Thursday, 28 April 2016

သံပုယိုသီးသနပ်







အသီးအ႐ြက္ သနပ္လုပ္နည္းေတြ မ်ားစြာ႐ွိပါတယ္ ကိုယ္ႏွစ္သက္သလို လုပ္ၾကတာမို႕ နည္းေတြကေတာ့ တေယာက္နဲ႕တေယာက္ မတူၾကပါဘူး။

မာမာကေတာ႔ မာမာ႔အေမ ျပင္ဆင္တတ္တဲ႔ နည္းေလးေတြကိုဘဲ အေျခခံျပီး ျပင္ဆင္ျဖစ္ပါတယ္ ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ဒီေန႕ေတာ့ သံပုယိုသီးသနပ္ လုပ္ျဖစ္လို႕ အေမႊးနံ႕သာ တမ်ဳိးေျပာင္းျပီး လုပ္ထားတဲ့ နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. သံပုယိုသီး - ၁၀လံုး
  2. ဆား - ထမင္းစားဇြန္းေမာက္ေမာက္ ၄ဇြန္းခန္႕
  3. ဆီ - 450 ml
  4. Cumin Seeds  - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္
  5. Mustard  seeds အစို - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  6. Coriander seeds - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  7. Mustard seeds - အေျခာက္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  8. ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၁၀မႊာ
  9. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  10. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္းေမာက္ေမာက္ ႏွစ္ဇြန္းခြဲ

သံပုယိုသီး ဆားရည္စိမ္ရန္
  • သံပုယိုသီးကို အလံုးလိုက္ ေရေဆးျပီး ေရစင္ေအာင္သုပ္ကာ ေအာက္ေျချပတ္တဲ့ထိ ၄စိတ္လွီးေပးပါ
  • စိတ္ထားေသာ အစိတ္မ်ားကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲထည့္ျပီး ဆားထည့္ကာ သမေအာင္ ခပ္ဖြဖြေမႊပးပါ 
  • အားလံုးျပီးလ်ွင္ ေလလံုျပီး သန္႕ေနေသာ ပုလင္းထဲ သံပုယိုသီး အစိတ္မ်ားကို ထည့္ေပးပါ
  • အဖံုးေလလံုေအာင္ပိတ္ျပီး အခန္းအပူခ်ိန္ႏွင့္ အနည္းဆံုး ၅ရက္၆ရက္ေလာက္ ထားေပးပါ
  • ျမန္ျမန္စားခ်င္ရင္ေတာ့ ပုလင္းကို ေနပူထဲမွာ ထားေပးပါ
  • ေရထည့္စရာမလိုဘဲ ဆားရည္မ်ားေပ်ာ္ျပီး အရည္မ်ားထြက္လာျပီး သံပုယိုသီးမ်ား အိလာရင္ ရပါျပီ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆားရည္ေပ်ာ္ကာ အိလာေသာ သံပုယိုသီးကို အရည္စစ္ကာ ဆယ္ထားျပီး ဇလံုအေနေတာ္မွာ ထည့္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာထားျပီး အေနေတာ္ စိတ္ထားပါ
  • Mustard seed ,Cumin seed , Coriander seeds တို႕ကိုမီးအေနေတာ္ႏွင့္ အေစ့မ်ား အိုးထဲမွာ ေဖာက္ေဖာက္ ေပါက္လာတဲ့ထိ ခနေလး ေလွာ္ထားျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါက သံပုယိုဇလံုထဲကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလွာ္ျပီးေထာင္းထားေသာ အေစ့မ်ား  Mustard seeds အစိုတို႕ကို ထည့္ျပီး ျပင္ထားပါ
  • ဆီကို မီးအေနေတာ္ႏွင့္ အပူေပးပါ ဆီပူလာပါက နႏြင့္မွဳန္႕ကိုဆက္ထည့္ျပီး မီးဖိုေပၚမွ ဆီအိုးကို ခ်ေပးပါ
  • တမိနစ္ေလာက္ ဆီကို အေအးခံျပီး င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ထဲ့ကာ ေမႊေပးပါ ဆီအရမ္းပူေနပါက င႐ုတ္သီးမွဳန္႕မ်ား မည္းသြားတတ္ပါတယ္
  • ဆီအရမ္း မေအးခင္ သံပုယိုသီးဇလံုထဲ ေလာင္းခ်ေပးပါ
  • အားလံုးျပီးပါက ေလလံုျပီးသန္႕ေသာ ပုလင္းထဲထည့္ျပီးထားကာ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ
  • ဆီျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေရခဲေသတၲာထဲ ထည့္ထားပါက ႏွစ္ေပါက္ေအာင္ ထားျပီးစားလို႕ရပါတယ္
ကုလားေလး သနပ္မဆလာ႐ွိပါက အေပၚမွာ ျပထားေသာ အေမႊးနံ႕သာအေစ့မ်ား ထည့္စရာမလိုဘဲ မဆလာတမ်ဳိးထဲ သံုးႏိူင္ပါတယ္
သံပယိုသီးဆားရည္စိမ္စဥ္ ထြက္လာေသာအရည္မ်ားက ခါးျပီး ငံေနတတ္တဲ့အတြက္ အငံႏွင့္ အခါးမႏွစ္သက္ေသာသူမ်ား ျပန္သံုးရန္မလိုပါ
မာမာလဲ ျပန္မသံုးပါ
အငံအရသာ အတြက္က ဆားရည္စိမ္ထဲက ပါျပီးသားမို႕လို႕ အငံထပ္ထည့္စရာ မလိုပါ။

No comments:

Post a Comment