Saturday, 5 March 2016

မုန့်ပေါက်ဆီ



ဒီမုန္႕ေလးက မာမာငယ္ငယ္ေလးထဲက အရမ္းႀကိဳက္တဲ့ မုန္႕တမ်ဳိးပါ မနက္ေစာေစာစာ ဘာမုန္႕စားမလဲလို႕ လူႀကီးေတြေမးတိုင္း မုန္႕ေပါက္စီနဲ႕ ဆန္ဘိန္းမုန္႕ဘဲ စားတာကမ်ားျပီး က်န္တဲ့သရည္စာေတြကို ရံဖန္ရံခါက်မွ စားတတ္ပါတယ္။
မုန္႕နံမည္ အေခၚအေ၀ၚေလးေတြ တေနရာနဲ႕တေနရာ တူခ်င္မွ တူပါလိမ့္မယ္ မာမာတို႕ေဒသအေခၚ မုန္႕ေပါက္စီ မုန္႕လုပ္နည္းေလးက လြယ္ျပီး စားလို႕ေကာင္းတဲ့အတြက္ မုန္႕လုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕. - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  • ေရစိမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူးသာသာ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  • ထန္းလွ်က္ခဲ - 50g
  • Red kidney beans - 240g တဗူး
ပဲယိုထိုးရန္
  • ပဲဗူးကိုေဖာက္ျပီး အရည္မ်ားကို သြန္၍ ေရ၂ခါေလာက္ ေဆးေပးပါ
  • ေရေဆးထားေသာ ပဲမ်ားကို ေရစစ္ျပီး ပဲေစ့မ်ား ေက်သြားေအာင္ ေခ်ေပးပါ
  • ထန္းလ်ွက္ခဲကို ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေက်ေအာင္ မီးအပူေပးပါ
  • ထန္းလ်ွက္ အရည္ေပ်ာ္လာပါက အမွဳိက္မပါေအာင္ အ၀တ္စသန္႕သန္႕ႏွင့္ စစ္ေပးပါ
  • သန္႕ထားျပီးေသာ ထန္းလ်ွက္ရည္ႏွင့္ ေခ်ထားေသာပဲကို အိုးထဲထည့္ျပီး ထန္းလ်ွက္ရည္ ခမ္းတဲ့ထိေမႊေပးပါ
  • ပဲယိုျဖစ္သြားပါက အေအးခံထားပါ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ကို ေရထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၁ဗူးသာသာကို နည္းနည္းခ်င္းထဲ့ကာ နယ္ေပးပါ
  • ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ အေပ်ာ့အမာ အေပၚမူတည္ျပီး ေရကို နည္းနည္းခ်င္းထဲ့ျပီး နယ္ေပးပါ
  • မုန္႕သားေပ်ာ့ျပီး ေစးလာျပီဆိုရင္ မုန္႕သားအရမ္းမေပ်ာ့ေစရန္ ေရအကုန္မထဲ့ဘဲ ေရကိုခ်န္ထားလိုက္ပါ
  • မုန္႕သားေပ်ာ့လာပါက အ၀တ္စသန္႕သန္႕ကို ေရစြတ္ျပီး ေရညွစ္ကာ မုန္႕သားအေပၚ အုပ္ထားေပးပါ
  • မုန္႕သား အသားေသျပီး အိုးပူတိုက္လို႕ေကာင္းေစရန္ မုန္႕သားကို အနည္းဆံုး ၂နာရီေက်ာ္ ၃နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ။
  • မုန္႕သားႏွပ္ျပီးတာနဲ႕ မုန္႕တလံုးစာ  အေနေတာ္မုန္႕သားကိုယူကာ လက္ဖ၀ါး ႏွစ္ဖက္နဲ႕ ပြတ္ျပီး မုန္႕လံုးလံုးေလး ရေအာင္လုပ္ထားပါ
  • မုန္႕လံုးကို အလယ္မွ ခ်ဳိင့္ခြက္ေလးရေအာင္ ပံုေဖာ္ျပီး ပဲယိုကို ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းယူကာ ထည့္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ပဲယိုကို အုပ္မိေအာင္ ေဘးသားမ်ားႏွင့္ ျပန္အုပ္ေပးျပီး မုန္႕လံုးျပန္လံုးေပးပါ 
  • မုန္႕လံုး ၆လံုးစာ ရေအာင္လံုးေပးပါ
  • ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ ဒယ္အိုးျပားကို ဆီထည့္ျပီး မီးအပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို အေနေတာ္သို႕ ေလ်ွာ့လိုက္ပါ
  • မီးျပင္းလြန္းရင္ အတြင္းသားေတြ မက်က္ဘဲ အျပင္သားလဲ ကြ်မ္းလြယ္ပါတယ္
  • မုန္႕လံုးကို အနည္းငယ္ ဖိျပားကာ တလံုးႏွင့္တလံုး အနည္းငယ္ခြာျပီး ထည့္ေပးပါ
  • မီးအေနေတာ္နဲ႕ အိုးပူတိုက္ေနစဥ္  တဖက္က်က္ရင္ တဖက္ကို လွန္ေပးပါ
  • ၂ဖက္လံုး မုန္႕သားအေရာင္ ေျပာင္းသြားျပီး အျပင္ခြံ မာကြ်တ္ကြ်တ္ေလး ျဖစ္လာပါက ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ေသာ စကၠဴေပၚတင္ျပီး ဆီစစ္ေပးပါ
  • ေမႊးျပီး စိမ့္ေနတဲ့ ပဲမုန္႕ေပါက္စီ စိမ့္စိမ့္ေလးကို ရပါျပီ။

No comments:

Post a Comment