Saturday, 30 April 2016

ခရမ္းကေစာ့သီး ငါးပိရည္​ေဖ်ာ္


ခရမ္းကေစာ့သီးေတြ အရမ္းသီးေတာ့ ဘာလုပ္စားရမလဲ စဥ္းစားရင္း ဒီေန႕ေတာ့ မီးေလးအံုးျပီး ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ျဖစ္တာနဲ႕ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ျမန္မာမိသားစု အမ်ားစုရဲ႕ အိမ္တအိမ္ရဲ႕ ထမင္း၀ိုင္းေလးမွာ ဟင္းေတြ ဘယ္ေလာက္ေကာင္းေကာင္း  ငါးပိရည္ေလး တမယ္ေတာ့ ပါတတ္ၾကပါတယ္ အဲဒီလိုပါဘဲ ငါးပိရည္ကို ေဖ်ာ္နည္းမ်ဳိးစံုနဲ႕ ေဖ်ာ္တတ္ၾကျပီး ႏွစ္သက္သလို ျပင္ဆင္တတ္တာကလဲ ျမန္မာလူမ်ဳိးတို႕ရဲ႕ ခ်စ္စရာဓေလ့ေလးပါ။

မာမာဆို နိုင္ငံရပ္ျခားမွာ ေရာက္ေနေပမဲ့ အိမ္ကထမင္း၀ိုင္းေလးမွာ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္ေလး တမယ္ေတာ့ ပါေအာင္အျမဲတမ္း ေဖ်ာ္ျဖစ္ခဲ့ပါတယ္ ဒီေန႕လည္း အိမ္က ခရမ္းကေစာ့ပင္ရဲ႕အသီး င႐ုတ္သီး ေတြ ဆင္းခူးျပီး ထုေထာင္းကာ ငါးပိရည္ေဖ်ာ္တမယ္ ျပင္ဆင္လိုက္မိပါတယ္ အရသာကေတာ့ လက္ေတြ႕ လုပ္စားသူမ်ား ပိုျပီးသိမွာမို႕ မာမာေဖ်ာ္နည္းေလး တင္ေပးလိုက္ပါမယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ငါးငပိရည္က်ဳိ - ၅က်ပ္သား
  2. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  3. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္႐ည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  4. ေရ - လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္ ၂လံုးသာသာ
  5. င႐ုတ္သီးအစိမ္းေတာင့္ - ၁၅ေတာင့္
  6. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၅မႊာ
  7. ပုဇြန္ေျခာက္အေကာင္ႀကီးႀကီး - ၁၅ေကာင္ခန္႕
  8. ခရမ္းကေစာ့သီး - အလံုး ၃၀ခန္႕

ျပင္ဆင္ပံု
  • ငါးငပိကို ဆား နႏြင္း ေရတို႕ထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ေပးပါ။
  • ၃မိနစ္ေလာက္ ဆူျပီးပါက အ႐ိုးစစ္ျပီး အိုးတလံုးထဲ ျပန္ထည့္ေပးထားပါ။
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဒယ္အိုးတလံုးထဲ ထည့္ျပီး ေမႊးလာေအာင္ ေလွာ္ကာ မညက္တညက္ ေထာင္းေပးပါ။
  • ပုဇြန္ေျခာက္ကို  ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ။
  • ခ႐မ္းကေစာ့သီးကို မီးအနည္းငယ္အံုးကာ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး င႐ုတ္ဆံုထဲ ထည့္ကာ မညက္တညက္ ေထာင္းေပးပါ။
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ပါက က်ဳိထားေသာ ငါးပိရည္အိုးထဲသို႕ ေထာင္းထားေသာ ပစၥည္းမ်ားအားလံုးကို ထည့္ျပီး ၃မိေလာက္ျပန္က်ဳိေပးပါ။
  • အရသာ႐ွိေသာ ခရမ္းကေစာ့သီး ငါးပိရည္အေဖ်ာ္ေလးကို သံုးေဆာင္ရန္ အဆင္သင့္ျဖစ္ပါျပီ။

2 comments:

  1. မမာရဲ ့ငပိရည္ေဖ်ာ္ေလးေတြနဲ ့ျခံထြက္ အသီးအရြက္တုုိ ့စရာေတြအားလံုုး
    အုုိင္အိုုရာ့ေဖးဖရိတ္။
    ငပိရည္ေဖ်ာ္ေတြအားလံုုးၾကိဳက္တယ္မမာ။
    အုုိင္အိုုရာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. အႀကိဳက္တူလို႕
      ေပ်ာ္ေနတယ္ အိုင္အိုရာေရ

      Delete