Friday, 28 April 2017

ငါးျမင္း ငါးဆားနယ္




ဒီေန႕ေတာ့ ငါးျမင္းလို႕နံမည္တပ္ေပမဲ့ ျမန္မာျပည္မွာ ေမြးျမဴေရးငါးတန္ကို ငါးျမင္းလို႕ နံမည္တတပ္တယ္ဘဲ ထင္ပါတယ္ ငါးျမင္းအစစ္က ငါးအသားက အ၀ါေရာင္ဘက္ကိုသန္းျပီး စားရတာ ပိုျပီးႏူးညံ့ပါတယ္ ငါးတန္ငါးကေတာ့ ခ်က္စားရတာထက္ ငါးဆားနယ္ လုပ္ျပီး ေၾကာ္စားရတာ ပိုျပီးေကာင္းပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ ငါးဆားနယ္လုပ္ကာ ေၾကာ္ထားတဲ့ ငါးဆားနယ္ ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ငါးျမင္း (ငါးတန္) - တကီလို
  • ဆီ - စားပြဲတင္ဇြန္းႀကီး ၂ဇြန္း
  • င႐ုတ္သီးအေျခာက္ေတာင့္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ဆားၾကမ္း - ထမင္းစာဇြန္းေမာက္ေမာက္ ၃ဇြန္း
ငါးဆားနယ္လုပ္ရန္
  • ငါးကိုအေကာင္လိုက္ ေရေဆးျပီး  အေနေတာ္ ပိုင္းေပးပါ
  • ငါးႏွင့္ဆားတို႕ကို ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲထဲ့ျပီး ႏွံ႕ေအာင္ေမႊေပးပါ
  • ပန္းကန္ျပား သို႕မဟုတ္ ဇလံုတစ္ခ်ပ္ခံျပီး ဆားနယ္ထားေသာ ငါးမ်ားကို စီျပီးထဲ့ေပးပါ
  • ငါးထဲ့ထားေသာ ပန္းကန္ျပားကို ပလပ္စတစ္အိတ္နဲ႕လံုေနေအာင္ပိတ္ျပီး အေပၚမွ အေလးတစ္ခုခုနဲ႕ ဖိထားပါ
  • ဖိထားေသာ ငါးထဲမွ ဆားရည္မ်ား အျပင္သို႕ က်မလာေစရန္ ေအာက္မွ ပန္းကန္တခု ထပ္ခံေပးထားပါ
  • အိမ္တြင္းမွာ႐ွိတဲ့ အခန္းအပူခ်ိိန္နဲ႕ဘဲ ထားထားပါ
  • ၂ရက္၃ရက္အတြင္း ထားလိုက္ရင္ ငါးဆားနယ္ ရပါျပီ။
ေၾကာ္ရန္အတြက္
  • ငါးကိုဆားအငံ ေပါ့ေစရန္ ေရအနည္းဆံုး ၅ထပ္ေလာက္ ေဆးေပးပါ
  • အငံေတာ္ေတာ္ေလး ေပါ့ေစခ်င္ရင္ေတာ့ ဆန္ေဆးေရမွာ ၁၀မိနစ္ေလာက္ စိမ္ျပီးမွေဆးေပးပါ
  • င႐ုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္တို႕ကို ျပင္ထားပါ
  • ဆီကိုမီးအလယ္အလတ္ေလာက္နဲ႕ အပူေပးျပီး ဆီပူလာပါက နႏြင္းမွဳန္႕အနည္းငယ္ ထဲ့ေပးပါ
  • ငါးကိုထဲ့ေၾကာ္ေပးျပီး ႏွစ္ဖက္လံုးက်က္ရင္ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
  • ေၾကာ္ျပီးလို႕ပိုေသာ ဆီကို မီးပိတ္ေပးျပီးမွ ထိုဆီထဲသို႕ င႐ုတ္သီးေတာင့္ကိုထဲ့ကာ ညိဳေရာင္သန္းလာတဲ့ထိ ေၾကာ္ျပီး ဆယ္ထားပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ငါးဆားနယ္ေၾကာ္ႏွင့္ င႐ုတ္သီးေတာင့္ေၾကာ္ကို ပန္းကန္ထဲထည့္ကာ ျပင္ေပးျပီး ဒန္႕ဒလြန္႐ြက္ဟင္းခါး ဒန္႕ဒလြန္႐ြက္ အ႐ြက္ႏုေလးမ်ား ျပဳပ္ကာ တြဲဖက္၍ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။



No comments:

Post a Comment