Thursday, 21 April 2016

လှော်စာ











ေလွာ္စာဆိုတာ အရမ္းႀကိဳက္တဲ့ အစာတခုဆိုလဲ မမွားပါဘူး နာဂေတာင္တန္းမွာ ေနတုန္းက ေဒသအစာျဖစ္ေပမဲ့ ရာသီဥတု ေအးတဲ့အတြက္ ခက္ခက္ခဲခဲေလး လုပ္ၾကရျပီး ရာသီဥတုပူတဲ့ ေျမျပန္႕မွာဆိုရင္ေတာ့ လုပ္ရတာ ပိုျပီးလြယ္ပါတယ္။

ယူက်ဴ႕မွာ ၾကည့္တဲ့နည္းကေတာ့ dried yeast ball ကို သံုးပါတယ္ မာမာကေတာ့ dried yeast cake ကို သံုးထားပါတယ္ ဆိုင္မွာေမးေတာ့ အတူတူဘဲလို႕ ေျပာပါတယ္ ေအး႐ွန္းဆိုင္မွာ ၀ယ္လို႕ရပါတယ္ ျမန္မာျပည္မွာဆိုရင္ေတာ့ ေလွာ္စာ ေဆးလံုးဆိုျပီး ပရေဆးဆိုင္ေတြမွာ ေမးျပီး၀ယ္လို႕ရပါတယ္။

ေလွာ္စာလုပ္တဲ့ေနရာမွာ သံုးတဲ့အိုးခြက္ေတြ အရမ္းသန္႕ရပါတယ္ ေ႐ွးလူႀကီးေတြ အဆိုအရ ေလွာ္စာလုပ္ခ်ိန္မွာ အမ်ဳိးသမီးဆိုရင္ သန္႕႐ွင္းေနခ်ိန္က်မွ လုပ္ရပါတယ္ ေလွာ္စာက နတ္ႀကီးတယ္လို႕လဲ ေျပာၾကပါတယ္ ဒီေန႕ေတာ့ နတ္ႀကီးတဲ့ ေလွာ္စာလုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေကာက္ညွင္းဆန္ - 500 ml
  2. ေရ - 500 ml
  3. ေရသန္႕ - 250 ml
  4. ဆား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  5. dried yeast ball - 22 g
  6. သၾကား - 240 ml

ျပင္ဆင္ပံု
  1. ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ေရေဆးျပီး ေရခန စစ္ထားပါ
  2. ေရစစ္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းဆန္500 mlကို ေရ 500 mlႏွင့္  ထမင္းေပါင္းအိုးထဲ ထည့္ကာ ခ်က္ေပးပါ
  3. ေကာက္ညွင္းအေပၚမူတည္ျပီး ေရကို အတိုးအေလ်ွာ့ လုပ္ေပးပါ
  4. ခ်က္ျပီးေသာ ေကာက္ညွင္းသည္ မေပ်ာ့လြန္း မမာလြန္း အေနအထား ရေနရပါမယ္
  5. ခ်က္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းက်က္ပါက မီးပိတ္ျပီး ၁၀မိနစ္ခန္႕ ႏွပ္ထားပါ
  6. ျပီးမွ ပန္းကန္ျပား တစ္ခ်ပ္ထဲ ျဖန္႕ထည့္ကာ အေအးခံထားပါ
  7. ဆား ကို ေရသန္႕ႏွင့္ေရာကာ ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ထားပါ
  8. Dried yeast ball ကို ေက်သြားေအာင္ ထုေခ်ျပီး ဇကာစိတ္စိတ္ႏွင့္ စစ္ထားပါ
ေလွာ္စာျပဳလုပ္ပံု
  • အေအးခံထားေသာ ေကာက္ညွင္းပန္းကန္ထဲ တေဆးမွဳန္႕မ်ား ျဖန္႕ထည့္ပါ
  • ျပီးရင္ ဆားရည္ ထမင္းစားဇြန္း ၈ဇြန္းကို ျဖန္႕ျပီးထည့္ေပးပါ
  • ပထမတႀကိမ္ ဇြန္းနဲ႕ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • ေနာက္တစ္ႀကိမ္ ဆားရည္ကို လက္မွာစြတ္ျပီး ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • အားလံုးျပီးသြားတာနဲ႕ ဆားရည္ကို လက္မွာထပ္စြတ္ျပီး ေကာက္ညွင္းကို ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခန္႕ယူကာအလံုးေလး လုပ္ေပးပါ
  • ေကာက္ညွင္းလံုးေလးေတြ ရျပီဆိုတာနဲ႕ အဆင္သင့္ ျပင္ထားေသာ ဗူး (သို႕) ဇလံုထဲမွာ စီထည့္ပါ
  • အလုံးေလးေတြ အေပၚကို ဆားရည္ ထမင္းစားဇြန္း၂ဇြန္းကို ျဖဴးေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေလလံုေစရန္ glad wrap ျဖင့္ တစ္ထပ္အုပ္ေပးပါ
  • အေပၚမွ ဗူးအဖံုးကိုအုပ္ကာ လက္သုပ္ပု၀ါျဖင့္ထုတ္ကာ အခန္းအပူခ်ိန္ အမ်ားဆံုး ႐ွိေသာေနရာမွာ ထားေပးပါ
  • ရာသီဥတုအေပၚ မူတည္ျပီး ရက္အတိုးအေလ်ွာ့ ႐ွိႏိူင္ေပမဲ့ ပံုမွန္အပူခ်ိန္ဆိုရင္ ၃ရက္ေလာက္ေနရင္ ကေစာ္ေဖာက္လာပါျပီ
  • ထည့္ထားေသာ ဗူးကို ဖြင့္လိုက္တာနဲ႕ ေလွာ္စာနံ႕သင္းသင္းေလး ရျပီဆိုရင္ စားဖို႕ျပင္ႏိူင္ပါျပီ
  • အေပၚယံမွာ အသံုးျပဳေသာ dried yeast ေၾကာင့္ မွဳိအနည္းငယ္ တက္တတ္ပါတယ္
  • ထိုမွဳိမ်ားကို ဖယ္ျပီးစားႏိူင္ပါတယ္
သၾကားရည္က်ဳိရန္
  1. သၾကား - 120 ml
  2. ေရ သန္႕ - 500 ml
အိုးသန္႕သန္႕တစ္လံုးမွာ သၾကားႏွင့္ေရကိုေရာကာ ေပ်ာ္တယ္ဆို႐ံုေလး က်ဳိေပးျပီး အေအးခံထားပါ
သၾကားရည္ ေအးတာနဲ႕ ေလွာ္စာထည့္ထားေသာ ဗူးထဲကို ေဘးဘက္မွေန၍ အသာေလး ေလာင္းထည့္ကာ glad wrapျဖင့္အုပ္ကာ တစ္နာရီေလာက္ ထားျပီးရင္ စားသံုးရန္ အသင့္ျဖစ္ေသာ ေလွာ္စာကို ႐ပါျပီ
ပိုေနေသာ ေလွာ္စာကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ၅ရက္ေလာက္အထိ ထားျပီး စားႏိူင္ပါတယ္။

ေလွာ္စာလုပ္ရာမွာ အသံုးျပဳေသာပစၥည္းမ်ား လက္ႏွင့္ ေလွာ္စာထည့္မည့္ ဗူးတို႕မွာ သန္႕ျပန္႕ေသာ ပၥည္းမ်ား ျဖစ္ရပါမယ္
ပထမဦးဆံုးအႀကိမ္ စမ္းလုပ္တာဆိုရင္ အခုေပးထားေသာ အခ်ဳိးးအစား တစ္၀က္ေလာက္ကိုဘဲ စမ္းလုပ္ေစခ်င္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment