Monday 17 April 2017

မုန့်လုံးရေပေါ်


ႏွစ္ဆန္းတစ္ရက္ေန႕ ဆြမ္းေတာ္ကပ္ခ်င္တာနဲ႕ မုန္႕လံုးေရေပၚေလးေတြ လုပ္ျဖစ္သြားပါတယ္ ႏွစ္ဦးမွာ ထူးထူးျခားျခား ဆြမ္းေတာ္ကပ္ႏိုင္ေအာင္လို႔ မာမာျပင္ဆင္ျပီး လုပ္ထားတဲ႔ မုန္႕လံုးေရေပၚ လုပ္နည္းေလးကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေကာက္ညွင္းဆန္မွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး သံုးဗူး
  2. ဆန္မွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူး
  3. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး
  4. အုန္းသီးမွဳန္႕ - အနည္းငယ္
  5. ထန္းလွ်က္ခဲ - အနည္းငယ္
  6. ဆား - အနည္းငယ္


ျပင္ဆင္ပံု
  • ဆန္မွဳန္႕ ႏွင့္ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕တို႕ကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲမွာ ေရနည္းနည္းခ်င္းထဲ့ျပီး ႏွဲေပးပါ
  • မုန္႕သားေပ်ာ့ျပီး ေစးပိုင္လာပါက ေရပိုေနရင္ ခ်န္ထားလိုက္ပါ
  • ေရကိုတစ္ခါထဲ မထည္႔ဘဲ ေျဖးေျဖးခ်င္း ႏွဲတာက ေရကိုလိုသေလာက္ဘဲ သံုးနိုင္ပါတယ္
  • မုန္႕သားေပ်ာ့လာပါက နာရီ၀က္ တစ္နာရီေလာက္ အခန္းအပူခ်ိန္အတိုင္း ထားေပးပါ
  • မုန္႔သားအေပၚမွာ အ၀တ္ေရစိုေလး အုပ္ထားေပးက ပိုေကာင္းပါတယ္
  • ထန္းလွ်က္ခဲကို လက္တစ္ဆစ္ရဲ႕ တ၀က္သာသာေလာက္ေလးေတြ တံုးေပးထားပါ
  • အုန္းသီးမွဳန္႕ကို ဆားအနည္းငယ္ထဲ့ျပီး ငံျမျမေလးရေအာင္ ခပ္ဖြဖြေလး နယ္ထားေပးပါ
  • မုန္႕သားႏွပ္ထားျပီးတာနဲ႕ မုန္႕သားကို ကြမ္းသီးဆံေလာက္ ရေအာင္ယူျပီး လက္၀ါးႏွစ္ဖက္ႏွင့္ ပြတ္ျပီး လံုးေပးပါ
  • အလံုးေလး ျဖစ္သြားတာနဲ႕ လက္၀ါးေပၚတင္ျပီး အလယ္ကို အခ်ဳိင့္ေလးျဖစ္ေအာင္ လက္ညိွဳးႏွင့္ ဖိလိုက္ပါ
  • ခ်ဳိင့္သြားေသာ ေနရာသို႕ထန္းလွ်က္ခဲ အစိတ္ေလးတခု ထည္႔လိုက္ပါ
  • ထန္းလွ်က္ခဲေပၚသို႕ မုန္႕သားကို ျပန္အုပ္ျပီး လံုးေပးပါ
  • ထန္းလွ်က္ခဲ မေပၚေအာင္ မုန္႕သားကို သတိထားျပီး အုပ္ေပးပါ
  • ထန္းလွ်က္ခဲ ေပၚပါက မုန္႕သားကို ေရဆူဆူႏွင့္ ျပဳပ္ခ်ိန္မွာ ထန္းလွ်က္မ်ား အျပင္သို႕ ေပါက္ထြက္သြားတတ္္ပါတယ္
  • မုန္႔သားအားလံုး လံုးျပီးပါက ေရမ်ားမ်ားထည္႔ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ ဆူလာပါက လံုးထားေသာ မုန္႕မ်ားကို တစ္လံုးခ်င္း ထည္႔ေပးပါ
  • မုန္႕သားက်က္ျပီးေရေပၚ ေပၚလာပါက မုန္႕အတြင္းသားမ်ား က်က္ေစရန္ ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ထားျပီးမွ ဆယ္ေပးပါ
  • ေရေအးဇလံု သန္႕သန္႕ထဲသို႕ ေပၚလာေသာ မုန္႕လံုးေရေပၚမ်ားကို ဇြန္းဇကာျဖင့္ ဆယ္ထည္႔ပါ
  • မုန္႕လံုးေရေပၚမ်ား ေအးလာပါက ဆီစြတ္ထားေသာ ဌက္ေပ်ာဖက္ေပၚသို႕ ဖ်န္႕ျပီးတင္ေပးပါ
  • ဌက္ေပ်ာဖက္ မ႐ွိပါက ဆီသုတ္ထားေသာ ပန္းကန္ျပားထဲသို႕ဆယ္ျပီးထည္႔ေပးပါ
  • အားလံုးျပီးပါက အုန္းသီးမွဳန္႕ျဖဴးျပီး ရာသီစာ မုန္႕လံုးေရေေပၚ ေလးေတြကို ဆြမ္ေးေတာ္ကပ္ႏိုင္သလို ပိုေနတာကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment