Wednesday, 6 April 2016

မုန့်ပဲဆုတ်













မုန္႕ပဲဆုပ္ေလး လုပ္မိေတာ့ ငယ္ဘ၀ေလးကို အရမ္း သတိရမိပါတယ္ မာမာတို႕ငယ္ငယ္က အေမက  အျပင္ကမုန္႕ ၀ယ္စားတာ မႀကိဳက္ေလေတာ့ ခနခန အဆူခံရပါတယ္။

ဒီေတာ႔ မုန္႕ဗိုင္းေတာင့္ စားခ်င္တိုင္း သူငယ္ခ်င္းကို ၀ယ္၀ယ္ခိုင္းျပီး တေယာက္တ၀က္ စားၾကတာေလးက အလြမ္းေျပေလးေပါ့႐ွင္ အခုေတာ႔ ကိုယ္တိုင္ လုပ္စားႏိူင္ေအာင္ ျပင္ဆင္တတ္ျပီမို႔ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔နည္းေလး မ်ွဗဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ထိုင္းဆန္မွဳန္႕ - ေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူးေ
  2. ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ - ေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဝက္
  3. ေရ - လိုသေလာက္သံုးပါ
  4. ready made ပဲနီျပား - ေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
  5. ထုံး - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  6. ထံုးေရၾကည္လုပ္ရန္ ေရ - တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္အလတ္ ၃လံုး
  7. ႏွမ္းေထာင္း - တမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  8. ေနၾကာဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. ပဲဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု
  1. ဆန္မွဳန္႕ကို ေရနည္းနည္းျခင္းထည့္ကာ နယ္ေပးပါ
  2. ေရတခါထဲ ထည့္ပါက မုန္႕သားေပ်ာ့ပ်ဲႀကီး ျဖစ္သြားႏိူင္လို႕ ေရကို ခ်င့္ခ်ိန္ျပီး  ထည့္ေပးပါ
  3. မုန္႕သား ညက္လာေအာင္ ၅မိနစ္ေလာက္ အနည္းဆံုး နယ္ေပးပါ
  4. ထံုးႏွင့္ေရကို ဇလံုသန္႕သန္႕ထဲထည့္ျပီး တညသိပ္ အနည္ထိုင္ေပးထားပါ
  5. ပဲျပဳပ္မ်ားကို ေက်သြားေအာင္ ေခ်ထားပါ
  6. မုန္႕သားလံုးျပီးျပီဆိုတာနဲ႕ ထံုးမ်ားမပါေအာင္ အိုးသန္႕သန္႕ထဲ အသာေလာင္းထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  7. ထံုးေရဆူလာတာနဲ႕ မုန္႕သားအလံုးကို အလံုးလိုက္ထည့္ျပီး အိုးအဖံုးမဖံုးဘဲ ၇မိနစ္ျပဳပ္ေပးပါ
  8. မုန္႕သားအက်က္ညီေစရန္ မၾကာမၾကာ လွည့္ေပးပါ
  9. ၇မိနစ္ျပည့္တာနဲ႕ မုန္႕သားၾကည္လာျပီး အေပၚတ၀က္က်က္သြားေသာ မုန္႕လံုးကို ဇလံုတလံုးထဲ ဆယ္ျပီးထည့္ေပးပါ
  10. မုန္႕သားမေအးခင္ မုန္႕သားကို မြေနေအာင္ ထိုးေျချပီး ဟင္း႐ြက္ဆီ ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းထည့္ကာ နယ္ေပးပါ
  11. မုန္႕သားမ်ား ေစးပိုင္လာပါက ေခ်ထားေသာပဲျပဳပ္ႏွင့္ ေရာနယ္ေပးပါ
  12. ေရာနယ္ျပီးတာနဲ႕ လက္မေလာက္ မုန္႕လက္ဆုပ္ အဆုပ္ေလးမ်ားရေအာင္ ဆုပ္ေပးပါ
  13. မုန္႕ပဲဆုပ္ ဆုပ္ေနစဥ္ လက္ကပ္လာလ်ွင္ လက္ကိုေရစြတ္ျပီး မုန္႕သားကုန္တဲ့အထိ ဆုပ္ေပးပါ
  14. အားလံုးျပီးတာနဲ႕ မုန္႕ေပါင္းမည့္ ေအာက္ခံအိုးကို ေရတ၀က္သာသာထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ေပးပါ
  15. ဆုပ္ထားေသာ မုန္႕ပဲဆုပ္မ်ားကို ေပါင္းအိုးဇကာထဲ ထည့္ေပးပါ
  16. ေအာက္ခံအိုး ေရဆူတာနဲ႕ မုန္႕ေပါင္းဇကာကို အဖံုးအုပ္ကာ အိုးေပၚတင္ေပးပါ
  17. မီးအားျပင္းျပင္းႏွင့္ မိနစ္၂၀ေပါင္းေပးျပီးရင္ မုန္႕ပဲဆုပ္ရပါျပီ။
ႏွမ္းေထာင္းျပဳလုပ္ရန္
  • ႏွမ္းျဖဴ ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းကို မီးေအးေအးႏွင့္ ညိဳလာတဲ့ထိ ေလွာ္ေပးပါ
  • ႏွမ္းအေရာင္ ညိဳလာတာနဲ႕ ဆားႏွင့္အတူ င႐ုတ္ဆံုထဲထည့္ကာ မညက္တညက္ေထာင္းေပးပါက ႏွမ္းေလွာ္ရပါျပီ။
မုန္႕ပြဲျပင္ရန္
  • ဇလံုတလံုးထဲမွာ မုန္႕ပဲဆုပ္မ်ားထည့္ျပီး ပဲဆီႏွင့္ ႏွမ္းေထာင္းအေနေတာ္ထည့္ကာ နယ္ေပးျပီး စားပြဲျပင္ေပးပါ။

2 comments:

  1. မုန႔္ပဲဆုပ္ အရမ္းႀကိဳက္တာ သႀကၤန္ပိတ္ရက္က်ရင္ လုပ္စားၾကည့္အံုးမယ္။ ေက်းဇူးပါအမ။

    ReplyDelete
    Replies
    1. လုပ္စားၾကည့္ေနာ္

      Delete