တစ္ခါတစ္ရံေတာ့ ပလာတာကို အသီးအ႐ြက္ဟင္းနဲ႕စားရတာ အရမ္းကို စားလို႕ေကာင္းပါတယ္ သၾကားနဲ႕စားလဲေကာင္း ပဲျပဳပ္ဆီဆမ္းေလးနဲ႕ စားလဲေကာင္း ၾကက္သားဟင္းေလးနဲ႕စားလဲ အရမ္းေကာင္းတဲ့ ပလာတာကို ဒီေန႕ေတာ့ သီးစုံဟင္းနဲ႕ စားရေအာင္ ျပင္ဆင္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
စာဖတ္ျပီးလုပ္ရင္ေတာ့ လြယ္မေယာင္ပါဘဲ တကယ္လက္ေတြ႕လုပ္ေတာ့ အေလ့အက်င့္မ႐ွိရင္ ခက္ပါတယ္ ဆရာမျပ နည္းမက်ႏိူင္ေသာ မုန္႕လုပ္နည္း တမ်ဳိးပါ အိမ္မွာလုပ္စားရန္ အဆင္ေျပေပမဲ႕ စီးပြားျဖစ္ လုပ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ သင္တန္းမွာ လက္အသားက်ေအာင္ သင္ျပီးမွ လုပ္ေစခ်င္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ဂ်ံဳမွဳန္႕ - 150 g
- ေရ - 400 ml
- ဆီ - 50 g
- ေထာပတ္ - 30 g
- ၾကက္ဥ -ႏွစ္လံုး
ျပဳလုပ္ပံု
- ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ဆီမွလြဲျပီး ဂ်ဳံမွဳန္႕ ၾကက္ဥႏွင့္ ေ႐တို႕ကိုထည့္ကာ မုန္႕သားညက္တဲ့အထိ ေသေသခ်ာ နယ္ေပးျပီး အ၀တ္ေရစို သန္႕သန္႕ႏွင့္ တစ္နာရီေလာက္ အုပ္ေပးထားျပီး ႏွပ္ထားပါ
- ႏွပ္ထားျပီးသား ဂ်ံဳသားကိုု အရြယ္တူ အလံုုးေလးမ်ား ၆ လံုုးခန္ ႐ြယ္တူလံုးျပီး စီထားေပးပါ
- လက္မွာဆီသုုတ္ျပီး အလံုုးမ်ားကိုု ျပင္လံုုးျပီး အ၀တ္အုုပ္၍ ၁၅မိနစ္မိနစ္ခန္႕ ထပ္ျပီး ႏွပ္ထားပါ
- ပလာတာလုုပ္မည့္ စားပြဲမ်က္ႏွာျပင္သည္ ညီညာေနရပါမယ္
- ထိုစားပြဲဧ။္ မ်က္ႏွာျပင္ကိုု ဆီႏွံ႕ေအာင္ သုုတ္ထားျပီး ဂ်ံဳလံုုးတခုုယူကာ လက္ျဖင့္အသာ ဖိျပီးျဖန္႔ေပးပါ
- လက္ျဖင့္ ျဖန္႕ျပီးတာနဲ႕ မုန္းလွိမ့္ေသာ ဒလိမ့္တံုးျဖင့္လွိမ့္ကာ ရသေလာက္ အျပန္႕ႀကီးႀကီး ရေအာင္ ျဖန္႕ေပးပါ
- လွိမ့္၍ျပန္႕လာေသာ ဂ်ဳံသားဘးေထာင့္စြန္း ႏွစ္ဘက္ကို လက္ႏွင့္ကိုင္ျပီး အျပန္အလွန္႐ိုက္ေပးပါ
- လက္က်င့္သား မ႐ွိပါက အလြယ္တကူ မလုပ္ေသာ ပလာတာလုပ္နည္း ျဖစ္တဲ့အတြက္ အ၀တ္စတခုႏွင့္ အရင္ေလ့က်င့္ျပီးမွ ပလာတာကို လုပ္သင့္ပါတယ္
- ဂ်ဳံသားပါးလွပ္လွပ္ေလး ရလာတာနဲ႕ ဆီကိုလက္ႏွင့္ ဆုတ္ယူကာ ဂ်ဳံျပားေပၚမွာ လက္နဲ႕လိုက္ေတာက္ပါ
- ျပီးတာနဲ႕ ထိပ္တစ္ဖက္မွ ယပ္ေတာင္ေခါင္ပံုစံ စုစည္းလိပ္ယူကာ အလယ္ဗဟုိကို ထိုးထည့္ျပီး အစကို သိမ္းလိုက္ပါ
- အားလံုးကို အထက္ပါ ပံုစံအတိုင္း လုပ္ေပးျပီးတာနဲ႕ မုန္႕လံုးမ်ားကို ဆီႏွင့္လိုက္ေတာက္ေပးကာ အ၀တ္စႏွင့္ ၁၅မိနစ္ေလာက္အုပ္ေပးျပီး မုန္႕သားေသေအာင္ ႏွပ္ေပးပါ
- ပလာတာေၾကာ္ရန္ ဒယ္ျပားကို ေထာပတ္ထည့္ျပီး အပူေပးထားျပီး ေထာပတ္ပူလာတာနဲ႕ မီးကိုအလယ္အလတ္ေလာက္အထိ ေလ်ွာ့လိုက္ပါ
- ဆီ၀ေနေသာ ဂ်ဳံလံုးကို တလံုးျခင္းယူကာ ဒလိမ့္တုံးႏွင့္ ျဖန္႕ေပးျပီး ဒယ္ျပားထဲ ထည့္ေပးပါ
- အျပင္သား ႂကြတ္လာျပီဆိုရင္ ပလာတာ ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ
- ပလာတာကို မစားခင္ လက္၀ါးႏွစ္ဖက္ၾကား ေဒါင္လိုက္ထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြေလး ႐ိုက္ေပးပါက အသားေလးမ်ား မြထြက္လာတာနဲ႕ ဖြာေပးျပီး ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။
အသီးအ႐ြက္ ဟင္းခ်က္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ေဂၚရခါးသီး - တစ္လံုး
- မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
- အာလူး - အလံုးႀကီးႀကီး ႏွစ္လံုး
- ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ
- ခ်င္း - လက္တစ္ဆစ္ခန္႕
- ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ခေနာ ၾကက္သားမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- မန္က်ည္းသီးမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္း
- ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္ - အခက္ႀကီးႀကီး ႏွစ္ခက္
- နံနံပင္ - အေနေတာ္ သံုးပင္
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
ဟင္းခ်က္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
- ေဂၚရခါးသီးကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ အေနေတာ္ တံုးထားပါ
- မံုလာဥနီကို အခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ တံုးထားပါ
- အာလူးကို အခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ တံုးထားပါ
- ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္းရြက္ကို ေရေဆးထားပါ
- နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ ပိုင္းျဖတ္ေပးထားပါ
- မန္က်ည္းသီးမွည့္ကို ေရေဆးျပီး လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးေလာက္ႏွင့္ ေရစိမ္ထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ခ်င္တို႔ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ငရုတ္သီးမွဳန္႕တို႕ကို ညက္ေနေအာင္ ေထားင္းထားပါ
- ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးကို ပူေအာင္ အပူေပးျပီး ဆီႏွင့္ နႏြင္းမွဳန္႕ကိုထည့္ပါ
- ဆီပူလာတာနဲ႕ ငရုတ္သီးေထာင္ႏွင္႔ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္း႐ြက္ကို ထည့္ျပီး ဆီသတ္ေပးပါ
- ဆီသတ္နံ႕ေမႊးလာတာနဲ႕ အသီးမ်ားႏွင့္ ၾကက္သားမွဳန္႕ ဆားကိုထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ
- အသီးမ်ား လံုးမိသြားတာနဲ ေရျမဳပ္ေအာင္ ထည့္ျပီး တည္ေပးပါ
- ပထမ တစ္ရည္ခမ္းျပီး အသီးမ်ား မႏူးတစ္ႏူး အခ်ိန္မွာ ေရလိုသေလာက္ ထပ္ထည့္ျပီး အသီးမ်ား ႏူးေအာင္ တည္ေပးပါ
- ေရပြက္ပြက္ဆူျပီး အသီးမ်ား ႏူးလာတာနဲ႕ မန္က်ည္းသီးမွည့္ အရည္ကိုထည့္ကာ ငံျပာရည္ထည့္၍ အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ေပးပါ
- အရည္မ်ားမ်ား လိုခ်င္ပါက ဟင္းရည္ကို လိုသေလာက္ အေနထားျပီး အရသာကို လိုသလို ျပင္ေပးကာ မီးပိတ္ေပးပါ
- အဆင္သင့္ ေၾကာ္ထားေသာ ပလာတာႏွင့္စားရန္ အသီးအ႐ြက္ဟင္းကို စားသံုးရန္္ ျပင္ဆင္နိုင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment