Thursday, 10 March 2016

မုန့်လုံးကြီး အုန်းနို့ဆမ်း






မုန္႕လံုးႀကီး အုန္းႏို႕ဆမ္းေလး လုပ္စားျဖစ္လို႕ ေန႕လည္ေန႕ခင္း အပ်င္းေျပ လုပ္စားႏိူင္ေအာင္ မုန္႕လုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္ မုန္႕လုပ္နည္းပံုေတြကိုေတာ့ အရင္မုန္႕လံုးႀကီး ေၾကာ္တုန္းက ပံုကိုဘဲ မုန္႕ျပင္ဆင္ပံု အတူတူဘဲမို႕လို႕ ျပန္သံုးထားပါတယ္။


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ယုိးဒယား ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၃ခြက္
  2. ရ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးသာသာ
  3. အုန္းသီးမွဳန္႕ - 100 g (အုန္းသီးအေျခာက္မွဳန္႕ ျခစ္ျပီးသားကို သံုးထားပါတယ္)
  4. ထန္းလွ်က္ခဲ - 100 g ထန္းလ်ွက္မ႐ွိက( သၾကားကို သံုးႏိူင္ပါတယ္)
  5. အခ်ဳိအရသာ ေပါ့ေပါ့ႀကိဳက္လ်ွင္ ထန္းလ်ွက္ကို ေလ်ာ့ျပီးက်ဳိပါ

အုန္းယိုထိုးရန္
  • Ready made အုန္းသီးမွဳန္႕ကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားေပးပါ
  • ထန္းလ်ွက္ခဲကို ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေက်ေသြားအာင္ မီးအပူေပးပါ
  • ထန္းလ်ွက္ခဲ အရည္ေပ်ာ္လာပါက အမွဳိက္မပါေအာင္ အ၀တ္စသန္႕သန္႕ႏွင့္ စစ္ေပးပါ
  • သန္႕စင္ထားျပီးေသာ ထန္းလ်ွက္ရည္ႏွင့္ အုန္းသီးမွဳန္႕ကို အိုးထဲထည့္ျပီး ထန္းလ်ွက္ရည္ ခမ္းတဲ့ထိေမႊေပးပါ
  • အုန္းယိုျဖစ္သြားပါက အေအးခံထားပါ။
အုန္းဆီခ်က္ရန္
  • Ready made အုန္းႏို႕ဗူး 100 g ကိုဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းထဲ့ျပီး မီးအေနေတာ္ႏွင့္ အုန္းဆီခ်က္ပါ
  • အုန္ဒဆီခ်က္ေနစဥ္ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးျပီး အုန္းႏို႕ပ်စ္လာခ်ိန္မွာ မီးပိတ္ျပီး အေအးခံထားပါ
မုန္႕လံုးဖို႕အတြက္ ျပင္ပါမယ္
  • ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲမွာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ကို ထည္႔ေပးျပီး ေရနည္းနည္းခ်င္း ထည္႔ကာ နယ္ေပးပါ
  • မုန္႕သားေပ်ာ့ျပီး ေစးပိုင္လာပါက ေရပိုေနရင္ ခ်န္ထားလိုက္ပါ
  • တခါတရံ အသံုးျပဳေသာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔မ်ား မတူတဲ႔အတြက္ ေရကိုတခါထဲ မထည့္ဘဲ ေျဖးေျဖးခ်င္းထည့္ျပီး မုန္႕သားကို နယ္ေပးပါ 
  • ေရကိုလိုသေလာက္ဘဲ သံုးေပးပါ
  • မုန္႕သားေပ်ာ့လာပါက အ၀တ္ေရစိုေလး အုပ္ထားေပးကာ  နာရီ၀က္ တနာရီေလာက္ အခန္းအပူခ်ိန္အတိုင္း ထားေပးပါ
  • အုန္းယိုကို ကြမ္းသီးဆံေလာက္ အလံုးေလးေတြ လံုးေပးထားပါ
  • မုန္႕သားႏွပ္ထားခ်ိန္ ျပည္႔သြားတာနဲ႕ မုန္႕သားကို ကြမ္းသီးေလာက္ အေနအထား ရေအာင္ယူျပီး လက္၀ါးႏွစ္ဖက္ႏွင့္ ပြတ္ျပီး လံုးေပးပါ
  • အလံုးေလးျဖစ္သြားတာနဲ႕ လက္၀ါးေပၚတင္ျပီး အလယ္ကို အခ်ဳိင့္ေလးျဖစ္ေအာင္ လက္မႏွင့္ဖိလိုက္ပါ
  • ခ်ဳိင့္သြားေသာေနရာသို႕ အုန္းယိုတခု ထဲ့လိုက္ပါ
  • အုန္းယိုေပၚသို႕ မုန္႕သားႏွင္႔ ျပန္အုပ္ျပီး ဝိုင္းေနေအာင္ လံုးေပးပါ
  • အုန္းယို မေပၚေအာင္ မုန္႕သားကို သတိထားျပီး အုပ္ေပးပါ
  • အုန္းယိုေပၚေနပါက မုန္႕သားကို ေရပူထဲ ထည့္ျပီးျပဳပ္ခ်ိန္မွာ အုန္းယိုမ်ား အျပင္သို႕ ေပါက္ထြက္သြားတတ္ပါတယ္
မုန္႕လံုးႀကီးျပဳပ္ရန္
  1. ေရေအးကို ဇလံုတလံုးထဲမွာ ထည္႔ေပးထားပါ
  2. ငွက္ေပ်ာဖက္ကို ေရေဆးျပီး ေရစင္ေအာင္ သုတ္ေပးကာ ဆီႏွင္႔ သုတ္ေပးထားပါ
  3. မုန္႕သားအားလံုး အစာထည့္ျပီး လံုးျပီးပါက ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ေရမ်ားမ်ားထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  4. ေရပြက္ပြက္ ဆူလာပါက လံုးထားေသာ မုန္႕လံုးမ်ားကို တလံုးခ်င္း ထည့္ေပးပါ
  5. မုန္႕သားက်က္ျပီး ေ႐ေပၚေပၚလာပါက မုန္႕အတြင္းသားမ်ား က်က္ေစရန္ သံုးမိနစ္ေလာက္ ထားျပီးမွ ဆယ္ေပးပါ
  6. ဆယ္ထားေသာ မုန္႕လံုးမ်ားကို ေရေအးဇလံုထဲ ထည့္ေပးျပီး ေအးသြားေလာက္ေတာ႔မွ ဆီသုတ္ထားေသာ ငွက္ေပ်ာဖက္ေပၚသို႔ ဆယ္ျပီး တင္ထားေပးပါ
  7. ေရစစ္ထားေသာ မုန္႕လံုးမ်ားအား ထိပ္အလယ္မွ ကပ္ေၾကးႏွင္႔ ကန္႔လန္႔ျဖတ္ ႏွစ္ခ်က္ညွပ္ေပးျပီး အုန္းဆီဆမ္းကာ စားပြဲျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment