အားတဲ့ရက္ တရက္ေလာက္ရတာနဲ႕ ဘာေတြအရင္လုပ္ရမလဲ အစီအစဥ္အရင္ဆြဲျပီး အိမ္႐ွင္မတို႕ ထံုးစံအတိုင္း ေျခဦးအရင္ဆံုး လွည့္မိတာက မီးဖိုေဆာင္ပါဘဲ ဒီေန႕ေတာ့ ထမင္းပူပူနဲ႕ လိုက္ဖက္လြန္းတဲ့ ငါးေမႊနည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ငါးရံ႕ - တစ္ကီလို
- ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
- နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
- စပါးလင္ - ၅ပင္
- ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး ၃လံုး
- ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၇မႊာ
- ခ်င္း - တစ္လက္မခန္႕
- င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၁၀ဇြန္း
ငါးျပဳပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- အေၾကးခြံမ်ားဖယ္ကာ သန္႕စင္ထားေသာငါးရံ႕ - တစ္ကီလို
- ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
- နႏြင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတစ္ပံု
- ထုျပီးလိမ္ထားေသာ စပါးလင္ - ၃ပင္
- ငါးကိုေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပဳပ္ျပီး ငါးႏူးလ်ွင္ အေအးခံျပီး ငါးကို အ႐ိုးအသား ထြင္ျပီးထားပါ
- ငါးရံ႕အစား ငါးပါတ္ ငါးခူ ငါးက်ဥ္း ငါးျမစ္ခ်င္း ငါးခ်င္း တို႕လဲ သံုးႏိူင္ပါတယ္
- အ႐ိုးပါတဲ့ ငါးဆိုရင္ေတာ့ အ႐ိုးအသားသတ္သတ္စီ ထြင္ထားေပးပါ
ငါးဆီသတ္ရန္ လိုအပ္ေသာပစၥည္း
ငါးျပဳပ္အရည္ငင္ရန္
- အ႐ိုးမ်ားကို ငါးျပဳပ္ထဲမွ စပါးလင္ႏွင့္ေရာထည့္ျပီး ေထာင္းေပးပါ
- အားလံုးေထာင္းျပီးပါက ငါးျပဳပ္ရည္လက္က်န္ႏွင့္ေရ အနည္းငယ္ေရာကာ ေထာင္းတာတာေတြထည့္ျပီး အရည္ငင္ထားေပးပါ
- အရည္စစ္ျပီးေသာ စပါးလင္ဖတ္မ်ားကို ဖယ္လိုက္ပါ
ဆီသတ္ဖို႕ျပင္ဆင္ရန္
- စပါးလင္ ၂ပင္ခန္႕ကို ပါးပါးလီွးထားပါ
- ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ပါးပါးလီွးထားပါ
- ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာထားပါ
- အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆို ဘလင္ဒါထဲ အားလံုးထည့္ျပီး တမိနစ္ႀကိတ္ တခါနားကာ ၁၀မိနစ္ႀကိတ္ပါ
- ဘလင္ဒါမ႐ွိက င႐ုတ္ဆံုႏွင့္ ညက္ေနေအာင္ေထာင္းပါ
- ၾကက္သြန္နီ ႀကီးႀကီး၃လံုးကို ပါးပါးလွီးထားပါ
ဆီသတ္နည္း
- ဆီကို အပူေပးျပီး နႏြင္းမွဳန္႕လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ကိုထည့္ျပီး ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီကို ေမႊးလာေအာင္ေၾကာ္ျပီး င႐ုန္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ ထည့္ေမႊေပးပါ
- င႐ုတ္သီးနံ႕ေမႊးလာပါက ႀကိတ္ထားေသာ စပါးလင္မ်ားကို ထည့္ဆီသတ္ေပးပါ
- ၅မိနစ္ေလာက္ ေမႊျပီးတာနဲ႕ငါးျပဳပ္အသားထြင္ထားတာမ်ားကို ၅မိနစ္ေလာက္ ထည့္ေမႊပါ
- ျပီးတာနဲ႕ငါးျပဳပ္ အရည္ငင္ထားတာကိုထည့္ျပီး အရသာမွဳန္ထည့္ကာ ဆီသတ္ထားေသာငါးမ်ား ေမႊးလာတဲ့ထိ ေမႊေပးပါ
- ငါးဆီသတ္ေမႊးလာပါက ထမင္းပူပူႏွင့္ အလြန္လိုက္ဖက္ေသာ ငါးေမႊဟင္း ေမႊးေမႊးေလး ရပါျပီ။
No comments:
Post a Comment