Wednesday, 9 March 2016

စပ္ျပီးေမႊးတဲ့ ငါးေမႊအစပ္ခ်က္




ေဈးသြားတိုင္း ကိုယ္စားေလ့ စားထမ႐ွိတဲ့ အစာေတြထက္ ကိုယ္စားတတ္တာေတြဘဲ ႐ွာႀကံျပီး ၀ယ္တတ္ကာ ကိုယ္စားတတ္သလိုဘဲ စီမံျပီး ခ်က္ျပဳပ္ရတဲ့ မီးဖိုေဆာင္ရဲ႕ ပိုင္႐ွင္တေယာက္ ဒီေန႕ေတာ့ ပင္လယ္ငါးကို င႐ုတ္သီးစိမ္း စပ္စပ္နဲ႕ေမႊပါတယ္။

ငါးေမႊခ်က္ ခ်က္နည္းကေတာ့ အရင္တခါ တင္ဖူးတာနဲ႕ အတူတူပါ င႐ုတ္သီးစိမ္း အပိုထပ္ထည့္ျပီး ေမႊခ်က္ ခ်က္တာဘဲ ကြာပါတယ္ ပင္လယ္ငါးအစား ငါးခူ ငါးရံ႕ ငါးပတ္ စသည့္ငါးေတြနဲ႕လဲ ခ်က္ႏိူင္ပါတယ္။

ငါးေမႊခ်က္ ခ်က္ျပီးတဲ့ အခါမွာေတာ့ ထမင္းနဲ႕စားဖို႕အဆင္ေျပသလို မုန္႕ဟင္းခါးဖတ္နဲ႕ သုပ္စားဖို႕ အဆင္ေျပေစတဲ့အတြက္ ခပ္စပ္စပ္ ခပ္ေမႊးေမႊး ငါးေမႊဟင္းခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ပင္လယ္ငါး - တစ္ကီလို
  2. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  3. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  4. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  5. စပါးလင္ - ၅ပင္
  6. ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး ၃လံုး
  7. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၇မႊာ
  8. ခ်င္း - တစ္လက္မခန္႕
  9. င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  10. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  11. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
  12. င႐ုတ္သီးစိမ္း - အေတာင့္ႀကီးႀကီး ၁၅ေတာင့္ (အစပ္ႀကိဳက္လ်ွင္ ပိုထည့္၍ မႀကိဳက္လ်ွင္ ေလ်ွာ့ပါ)

ငါးျပဳပ္ရန္ 

  • အေၾကးခြံမ်ားဖယ္ကာ သန္႕စင္ထားေသာငါး- တကီလို
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • နႏြင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ထုျပီး လိမ္ထားေသာ စပါးလင္ - ၃ပင္
  • ငါးကိုေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပဳပ္ျပီး ငါးႏူးလ်ွင္ အေအးခံျပီး ငါးကို အ႐ိုးအသား ထြင္ျပီးထားပါ
  • ပင္လယ္ငါးအစား ငါးရံ႕ ငါးပါတ္ ငါးခူ ငါးက်ဥ္း  ငါးျမစ္ခ်င္း ငါးခ်င္း တို႕လဲ သံုးႏိူင္ပါတယ္
  • အ႐ိုးပါတဲ့ ငါးဆိုရင္ေတာ့ အ႐ိုးအသားသတ္သတ္စီ ထြင္ထားေပးပါ
ငါးဆီသတ္ရန္ လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား

ငါးျပဳပ္အရည္ငင္ရန္
  • အ႐ိုးမ်ားကို ငါးျပဳပ္ထဲမွ စပါးလင္ႏွင့္ေရာထည့္ျပီး ေထာင္းေပးပါ
  • အားလံုးေထာင္းျပီးပါက ငါးျပဳပ္ရည္လက္က်န္ႏွင့္ေရ အနည္းငယ္ေရာကာ ေထာင္းတာတာေတြထည့္ျပီး အရည္ငင္ထားေပးပါ
  • အရည္စစ္ျပီးေသာ စပါးလင္ဖတ္မ်ားကို ဖယ္လိုက္ပါ
ဆီသတ္ဖို႕ျပင္ဆင္ရန္
  • စပါးလင္ ၂ပင္ခန္႕ကို ပါးပါးလီွးထားပါ
  • ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ပါးပါးလီွးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာထားပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို အညွာေႁခြထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆို ဘလင္ဒါထဲ အားလံုးထည့္ျပီး တမိနစ္ႀကိတ္ တခါနားကာ ၇မိနစ္ႀကိတ္ပါ
  • ဘလင္ဒါမ႐ွိက င႐ုတ္ဆံုႏွင့္ ညက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ
  • ၾကက္သြန္နီ ႀကီးႀကီး၃လံုးကို ပါးပါးလွီးထားပါ
ဆီသတ္နည္း
  • ဆီကို အပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ကိုထည့္ျပီး ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို ေမႊးလာေအာင္ေၾကာ္ျပီး င႐ုန္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ ထည့္ေမႊေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးနံ႕ေမႊးလာပါက ႀကိတ္ထားေသာ အေမႊးနံ႕သာမ်ားကို ထည့္ဆီသတ္ေပးပါ 
  • ၅မိနစ္ေလာက္ ေမႊျပီးတာနဲ႕ငါးျပဳပ္အသားထြင္ထားတာမ်ားကို ၅မိနစ္ေလာက္ ထည့္ေမႊပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ငါးျပဳပ္ အရည္ငင္ထားတာကိုထည့္ျပီး အရသာမွဳန္ထည့္ကာ ဆီသတ္ထားေသာငါးမ်ား ေမႊးလာတဲ့ထိ ေမႊေပးပါ
  • ငါးဆီသတ္ေမႊးလာပါက ထမင္းပူပူႏွင့္ အလြန္လိုက္ဖက္တဲ့ စပ္ျပီးေမႊးေနေသာ ငါးေမႊဟင္း ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ။

No comments:

Post a Comment