ျမန္မာမုန္႕ေလးေတြ စားခ်င္တိုင္း စိတ္ကူးရရင္ ရသလို လုပ္စားၾကရင္း ဒီတခါေတာ့ ႏွမ္းကပ္ မုန္႕လံုးႀကီး ေလးေတြ ေၾကာ္စားျဖစ္လို႕ မုန္႕လုပ္နည္းေလး မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္။
ေကာက္ညွင္းမုန္႕ဆိုတဲ့အတိုင္း ေၾကာ္တဲ့အခါမွာ နည္းနည္းေတာ့ သတိထားျပီး ေၾကာ္ရပါတယ္ မုန္႕သားမုန္႕ႏွပ္ခ်ိန္ မုန္႔စပ္ခ်ိန္ေတြ မမွန္တဲ႔အခါမွာ မုန္႔ေၾကာ္တဲ႔ အခ်ိန္မွာ မုန္႔သားနဲ႔ဆီေတြ ေပါက္ထြက္ျပီး လူကို စင္ေစကာ ဆီပူေလာင္ ႏိူင္ပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
- ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ - 100 g
- ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ - 20 g မုန္႔သားစပ္ရန္
- ေရ - 125 g (ေရေႏြးက်ဳိရန္)
- သၾကား - 50 g
- ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
- ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
- ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း (အရည္ေဖ်ာ္ရန္)
- ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး (ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ အရည္ေဖ်ာ္ရန္)
- Ready made အုန္းသီး အေျခာက္ဖတ္ - 100 g
- ထန္းလွ်က္ခဲ - 100 g (ထန္းလ်ွက္မ႐ွိက သၾကားကို သံုးႏိူင္ပါတယ္)
- ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး (ထန္းလ်ွက္က်ဳိရန္)
- ႏွမ္းအျဖဴ - လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
- ဆီ - မုန္႔ေၾကာ္ရန္အတြက္ လိုသေလာက္ သံုးေပးပါ
- အဝတ္စ သန္႔သန္႔ - တစ္စ (ထန္းလ်ွက္ရည္ စစ္ရန္)
အုန္းယိုထိုးရန္
- Ready made အုန္းသီးအေျခာက္မွဳန္႕ကို အဆင္သင့္ျပင္ထားေပးပါ
- ထန္းလ်ွက္ခဲကို ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေက်ေသြားအာင္ မီးအပူေပးပါ
- ထန္းလ်ွက္ အရည္ေပ်ာ္လာပါက အမွဳိက္မ်ား မပါေအာင္ အ၀တ္စသန္႕သန္႕ႏွင့္ စစ္ေပးပါ
- သန္႕ထားျပီးေသာ ထန္းလ်ွက္ရည္ႏွင့္ အုန္းသီးဖတ္မ်ားကို အိုးထဲထည့္ျပီး ထန္းလ်ွက္ရည္ ခမ္းတဲ့ထိေမႊေပးပါ
- အုန္းယိုျဖစ္သြားပါက ခပ္ေႏြးေႏြးအခ်ိန္မွာ အလံုးေလးေတြ လံုးထားျပီး အေအးခံထားပါ။
ျပင္ဆင္ပံု
- ေရ သၾကားႏွင္႔ဆားတို႔ကို အိုးတလံုးထဲမွာ ထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ က်ဳိေပးပါ
- ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တစ္လံုးထဲမွာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ထည္႔ျပီး က်ဳိထားတဲ႔ အရသာပါေသာ ေရေႏြးကို နည္းနည္းခ်င္းထည္႔ကာ တူႏွစ္ေခ်ာင္းႏွင္႔ နယ္ေပးပါ
- မုန္႕သားေပ်ာ့ျပီး ေစးပိုင္လာပါက ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ 20 gကို ထပ္ထည္႔ေပးပါ
- ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ ေရာေပးျပီးတာနဲ႔ လက္ႏွင္႔ဖိဖိျပီး မုန္႔ဒိုးသား ရလာတဲ႔အထိ နယ္ေပးပါ
- မုန္႕သားေပ်ာ့လာကာ ဒိုးသားရလာပါက အဝတ္ေရစိုေလးႏွင္႔ အုပ္ေပးကာ အနည္းဆံုး မိနစ္၃၀ေလာက္ အခန္းအပူခ်ိန္အတိုင္း ဒီတိုင္းထားေပးပါ
- ဇလံုခပ္ေသးေသးထဲမွာ ေရႏွင္႔ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႔ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းကိုထည္႔ျပီး အရည္ေပ်ာ္သြားေအာင္ ေဖ်ာ္ေပးထားပါ
- ပန္းကန္ျပား တစ္ခ်ပ္ထဲမွာ ႏွမ္းေစ႔မ်ားကို ထည္႔ေပးထားပါ
- ယိုထိုးထားေသာ အုန္းယိုမ်ားကို ကြမ္းသီးဆံေလာက္ အလံုးေလးေတြ လံုးေပးထားပါ
- မုန္႕သားႏွပ္ထားျပီးတာနဲ႕ မုန္႕သားကို ပံုပါအတိုင္း ခပ္ရွည္ရွည္ေလး ရလာေအာင္ လွိမ္႔ေပးပါ
- ထိုလွိမ္႔ထားေသာ မုန္႔သားကို ရြယ္တူအတံုးေလးေတြ ၈တံုးရေအာင္ ပိုင္းေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ မုန္႔သားအတံုးေလး တစ္တံုးစီကိုယူျပီး လက္၀ါးႏွစ္ဖက္ႏွင့္ ပြတ္ေပးကာ ဝိုင္းေနေအာင္ လံုးေပးပါ
- အလံုးေလ ျဖစ္သြားတာနဲ႕ လက္၀ါးေပၚတင္ျပီး အလယ္ကို အခ်ဳိင့္ေလးျဖစ္ေအာင္ လက္မႏွင့္ ဖိလိုက္ပါ
- ခ်ဳိင့္သြားေသာ ေနရာသို႕ အဆင္သင္႔ လံုးထားေသာ အုန္းယိုတခု ထည္႔ေပးပါ
- ျပီးတာနဲ႔ အုန္းယိုေပၚသို႕ မုန္႕သားကို ျပန္အုပ္ျပီး လံုးေပးပါ
- အုန္းယိုလံုးကို မေပၚေအာင္ မုန္႕သားကို သတိထားျပီး အုပ္ေပးပါ
- အုန္းယိုလံုး ေပၚေနပါက မုန္႕သားကို ေၾကာ္ခ်ိန္မွာ အုန္းယိုမ်ား အျပင္သို႕ ေပါက္ထြက္သြားတတ္ပါတယ္
- လံုးျပီးသား မုန္႕လံုးမ်ားကို အရည္ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာက္ညွင္းရည္ထဲမွာ ႏွစ္ေပးကာ ခ်က္ခ်င္းျပန္ဆယ္ေပးျပီး ႏွမ္းပန္းကန္ထဲမွာ ထည့္ျပီး ခပ္ဖြဖြ လွိမ္႕ေပးကာ ႏွမ္းေစ႔မ်ား ကပ္သြားေအာင္ လက္ႏွင္႔လးငါးခ်က္ေလာက္ ျပန္ဆုတ္ေပးပါ
- ထိုနည္းအတိုင္း မုန္႔လံုးမ်ား ကုန္တဲ႔အထိ လုပ္ေပးပါ။
မုန္႕ေၾကာ္ရန္
- မုန္႔လံုးမ်ားအားလံုး ႏွမ္းထဲမွာ လွိမ္႔ေပးျပီးပါက ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ဆီမ်ားမ်ားထဲ့ျပီး အေငြ႕ထြက္လာေအာင္ တည္ေပးပါ
- ဆီအေငြ႕ တက္လာပါက မီးကိုအေနေတာ္ ေလ်ွာ႔ေပးျပီး လံုးထားေသာ မုန္႕မ်ားကို အိုးဆန္႔သေလာက္ တလံုးခ်င္း ထဲ့ေၾကာ္ေပးပါ
- မုန္႕သားမ်ား အက်က္ညီေစရန္ မၾကာမၾကာ မုန္႕လံုးကို လွည့္ေပးပါ
- မုန္႕လံုးတခုလံုး ေ႐ႊ၀ါေရာင္ သန္းလာပါက ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
- ဆီစစ္သြားျပီး ေအးသြားပါက ႏွမ္းေၾကာ္ရနံ႕ ေမႊးေမႊးေလးနဲ႕ အုန္းယိုခ်ဳိခ်ဳိ မုန္႕လံုးႀကီးေၾကာ္ ခ်ဳိစိမ့္စိမ္႔ေလးကို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။
No comments:
Post a Comment