Tuesday, 1 October 2024

အုန်းနို့ခေါက်ဆွဲ (ပွဲတစ်ရာစာ)

 


တပိုင်တနိူင် အလှူအတွက် အုန်းနို့ခေါက်ဆွဲ ချက်နည်းကို လာလာမေးကြတဲ့အတွက် အုန်းနို့ခေါက်ဆွဲ (ပွဲ ၁၀ဝ စာ) ချက်နည်းလေးကို မျှဝေပေးလိုက်ပါတယ်ရှင်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

  1. ခေါက်ဆွဲဖတ်  -  ၈ ပိဿာ
  2. ကြက်သား  -  ၂ ပိဿာ 
  3. ငါးဖယ်  -  ၁ ပိဿာ 
  4. ဘဲဥ  -  အလုံး ၅၀ 
  5. ပဲစိမ်းမှုန့်  -  ၈၀ ကျပ်သား 
  6. ငရုတ်သီးအရောင်တင်မှုန့်  -  ၂၀ ကျပ်သား 
  7. ဆီ  -  ၃၀ ကျပ်သား 
  8. အုန္းသီး (သို့) နို့စိမ္း  -  ၈ လုံး (သို့) ၈ ဘူး
  9. သကြား  -  စားပွဲဇွန်း ၁၆ ဇွန်း (မောက်မောက်) 
  10. ဆား  -  စားပွဲဇွန်း ၁၀ ဇွန်း  (မောက်မောက်)
  11. အရသာမှုန့်  -  စားပွဲဇွန်း ၅ ဇွန်း (မောက်မောက်)
  12. ကြက်သွန်နီဥသေး  -  ၂ ပိဿာ (ထည့်ရန်)
  13. နနွင်းမှုန့်  -  စားပွဲဇွန်း ၁ ဇွန်း
  14. မုန့်ကြွတ်ကြော်  -  ၅၀ ကျပ်သား
  15. ကြက်သွန်နီဥကြီး  -  ၁  ၁/၂ ပိဿာ (အစိမ်းထည့်စားရန် ပါးပါးလှီး)
  16. ရှောက်သီး  -  ၁၅ လုံး (အရည်ရွှမ်းရွှမ်း)
  17. ငရုတ်သီးလှော်မှုန့်  -  ၃၀ ကျပ်သား 
  18. ယိုးဒယားငံပြာရည်  -  ၁ လုံး (အလယ်တည်ရန်)
  19. ကြက်သွန်ဖြူဗမာဥ  -  ၅ ဥ 
  20. ပဲကြော် - အချပ် ၁၀၀
  21. ရေ  -  (ဆန် ၁ ပြည်ချက် အိုးတစ်ဝက်ပါ) ၈ လုံး 

(အပျစ်အကျဲအတွက် ထပ်လိုက်နိုင်ပါတယ်။ ပဲစိမ်းဖျော်ရာမှာလည်း ရေပါဝင်မှာ ဖြစ်တဲ့အတွက် ပျစ်လျှင် ရေနွေးလိုက်လို့ ရပါတယ်။ မကျဲအောင် ဂရုစိုက်ပါ။) 


ပြုလုပ်နည်း

  • ဘဲဥကို ပြုတ်ထားပါ။ 
  • ပဲစိမ်းမှုန့်ကို အလုံးအခဲမကျန်အောင် ရေဖျော် ထားပါ။ 
  • ကြက်သားကို အခြမ်းလိုက် ရေဆေးပြီး ရေစစ်ထားပါ။ 
  • ရေနွေးအိုး တည်ပြီး ဆူလာလျှင် ကြက်သွန်ဖြူဥအတိုင်း အပေါ်ခွံချွတ်ပြီး ရေဆေး၍ ၂ ဥ ထည့်ပါ။ 
  • ဆား စားပွဲဇွန်း ၁ ဇွန်း ထည့်ပြီး ကြက်သားထည့်ပြုတ်ပါ။ 
  • အစိမ်း မကျန်ဘဲ ခပ်တင်းတင်းလေး နူးလာလျှင် ဆယ်ယူပြီး အအေးခံ၍ အဖတ် ကြီးကြီးတွေ လွှာထားပါ။ 
  • ကြက်ပြုတ်ရည်ထဲ ချင်း၊ ကြက်သွန်ဖြူရည်၊ ဆား၊ အရသာမှုန့်နယ်၍ စေးအောင် ပေါက်ထားသော ငါးဖယ်များကို ခပ်ကြီးကြီး ပြားပြီး ထည့်ပြုတ်ပါ။ 
  • အပေါ်ပေါ်လာပါက ခဏထား၍ ဆယ်ထုတ်ပြီး အနေတော်လေးတွေ လှီးထားပါ။ 
  • ဆီပူအိုးတည်ပြီး ပူလာလျှင် မုန့်ကြွတ် ကြော်ပြီး ဆယ်ယူ ထားပါ။ 
  • အေးလျှင် လေလုံသောဘူး (သို့) အိတ်ထဲထည့်ပြီး လေလုံအောင် သိမ်းပါ။ 
  • ကျန်ဆီထဲ ကြက်သွန်ဖြူ ၃ ဥကို မညက်တညက် ထောင်းပြီး ဆီသတ်ပါ။ 
  • နနွင်းမှုန့်ထည့်ပါ။ 
  • ကြက်သွန်ဖြူရနံ့မွှေးလာလျှင် ငရုတ်သီးအရောင်တင်မှုန့်ထည့်ပြီး လွှာထားသော ကြက်သားများထည့်ပါ။ ဆား စားပွဲဇွန်း ၁ ဇွန်း၊ သကြား ၁ ဇွန်း ထည့်ပါ။ 
  • မွှေးလာလျှင် ဆယ်ယူလို့ရ ပါပြီ။ 
  • ရေချိန်ကို ကြက်ပြုတ်ရည်အပါ အပေါ်မှာပြထားသည့်အတိုင်း ထည့်ပါ။ 
  • ဆူလာလျှင် ဖျော်ထားတဲ့ ပဲစိမ်းမှုန့်ထည့်ပြီး နာနာမွှေ၍ မီးမှန်မှန်နဲ့တည်ပါ။ 
  • ပဲစိမ်းက အိုးကပ်ပြီး တူးတတ်ပါတယ်။ 
  • ပဲစိမ်းနံ့ပျောက်လျှင် အုန်းနို့ရည် လောင်းပါ။ 
  • ကြက်သား၊ ငါးဖယ်၊ ပြုတ်ထားတဲ့ဘဲဥကို ပါးပါးလှီးထည့်ပြီး ကြက်သွန်ဥထည့်ပါ။ 
  • အရသာမှုန့်၊ ဆား၊ သကြားထည့်ပြီး အပျစ်အကျဲ မှန်းဆပါ။ 
  • အရသာမြည်းပါ။ 
  • ပွက်ပွက်ဆူလာလျှင် ရပါပြီ။ 
  • ပွဲပြင်ရန်မှာ ခေါက်ဆွဲဖတ် အနေတော် ဖြတ်ထားပါ။
  • ကြက်သွန်နီဥကြီးကို ပါးပါးရိပ်ရိပ် လှီးပြီး ရေဆေး ထားပါ။ 
  • ရှောက်သီးလှီးထားပြီး ငံပြာရည်၊ ငရုတ်သီးလှော်မှုန့် နှင့် မုန့်ကြွပ်ကြော်ကို လှလှလေးပြင်ထားပါ။ 
  • စားမည်ဆိုမှ ပဲကြော်ထည့်ပါ။

2 comments:

  1. တခါတလေ အုန်းနို့ခေါက်ဆွဲကို အဲလိုမြီးရှည်ဖတ်နဲ့စားရတာကြိုက်တယ် တီတီ
    ပြင်ထားတဲ့ မုန့်ပွဲလေးကြည့်ပြီး သရေကျသွား ...

    မိုးငွေ့

    ReplyDelete
    Replies
    1. ဟုတ်တယ်နော် တီတီလဲ ခေါ်ဆွဲဖတ်ထက်စာရင် မြီးရှည်ဖတ်ကို ပိုကြိုက်တယ်။

      Delete