မုန္႕ညွင္းခ်ဥ္ လုပ္နည္းေလးက လြယ္ကူေပမဲ့ ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ လြယ္လြယ္ကူကူ ၀ယ္စားလို႕ရတယ္ဆိုျပီး သိပ္မလုပ္ျဖစ္ပါဘူး ဒါေပမဲ့ ကိုယ္မျမင္ရေတာ့ လတ္ဆတ္တယ္ သန္႕ျပန္႕တယ္ဘဲ ထင္ခဲ့မိတာပါဘဲ။
ျမန္မာျပည္ ျပန္တုန္းက ႀကံဳလိုက္ရတာေလး တခုေၾကာင့္ မ်က္လံုးမ်က္ဆံ ျပဴးခဲ့ရတာေလး သတိရျပီး ကိုယ့္ဘာသာကို မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ကို လုပ္တတ္ေအာင္ က်ဳိးစားခဲ့ရတာပါဘဲ။
႐ွမ္းခ်ဥ္ေတြ အမ်ားႀကီး ေရာင္းတဲ့ဆိုင္မွာ ၀ယ္မယ္ဆိုျပီး ဆိုင္ေ႐ွ႕ရပ္လိုက္ခ်ိန္မွာ ဇလံုအထဲက ႐ွမ္းခ်ဥ္ေတြမွာ မွဳိေတြတက္ေနတာကို ၀ယ္သူလာေတာ့မွ ဇြန္းႀကီးနဲ႕ထိုးေမႊျပီး ထည့္ေပးလိုက္တာေတြ႕ထဲက အစားအေသာက္တခုကို ကိုယ္တိုင္လုပ္တတ္တာ အေကာင္းဆံုးပါလားဆိုျပီး အသိတခု ရလာခဲ့ျခင္းပါ။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- မုန္႕ညွင္းစိမ္း - 1000 g
- မံုလာဥနီ - အေနေတာ္ တစ္ဥ
- စမံုစပါး - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္႕
- နံနံေစ့ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခန္႕
- င႐ုတ္သီး လံုးၾကမ္းကြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းခန္႕
- ဆား - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း (မုန္႕ညွင္းႏွင့္ မံုလာဥနီနယ္ရန္)
- ႀကံသကာ သို႕ ဘေရာင္း႐ွဴးဂါး - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
- cooking wine - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
- ဆန္စိမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
- မုန္းညွင္းကို အပင္လိုက္ ေရစင္ေအာင္ေဆးေပးပါ
- ေရေဆးျပီး ေရစစ္ကာ အ၀တ္လွန္းသည့္တန္းမွာ တပင္ခ်င္း ခ်ိတ္ျပီး ေနပူလ်ွင္ ၂နာရီေလာက္ ေနမပူရင္ တရက္ေလာက္ လွန္းေပးပါ
- ႏြမ္းသြားေသာ မုန္႕ညွင္းပင္ကို တပင္ခ်င္း စဥ့္နီတံုးေပၚတင္ျပီး ဆား ထမင္းစားဇြန္းတဇြန္းသာသာ ျဖဴးကာ နယ္ေပးပါ
- နာနာနယ္ေပးေလ ေကာင္းေလမို႕ အထက္မွာ ျပထားေသာ ဇလံုထဲက ပံုအတိုင္းရေအာင္ နယ္ေပးပါ
- ဆားနယ္ထားေသာ မုန္႕ညွင္းပင္မ်ားကို ၃နာရီျခား ၂ခါေလာက္ ေရညွစ္ေပးပါ
- ေရညွစ္ျပီးေသာ မုန္႕ညွင္းပင္ကို ၂လက္မနီးပါး အေနေတာ္ လွီးေပးပါ
- မုန္လာဥနီကို အခြံခြာျပီး ၂လက္မနီးပါး ပိုင္းျဖတ္ကာ ပံုပါအတိုင္း လွီးေပးပါ
- လွီးျပီးေသာ မံုလာဥနီကို ဆားလက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္းသာသာႏွင့္နယ္ျပီး ၃နာရီျခား ၂ခါ ေရညွစ္ေပးပါ
- စမံုစပါးႏွင့္ နံနံေစ့ကို မီးနည္းနည္းနဲ႕ေလွာ္ျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
- ႀကံသကာဆိုလ်ွင္ ထုျပီးေခ်ထားပါ
- ဆန္မွဳန္႕ကို ေရ ထမင္းစားဇြန္း ၁၅ဇြန္းခန္႕ႏွင့္ မပ်စ္မက်ဲေလးက်ဳိျပီး အေအးခံထားပါ
- အားလံုး အဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုတာနဲ႕ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တလံုးထဲမွာ အေအးခံထားေသာ ဆန္မွဳန္႕အရည္က်ဳိ cooking wine စမံုစပါး နံနံေစ့ ႀကံသကာ သို႕မဟုတ္ ဘေရာင္း႐ွဴးဂါး င႐ုတ္သီးအၾကမ္းမွဳန္႕ လွီးထားေသာ မုန္႕ညွင္းႏွင့္ မံုလာဥနီတို႕ကိုထည့္ျပီး သမေအာင္ နယ္ေပးပါ
- အားလံုးနယ္ျပီးတာနဲ႕ ထည့္မည့္ဖန္ပုလင္းထဲသို႕ ဖိသိပ္ထည့္ေပးပါ
- ပုလင္းအဖံုးမွာ ေလလံုေသာ အဖံုမွာ၀ါ႐ွာပါက ပိုေကာင္းပါတယ္
- ပုလင္းထဲ ဖိသိပ္ထည့္ျပီးပါက အဖံုးကို ေလလံုေအာင္ဖံုးျပီး အခန္းအပူခ်ိန္အတိုင္း ထားပါကာ မခ်ဥ္မျခင္း အဖံုးကို မဖြင့္ဘဲ ထားပါ
- ၃ရက္မွ ေလးရက္အတြင္းဆို မုန္႕ညွင္းခ်ဥ္ ေမႊးေမႊးေလးရပါျပီ။
Hello TT Mar
ReplyDeleteဆန်စိမ်းမှုန့် ka Rice flour ko pyaw tar lar?
Thank you.
ဟုတ္ပါတယ္ေနာ္
Delete