဖဴ ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းကို မီးေအးေအးႏွင့္ ညိဳလာတဲ့ထိ ေလွာ္ေပးပါ
- ႏွမ္းအေရာင္ ညိဳလာတာနဲ႕ ဆားႏွင့္အတူ င႐ုတ္ဆံုထဲထည့္ကာ မညက္တညက္ေထာင္းေပးပါက ႏွမ္းေလွာ္ရပါျပီ။
မုန္႕ပြဲျပင္ရန္
- ဇလံုတလံုးထဲမွာ မုန္႕ပဲဆုပ္မ်ားထည့္ျပီး ပဲဆီႏွင့္ ႏွမ္းေထာင္းအေနေတာ္ထည့္ကာ နယ္ေပးျပီး စားပြဲျပင္ေပးပါ။
မုန႔္ပဲဆုပ္ အရမ္းႀကိဳက္တာ သႀကၤန္ပိတ္ရက္က်ရင္ လုပ္စားၾကည့္အံုးမယ္။ ေက်းဇူးပါအမ။
ReplyDeleteလုပ္စားၾကည့္ေနာ္
Delete