Monday 14 March 2016

ဂုံးသုပ်




ဂံုးသုပ္လို႕ နံမည္ေပးထားေပမဲ့ ျမန္မာျပည္က ဂံုးလိုေတာ့ သိပ္ျပီးမေမႊးလွပါဘူး အသားေတာ့ ျမန္မာျပည္က ဂံုးထက္ ပိုျပီးထူပါတယ္ seafood ၀ယ္တိုင္း ပါလာတာတတ္တာမို႕ ဒီတခါေတာ့ သူ႕ကိုသတ္သတ္ဖယ္ျပီး ျမန္မာမွဳျပဳလိုက္တာပါ ဒီသုပ္နည္းေလးက မာမာ့အေမ ခနခနသုပ္ေကြ်းတဲ႕ နည္းအတိုင္း သုပ္ထားတာပါ တခါစားမိရင္ ေနာက္တခါ ထပ္သုပ္စားခ်င္ေလာက္ေအာင္ ေကာင္းလြန္းပါတယ္။

စပါးလင္ ေ႐ွာက္႐ြက္ င႐ုတ္သီးစိမ္း င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ သံပုရာသီးတို႕ကို ႏိုင္ႏိုင္သာ ထည့္ျပီု သုပ္လို႕ကေတာ့ လ်ွာလည္ေစတဲ့ အသုပ္တပြဲ ျဖစ္လာမွာပါ။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ျပဳပ္ျပီး အခြံခြာထားေသာ ဂံုး - 350 g
  2. င႐ုတ္သီးစိမ္း - စားႏိူင္သေလာက္ 
  3. စပါးလင္ - အပင္အရင္းသား တစ္လက္မသာသာ 
  4. ၾကက္သြန္နီ - ဥႀကီးႀကီး တစ္ဥ
  5. ေ႐ွာက္႐ြက္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  6. သံပုရာသီး - လိုသေလာက္
  7. ပဲအက်က္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  8. ငါးငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  10. င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  11. ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း

ဂံုးျပဳပ္ရန္လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းႏွင့္ျပင္ဆင္ပံု
  • အရင္ဆံုး ေဇာက္နက္ေသာ အိုးထဲမွာ ေရ တ႐ုတ္ဟင္းေရေသာက္ပန္းကန္လံုး ၂လံုးစာႏွင့္ ထုထားေသာ  စပါးလင္တလက္မခန္႕ ခ်င္း ခပ္ပါးပါးတျပား  ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂မႊာ ဆားအနည္းငယ္တို႕ထည့္ျပီး ေရဆူေအာင္တည္ပါ
  • ေရကို ၅မိနစ္ေလာက္ ေပးဆူေစျပီးမွ အစာအိတ္ဖယ္ထားေသာ ဂံုးမ်ားကို ထည့္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ထဲမွာ  ၄မိနစ္ေလာက္ ဆူျပီးတာနဲ႕ ဇကာတခုထဲသြန္ခ်ျပီး စပါးလင္ ခ်င္း ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕ကို ဖယ္ထားေပးပါ

အသုပ္သုပ္ရန္ လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
  • ၾကက္သြန္နီ - ဥၾကီးၾကီး တဥကို ပါးပါးလွီးပါျပီး ေရေဆးကာ စစ္ထားေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း - ၃ေတာင့္ကို ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါ
  • စပါးလင္ - ၂လက္မေလာက္ ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါ
  • ေ႐ွာက္႐ြက္ - ႏွစ္သက္သေလာက္ကို ပါးပါးရိတ္ရိတ္ လွီးထားပါ
  • ငါးငံျပာရည္ - ထမ္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္
  • င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္၀က္သာသာ
  • ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ 
  • သံပုရာသီး - လိုသေလာက္
  • ပဲအက်က္မွဳန္႕ -ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု
  • ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တစ္လံုးထဲမွာ ျပဳပ္ထားေသာ ဂံုးမ်ား ၾကက္သြန္နီ စပါးလင္ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ င႐ုတ္သီးစိမ္း  ငံျပာရည္ ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႕ ဆီခ်က္ ေ႐ွာက္႐ြက္တို႕ႏွင့္အတူ သံပုရာ႐ည္ညွစ္ျပီး ထည့္ကာ ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • နယ္ျပီးပါက အရသာျမည္းျပီး  လိုသလိုျပင္ကာ ခ်ဥ္ငံစပ္  ဂံုးသုပ္ေမႊးေမႊးေလးကို ႏွစ္သက္သလို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ

No comments:

Post a Comment