Friday, 30 September 2016

ခရမ္းႂကြတ္သီး ငါးပိရည္ခ်က္



ငါးပိရည္ေလးပါမွ ထမင္းစားက မိန္တတ္ေလေတာ့ ဒီတခါ ခရမ္းႂကြတ္သီးေလးေတြနဲ႕ စားမိန္ဖြယ္ရာ ငါးပိရည္က်ဳိနည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ခရမ္းႂကြတ္သီး - အေနေတာ္ အလံုး၁၀လံုး
  • ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ဥႀကီးႀကီး - တဥ
  • ေရစိမ္ျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းထားေသာ ပုဇြန္ေျခာက္ လက္ဖက္ရည္ ပန္းကန္လံုး - တလံုးစာ
  • ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္သာသာ
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • င႐ုတ္သီးအၾကမ္းမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းေမာက္ေမာက္
  • င႐ုတ္သီးစိမ္း အနီေရာင္ - စားႏိူင္သေလာက္
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ငါးပိရည္က်ဳိျပီးသား - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တလံုးစာ
ျပင္ဆင္ပံု
  • ခရမ္းသီးကို အညွာနားထိ ျပတ္ေအာင္လွီးျပီး ေလးစိတ္လွီးေပးကာ ေရနာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • အညိဳေရာင္အရည္မ်ား ထြက္သြားပါက ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ေရစစ္ထားေပးပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို အညွာေႁခြျပီး ေရေဆးကာ ညက္ေအာင္ေထာင္းေပးထားပါ
  • ငါးပိရည္ က်ဳိျပီးသားကို ျပင္ထားေပးပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာဆီ ခရမ္းႂကြတ္သီးမ်ား ေထာင္းထားေသာ င႐ုတ္သီးစိမ္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ဆား ဆီ အခ်ဳိမွဳန္႕ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းတို႕ကို ေရာနယ္ေပးထားပါ
  • အိုးထဲမွာ အရသာနယ္ထားေသာ ခရမ္းသီးမ်ားကို ေရအနည္းငယ္ထည့္ကာ အဖံုးအုပ္ျပီး တည္ေပးပါ
  • အိုးမကပ္ေစရန္  မၾကာမၾကာေမႊေပးျပီး လံုးရည္ခမ္းကာနီးတာနဲ႕ ေရလိုသေလာက္ ထပ္ထည့္ေပးျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • အိုးထဲမွာ ဆီက်န္ေရက်န္ အေနအထားေလးရေအာင္ တည္ေပးျပီး ခရမ္းသီးမ်ား ေက်သြားေအာင္ ေခ်ေပးျပီး ငါးပိရည္က်ဳိကို ထည့္ျပီးေမႊေပးပါ
  • ခရမ္းသီးႏွင့္ ငါးပိရည္က်ဳိ သမသြားပါက အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ေပးကာ အိအိေမႊးေမႊး ခရမ္းသီးငါးပိရည္က်ဳိ စပ္စပ္ေလးကို တို႕စရာအစံုႏွင့္ သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

ၾကက္သား အုန္းႏို႕အစိမ့္


ၾကက္သားကို အရသာ တမ်ဳိးေျပာင္းျပီး အုန္းႏို႕နဲ႕ စိမ့္စိမ့္ေလးခ်က္ျဖစ္လို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ၾကက္သား - 500g
  • အုန္းႏို႕ - 100ml
  • ၾကက္သြန္နီ - အလံုးေသး ၇လံုး
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ဆီ -ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သားကို ေရေဆးကာ အေနေတာ္ တံုးေပးထားကာ ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ နႏြင္းမွဳန္႕တို႕ႏွင့္ နယ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီတို႕ကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးထားပါ
  • အုန္းႏို႕ကို ျပင္ထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးကို ဆီထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားကို ထည့္ျပီးဆီသတ္ပါ
  • ၾကက္သားအရသာနယ္မ်ား ဆီႂကြတ္ႂကြတ္ ျမည္လာပါက ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေရခမ္းတဲ့အထိ တည္ေပးပါ
  • ပထမတရည္ ခမ္းလာတာနဲ႕ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ အုန္းႏို႕ကိုထည့္ျပီး ခ်က္ေပးပါ
  • အုန္းႏို႕အရည္မခမ္းခင္ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးကာ အုန္းႏို႕ဆီျပန္လာတာနဲ႕ မီးပိတ္ေပးကာ အုန္းႏို႕ၾကက္သား အစိမ့္ခ်က္ေလးကို သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

Wednesday, 28 September 2016

POPPY SEED CAKE









ဒီတခါေတာ့ poppy seed ကိတ္မုန္႕ေလး ဖုတ္ျဖစ္လို႕ အိမ္မွာအလြယ္တကူ ျပင္ဆင္ျပီး မုန္႕ဖုတ္ႏိူင္ေအာင္ အိမ္လုပ္ကိတ္မုန္႕ အလြယ္ကိတ္မုန္႕ဖုတ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ဂ်ံဳမွဳန္႕ - 140g 
  • Poppy seed - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္းခြဲ
  • ေထာပတ္ -100g
  • Baking powder - 2.5g
  • ၾကက္ဥ - ၂လံုး
  • သၾကား - 120g
  • ႏြားႏို႔ -150ml
  • ဆီ - အနည္းငယ္ မုန္႕ဖုတ္မည္း ဗန္းကိုသုတ္ေပးရန္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ဂ်ဳံမွဳန္႕ႏွင့္ baking powder ကို ေရာေမႊ၍ ဇကာစိတ္စိတ္ေလးႏွင့္ စစ္ထားပါ
  • ဇကာႏွင့္ ဂ်ဳံစစ္ရာတြင္ ဇကာေဘးေဘာင္ကို လက္ဖေနာင့္ေလးႏွင့္ အသာ႐ိုက္ျပီး  ေသေသခ်ာခ်ာ လွဳပ္ေပးျခင္းျဖင့္ မုန္႕သားပြေစရန္ အေထာက္အကူ ျပဳေစပါတယ္
  • ေထာပတ္ကို အပူေပးျပီး အရည္ေဖ်ာ္ကာ အေအးခံထားပါ
  • သၾကားႏွင့္ ေထာပတ္ကို ပြလာေစရန္ ေမႊတံႏွင့္ေမႊေပးပါ 
  • မုန္႕ေမႊေသာစက္႐ွိပါက စက္ႏွင့္ေမႊေပးပါ
  • ေထာပတ္နဲ႕သၾကား သမသြားျပီဆိုရင္ နို႕ႏွင့္ ၾကက္ဥကို ထည္႔ေပးျပီး ေမႊေပးပါ
  • ေ႐ာထားေသာ ဂ်ံဳအေရာကို ထည္႔ျပီး ေမႊေပးပါ
  • ေနာက္ဆံုး က်န္ေသာႏြားႏို႕ႏွင့္ ဂ်ဳံ poppy seedတို႕ကို မုန္႕ႏွစ္ရေအာင္ ထည္႔ေမႊေပးပါ
  • မုန္႕ဖုတ္မည့္ ဗန္းထဲကို ဆီသုတ္ေပးပါ 
  • ဆီသုတ္ထားေသာ ဗန္းထဲသို႕ မုန္႕ႏွစ္မ်ားကို ေလာင္းထည့္ေပးျပီး မ်က္ႏွာၿပင္ညွိေပးပါ
  • အာဗင္ကို၁၈၀ဒီကရီႏွင့္ မုန္႕မဖုတ္ခင္ မိနစ္၂၀ေလာက္ ႀကိဳဖြင့္ထားပါ
  • အာဗင္ ပူလာျပီဆိုတာနဲ႕ မုန္႕ႏွစ္ထည့္ထားေသာ ဗန္းကို အာဗင္ထဲထည့္ျပီး ၄၅မိနစ္ထည့္ျပီး ဖုတ္ေပးပါ
  • ၄၅မိနစ္ျပည့္ပါက မုန္႕သားက်က္မက်က္ သိေစရန္ အသံုးမျပဳရေသးေသာ ဒုတ္ခြ်န္ေလးႏွင့္ ထိုးၾကည့္ပါ
  • မုန္႕ႏွစ္မ်ား ကပ္မပါလာေတာ့ဘူးဆိုရင္ မုန္႕သားက်က္ျပီျဖစ္တဲ့အတြက္ poppy seeds cake မုန္႕ ေမႊးေမႊးေလးကို အာဗင္ထဲမွ ထုတ္၍အေအးခံကာ ႏွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီ။


Tuesday, 27 September 2016

ၾကက္သားအခ်ဥ္ဆီျပန္


ဒီေန႕ေတာ့ ထမင္းစားမိန္ေစမဲ့ ဟင္းတမ်ဳိးျဖစ္ရေအာင္ ၾကက္သားကို သရက္သီးသနပ္နဲ႕ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး ခ်က္ျဖစ္လို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ၾကက္သား - 500g 
  • ငံၿပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္ 
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
  • ၾကက္သြန္ၿဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ၾကက္သြန္နီ - ခပ္ႀကီးႀကီး တဥ
  • ခ်င္း - လက္တဆစ္ခန္႕
  • စပါးလင္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • သရက္သီးသနပ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း

ၾကက္သားအရသာနယ္ရန္
  • ၾကက္သားကို ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ အတံုးေလးေတြ တံုးထားပါ
  • ငံၿပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဟင္းခ်ဳိမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္
  • နႏြင္းမွဳန္႔ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပံုတပံု
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဝက္ အားလံုးတို႕ကို ၾကက္သားထဲထည့္ျပီး အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ထားပါ

လိုေသာပစၥည္းမ်ား ျပင္ဆင္ပံု

  1. ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၇ဇြန္း
  2. ၾကက္သြန္ၿဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ မညက္တညက္ ေထာင္းထားပါ
  3. ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာကာ ေရေဆးျပီး မညက္တညက္ ေထာင္းေပးပါ
  4. ခ်င္းကို အခြံခြာျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးပါ
  5. စပါးလင္ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားေပးပါ
  6. င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  7. သရက္သီးသနပ္ - ထမင္းစားဇြန္း ၄ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
  • ၾကက္သားႏွင္႔ခ်က္ရန္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကို ျပင္ထားပါ
  • သရက္သနပ္ကို ျပင္ထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ၿဖဴ နီ ခ်င္း စပါးလင္ေထာင္း င႐ုတ္ေကာင္းမွဳန္႕ ဖာလာ ေလးညွင္းႏွင္႔ င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕တို႔ကို ေမႊးလာာတဲ႔ထိ ဆီသတ္ေပးပါ 
  • ဆီသတ္နံ႕ ေမႊးလာတာနဲ႕ အရသာနယ္ထားေသာ ၾကက္သားကိုထဲ႔ၿပီး ဆီသတ္ေပးပါ
  • ၾကက္သားအသားမ်ား မာက်စ္လာတဲ႔ထိ သံုးမိနစ္ေလာက္ ဆီသတ္ေပးပါ
  • အသားမ်ားမာလာမွ သရက္သီးသနပ္ႏွင့္ ေရကိုၿမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ဆက္တည္ေပးပါ 
  • သရက္သီးသနပ္မ်ား ႏူးျပီးေက်လာေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရမခမ္းခင္ အရသာျမည္းျပီး လိုသလို ျပင္ေပးပါ
  • ရခမ္းၿပီး ဆီၿပန္လာပါက သရက္သီးခ်ဥ္ျဖံဳ႕ျဖံဳ႕ အရသာနဲ႕ ေမႊးလြန္းတဲ့ ၾကက္သားအခ်ဥ္ဆီျပန္ကို စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

Monday, 26 September 2016

မုန္​႔ညႇင္​းရြက္​ အႂကြတ္​​ေၾကာ္​ ႂကြတ္ႂကြတ္ေလး








စားခ်င္တာက ျမက္ႂကြတ္ေၾကာ္ပါ ျမက္ႂကြတ္႐ြက္ မ႐ွိေလေတာ့ ႂကြတ္ႂကြတ္ေလးနဲ႕ သစ္႐ြက္အနံ႕ေလး ရရင္ျပီးေရာဆိုျပီး မုန္႕ညွင္း႐ြက္ကို ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းလွီးကာ ေၾကာ္လိုက္ေတာ့လဲ ျမက္ႂကြတ္႐ြက္ထက္ ေကာင္းေနတာေၾကာင့္ ျမက္ႂကြတ္႐ြက္အစားထိုး မုန္႕ညွင္း႐ြက္ အႂကြတ္ေၾကာ္ေလး စားခ်င္တဲ့အခါ ေၾကာ္လို႕ရေအာင္ မာမာေၾကာ္တဲ့နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • မုန္႕ညွင္း႐ြက္ - ၁၀႐ြက္ခန္႕
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ေမာက္ေမာက္ ၇ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္းဖ်ား ပါတယ္ဆို႐ံုေလး
  • င႐ုတ္ေကာင္း - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတပံု
  • ႏွမ္းျဖဴ - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ေရ - အနည္းငယ္
  • ဆီ - လိုသေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
  • မုန္႕ညွင္း႐ြက္ကို အ႐ိုးမ်ားဖယ္ျပီး အ႐ြက္ဘဲယူျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  • တန္ပူရာမွဳန္႕ကို ေရနည္းနည္းျခင္းထည့္ျပီး ပ်စ္ေနေအာင္ ေဖ်ာ္ထားပါ
  • မုန္႕ႏွစ္ေဖ်ာ္ျပီးတာနဲ႕ ဆား င႐ုတ္ေကာင္း ႏွမ္းတို႕ထည့္ကာ ေဖ်ာ္ေပးပါ
  • မုန္႕ႏွစ္ စစ္ျပီးတာနဲ႕ လွီးထားေသာ မုန္႕ညွင္း႐ြက္ႏွင့္ နယ္ေပးပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးအေနေတာ္တလံုးကို အပူေပးျပီး ဆီထည့္ပါ
  • ဆီအေငြ႕တက္လာတာနဲ႕ မုန္႕ညွင္း႐ြက္ကို အေနေတာ္ယူျပီး ဆီအိုးထဲ ထည့္ေပးပါ
  • ဆီအိုးထဲ ထည့္ထည့္ျခင္း အ႐ြက္မ်ား ေဘးသို႕ ျပန္႕က်ဲသြားႏိူင္ပါတယ္
  • ျပန္႕က်ဲသြားေသာ အ႐ြက္မ်ားကို ဇြန္းအ႐ွည္ျဖင့္ အလယ္ေရာက္ေအာင္ ျပန္႕စုေပးပါ
  • အေၾကာ္ပံုစံ ခပ္ျပန္႕ျပန္႕ လံုးလံုးေလး ရျပီဆိုရင္ အ႐ြက္က်က္ေအာင္ ထားေပးပါ
  • အ႐ြက္က်က္ျပီး ႂကြတ္႐ြလာျပီဆိုတာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးထားပါ
  • ဤနည္းအတိုင္း အ႐ြက္မ်ား ကုန္ေအာင္ ေၾကာ္ေပးပါ
  • ဆီစစ္တာနဲ႕ ႏွစ္သက္ရာအခ်ဥ္ျဖင့္ စားႏိူင္ပါျပီ။

Sunday, 25 September 2016

သတ္သတ္လြတ္ ထမင္းေပါင္း













ရာသီဥတုေလး ပူလာေတာ့ မီးဖိုထဲ သိပ္မ၀င္ခ်င္တာနဲ႕ တအိုးထဲနဲ႕ ျပီးေစမဲ့ သတ္သတ္လြတ္ ထမင္းေပါင္းေလး ခ်က္ျဖစ္လို႕ အလြယ္ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • ခ်က္ျပီးသားထမင္း- ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူးစာ
  • အခက္ေလးမ်ားပိုင္းျဖတ္ထားေသာ ပန္းေဂၚဖီ - ဟင္းျပင္ပန္းကန္အလတ္ တစ္လံုးေမာက္ေမာက္
  • ခပ္ထူထူလွီးထားေသာ ေဂၚဖီ - ဟင္းျပင္ပန္းကန္း တစ္လံုးေမာက္ေမာက္
  • ပန္းပြင့္ပံုစံလွီးထားေသာ မံုလာဥနီ - ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တစ္လံုးေမာက္ေမာက္
  • အေနေတာ္လွီးထားေသာ တ႐ုတ္နံနံ - ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တစ္လုံးေမာက္ေမာက္
  • ခပ္ေစာင္းေစာင္းလွီးထားေသာ ပဲသီး - ဟင္းျပင္ပန္းကန္အေသး တစ္လံုးေမာက္ေမာက္
  • အဖတ္ေလးမ်ားရေအာင္လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တစ္လံုး
  • ဓါးျပား႐ိုက္ထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၃မႊာ
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းသာသာ
  • ပဲငံျပာရည္အပ်စ္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲ
ေကာ္ရည္ေဖ်ာ္ရန္
  • ေျပာင္းဖူးမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  • ေရ. - ဟင္းျပင္ပန္းကန္အႀကီး တစ္လံုးမ႐ွိတ႐ွိတို႕ကို အားလံုးေရာျပီးေဖ်ာ္ထားပါ
  • ေကာ္ရည္မ်ားမ်ားႀကိဳက္ပါက ေရပိုထဲ့ျပီးေဖ်ာ္ေပးပါ
အသီးအ႐ြက္ေၾကာ္နည္းေလး ေျပာပါမယ္
  • အသီးအ႐ြက္အားလံုးကို ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ လွီျပီးေရစစ္ထားပါ
  • အိုးေအာက္ေခ်ထူေသာအိုးကို အပူေပးပါ ပူလာပါကဆီကိုအရင္ထဲ့ပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ၾကက္သြနျ္ဖဴကို ေမႊးလာတဲ့ထိေၾကာ္လိုက္ပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴေမႊးလာတာနဲ႕ အသီးအ႐ြက္မ်ားကို တ႐ုတ္နံနံမွလြဲျပီး အားလံုးထဲ့ေၾကာ္လိုက္ပါ
  • ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ျပီးတာနဲ႕ ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္ရည္ကိုေလာင္းထဲ့ပါ
  • အရသာမွ်တေအာင္ အားလံုးကို ေမႊေပးျပီး အရသာျမည္းပါ ပဲငံျပာရည္ထဲ့ကာ ေမႊေပးပါ
  • အရသာကို လိုသလိုျပင္ေပးျပီး တ႐ုတ္နံနံထဲ့ျပီး ေမႊေပးပါ
  • ေကာ္ရည္နည္းပါက ေရထပ္ထဲ့ျပီး ေမႊေပးနိုင္ပါတယ္
  • အသီးအ႐ြက္မ်ားႏူးလြန္းရင္ စားလို႕မေကာင္းတဲ့အတြက္ ခ်က္ခ်ိန္ ၃မိနစ္သာသာေလာက္ဘဲ ခ်က္ေပးျပီး မီးပိတ္ပါ
ထမင္းပြဲျပင္ဆင္ပံု
  • ခ်က္ျပီးသားထမင္းကို ပန္းကန္တခ်ပ္မွာ ထဲ့ေပးပါ
  • ခ်က္ျပီးကာစ ပူေနေသာ ေကာ္ရည္အသီးအ႐ြက္တို႕ကို ထမင္းေပၚသို႕ ဇြန္းမွဳတ္ႏွင့္ခပ္ကာ ေလာင္းခ်ေပးျပီး ျပင္ေပးပါ
  • ထမင္းပြဲျပင္ျပီးတာနဲ႕  ႏွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္ အစပ္တို႕ႏွင့္ တြဲဖက္ျပီး စားသံုးနိုင္ပါျပီ

Saturday, 24 September 2016

အုန္းႏို႕ေက်ာက္ေၾကာ စိမ့္စိမ့္ေလး








စားခ်င္စိတ္ေလး ေပၚလာတုန္း ေျပးေျပးလႊားလႊား အုန္းႏို႕ ေက်ာက္ေက်ာေလး လုပ္ျဖစ္လို႕ လြယ္ကူျမန္ဆန္ ေက်ာက္ေက်ာလုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ေက်ာက္ေက်ာမွဳန္႕ - 25g
  • သၾကား - 125g
  • အုန္းႏို႕ - 400ml
  • ေရ - 1500ml
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ပံုတပံု
  • ေက်ာက္ေက်ာက်ဳိျပီးသားထည့္ရန္ - ဗန္းတခု
ျပင္ဆင္ပံု
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးထဲမွာ ေက်ာက္ေက်ာမွဳန္႕ သၾကားႏွင့္ေရတို႕ကို ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ေပးပါ
  • ေက်ာက္ေက်ာက်ဳိျပီးသားထည့္ရန္ ဗန္းကိုျပင္ထားပါ
  • အားလံုးေပ်ာ္သြားတာနဲ႕ မီးအားျပင္းျပင္းနဲ႕က်ဳိေပးပါ
  • က်ဳိေနစဥ္ ေ၀မက်ရန္ႏွင့္ အိုးမကပ္ေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ
  • ေက်ာက္ေၾကာရည္ ေတာ္ေတာ္ေလး ပ်စ္လာတာနဲ႕ အုန္းႏို႕ထည့္ျပီး ေမႊေပးပါ
  • အုန္းႏို႕နဲ႕ေက်ာက္ေၾကာရည္ ေတာ္ေတာ္ေလး ျပစ္လာျပီး ႂကြက္ျမီးတန္းလာျပီဆိုတာနဲ႕ ပန္းကန္ျပား တခ်ပ္ထဲကို ေက်ာက္ေက်ာရည္ အစက္ေလး ခ်ၾကည့္ပါ
  • မိနစ္၀က္ေလာက္ေနပါက အစက္ခ်ထားေသာ ေက်ာက္ေက်ာရည္ ခဲသြားပါက အဆင္သင့္ျပင္ထားေသာ ေက်ာက္ေက်ာထည့္မည့္ ဗန္းထဲကို ေလာင္းခ်ေပးပါ
  • ေက်ာက္ေက်ာမ်ား ေအးျပီးခဲသြားပါက လိုသလို လွီးေပးျပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

Friday, 23 September 2016

ပဲေၾကာ္ ( ဒုတိယနည္း)










ဒီမနက္ ေၾကာ္ျဖစ္တဲ့ ပဲေၾကာ္ေလးပါ မြၿပီးရြလြန္းလို႔ ထိေတာင္မထိရဲတဲ့အထိ ျဖစ္ရတဲ့ ပဲေၾကာ္ေလးမို႕ အားလပ္႐က္ေလးမွာ ေၾကာ္ၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္ တန္ပူရာမွဳန္႕ မ႐ွိလို႕ မေၾကာ္ျဖစ္ဖူးလို႕ဆိုသူေတြအတြက္ အလြယ္တကူ ၀ယ္လို႕ရႏိူင္တဲ့ ဆန္မွဳန္႕ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕တို႕႐ွိ႐ံုနဲ႕ ေၾကာ္စားႏိူင္မဲ့ အိမ္လုပ္ အေၾကာ္မွဳန္႕စပ္နည္းေလးရယ္ ေၾကာ္နည္းေလးရယ္ကို မ်ွေ၀ေပးလိုက္ပါတယ္။

Facebook မွာ ခင္တဲ့ ညီမငယ္ Hsu MoNandar ေျပာတဲ့အတိုင္း မုန္႔ႏွစ္ကိုစပ္ၿပီး ေၾကာ္လိုက္တာ အရမ္းကို အဆင္ေျပလို႔ မုန္႕ႏွစ္စပ္နည္းေပးတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ ညီမေလးေရ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

  • ဆန္မႈန္႔ - 3/4 cup
  • ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔ - 1/4 cup
  • ဆိုဒါ - 1/2 tsp
  • ေရ - 300 ml
  • ဆီ - လိုသေလာက္
  • ကုလားပဲျခမ္း - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တဗူး


ျပင္ဆင္ပံု

  • ကုလားပဲျခမ္းကို ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ၿပီး ၇ နာရီေလာက္ စိမ္ထားပါ
  • ပဲမ်ား ေရဝလာခ်ိန္မွာ ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူးစာ ရပါမယ္
  • ဇလံုတလံုးထဲမွာ ဆန္မႈန္႔ ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔ ဆိုဒါတို႔ကို သမေအာင္ေမႊေပးၿပီး ေရႏွင့္ ေဖ်ာ္ကာ မုန္႔ႏွစ္ပြလာေအာင္ တနာရီေလာက္ ႀကိဳျပီးေဖာက္ထားပါ
  • မုန္႔ႏွစ္ရတာနဲ႔ ေရဝေနေသာ ပဲျခမ္းကို ထည့္ေမႊပါ
  • ေအာက္ေျခမကပ္ေသာ ေကာ္ဖီပန္းကန္ျပားေလာက္ အရြယ္ ဒယ္အိုးကို အပူေပးပါ
  • အိုးပူလာတာနဲ႔ ဆီအေနေတာ္ အိုးတဝက္ေလာက္ထိထည့္ပါ ဆီပူတာနဲ႔ ပဲျခမ္းမုန္႔ႏွစ္ရည္ကို ေယာက္ခ်ဳိဇြန္းႏွင့္ ေမႊၿပီး တဇြန္းစာမ႐ွိတ႐ွိခပ္ကာ ဆီအိုးထဲ ျဖန္႔ၿပီး ထည့္ေပးပါ
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ ပဲေၾကာ္ကို ေမႊမေပးဘဲ ဒီအတိုင္းထားပါ အထက္ေအာက္ လွန္စရာ မလိုပါ
  • ပဲေၾကာ္က်က္ပါက သူ့အလိုလို အေရာင္ေျပာင္းၿပီး ႂကြတ္ရြလာတာနဲ့ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ေပးပါ
  • တခ်ပ္ဆယ္ၿပီးတိုင္း ဆီနည္းသြားပါက ဆီကိုထပ္ထပ္ၿပီး ျဖည့္ေပးပါ
  • ပဲမုန္႔ႏွစ္ရည္ ကုန္တဲ့အထိ ေၾကာ္ေပးပါက ေကာ္ဖီပန္းကန္ျပားအရြယ္ ႂကြတ္ျပီး႐ြေနေသာ ပဲေၾကာ္ ၇ ခ်ပ္ရပါမယ္
  • ႂကြတ္ႂကြတ္မြမြ အေၾကာ္ေလးရပါက ႏွစ္သက္သလို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

Thursday, 22 September 2016

ပိန္းဥ အရည္ေသာက္ဆမ္း







ပိန္းဥေလးေတြ ရလာေတာ့ ျမန္မာျပည္ အလြမ္းေျပ အရည္ေသာက္ဆမ္း ခ်က္ျဖစ္ျပန္ပါတယ္ အေမခ်က္ေကြ်းတဲ့ ပိန္းဥဟင္းရယ္ ပုဇြန္ခ်ဥ္သုပ္ေလးရယ္ကိုလဲ သတိတရနဲ႕ စားခ်င္မိျပန္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ပိန္းဥ - 500g
  • ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္း
  • ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ တျခမ္း
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၂မႊာ
  • င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တဇြန္း
  • ပုဇြန္ေျခာက္  - ၁၅ေကာင္ခန္႕
  • ေရ - တ႐ုတ္ဟင္းရည္ေသာက္ ပန္းကန္လံုးအလတ္ တလံုး
ျပင္ဆင္ပံု
  • ပိန္းဥမ်ားကို အခြံခြာျပီး ဆားႏွင့္နယ္၍ ပိန္းဥအလံုးႀကီးပါက အေနေတာ္တံုးျပီး ေရေဆးထားေပးပါ
  • ပိန္းဥအခြံခြာရင္ လက္ေတြယားတတ္တဲ့အတြက္ လက္အိတ္ေလး စြတ္ျပီးမွ အခြံကိုခြာေပးပါ
  • မာမာကေတာ့ ready made အခြံခြာျပီးသား အထုတ္ကို ခ်က္ပါတယ္
  • ပုဇြန္ကိုေျခာက္ကို ေရေဆးထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ႏုတ္ႏုတ္ လွီးထားပါ
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတလံုးမွာ အခြံခြာထားေသာ ပိန္းဥ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၾကက္သြန္နီ ဆား ပုဇြန္ေျခာက္ နႏြင္းမွဳန္႕ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ အခ်ဳိမွဳန္႕ ဆီတို႕ထည့္ျပီး အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ၃မိနစ္ခန္႔ လံုးခ်က္ေလး ခ်က္ေပးပါ 
  • ပိန္းဥမ်ား လံုးမိတာနဲ႕ ေရကိုထည့္ျပီး ဟင္းအိုးဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ပိန္းဥမ်ား ႏူးလာျပီး ဟင္းရည္အပ်စ္ အက်ဲကို လိုသလိုျပင္၍  ထည့္ေပးပါ
  • ပိန္းဥဟင္း က်က္တာနဲ႕ အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ကာ ပိန္းဥအရည္ေသာက္ဆမ္းဟင္းကို ပုဇြန္ခ်ဥ္သုပ္ ငါးခ်ဥ္သုပ္တို႕ႏွင့္ တြဲဖက္ျပီး သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ေပးပါ။

Wednesday, 21 September 2016

ပဲပလာတာ ႂကြတ္ႂကြတ္ေလး










ဒီလင့္ေလးက ပလာတာလုပ္နည္း လင့္ပါ http://mmlazp.blogspot.com.au/2016/09/blog-post_14.html ပလာတာ လုပ္နည္းေလးက တင္ျပီးသားျဖစ္လို႕ ဒီေန႕ေတာ့ ပဲပလာတာ လုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္တယ္ ပဲအရသာ စပ္နည္းေလးကေတာ့ တေယာက္နဲ႕တေယာက္ တူခ်င္မွ တူၾကပါလိမ့္မယ္ အရသာကို ကိုယ္ႏွစ္သက္သလို စပ္ႏိူင္ပါတယ္။

ပလာတာ လုပ္နည္းကို

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • အဆင္သင့္ လုပ္ထားေသာ ပလာတာ - ၅ခ်ပ္
  • ပဲျပဳပ္ - တ႐ုတ္ဟင္းျပင္ပန္းကန္ တလံုးစာ
  • ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္အဖက္ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းစာ
  • ဆီခ်က္ဆီ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း (သို႕မဟုတ္) ေရေႏြးအျဖဴ
  • ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
  • သၾကား - ထမင္းစားဇြန္း တဇြန္း
  • ဆီ - ပလာတာေၾကာ္ရန္ လိုသေလာက္
ပဲအရသာစပ္ရန္ ျပင္ဆင္ပံု
  • အရင္ဆံုး ပဲျပဳပ္ကို ေက်သြားေအာင္ ေခ်ေပးပါ
  • ပဲမ်ား ေက်သြားတာနဲ႕ ဆား သၾကား ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ဖတ္ ဆီခ်က္ဆီတို႕ ေရာေမႊေပးပါ
  • ဆိုင္ေတြမွာ ပဲအရသာ စပ္ရင္ေတာ့ ပဲမ်ားမ်ားရျပီး ပဲပြားေအာင္ ဆီခ်က္ဆီအစား ေရေႏြးအျဖဴေလးထည့္ျပီး ပဲကိုေက်သြားေအာင္ ေခ်ေပးပါတယ္
ပလာတာေၾကာ္ရန္
  • ဒယ္အိုးအျပားကို ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ၂ဇြန္းစာေလာက္ထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကို အေနေတာ္ေလာက္အထိ ေလ်ွာ့ေပးျပီး ခပ္ျပားျပား လွိမ့္ထားေသာ ပလာတာကို ဒယ္အိုးထဲမွာ ျဖန္႕ျပီးထည့္ေပးပါ
  • ပလာတာရဲ႕ အလယ္တည့္တည့္မွာ အရသာနယ္ထားေသာ ပဲမ်ားကို ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္းစာေလာက္ ပံုေပးပါ
  • ပလာတာရဲ႕ ေဘးႏွစ္ဖက္ကို ပံုထားေသာ ပဲမ်ားအား အုပ္မိေအာင္ အုပ္ေပးပါ
  • ေအာက္ဖက္မွ က်က္လာတာနဲ႕ တဖက္ကို လွန္ေပးျပီး အျပင္ခြံ ႂကြတ္ႂကြတ္ေလး ရေအာင္ ႏွစ္ဖက္လံုးကို  ေၾကာ္ေပးပါ
  • အျပင္ခြံ ၂ဖက္လံုးႂကြတ္ျပီး ေမႊးလာတာနဲ႕ အိုးထဲမွဆယ္ျပီး ေနာက္ထပ္က်န္ေနေသာ ပလာတာမ်ားကို ဆက္ျပီး ေၾကာ္ေပးပါ။
  • ေမႊးျပီးႂကြတ္ေနတဲ့ ပဲပလာတာ ႂကြတ္ႂကြတ္ေလးမ်ား ရပါက မိမိႏွစ္သက္သလို သံုးေဆာင္လို႕ ရပါျပီ။