Wednesday 7 September 2016

မ်ွစ္ င႐ုတ္သီးစိမ္း အစပ္ခ်က္




ဒီဟင္းေလးခ်က္တိုင္း လြမ္းမိတာကေတာ့ နာဂေတာင္တန္း ေလ႐ွီးေဆး႐ံုကိုပါဘဲ တစ္ႏွစ္ပါတ္လံုး ေအးခဲေနေတာ့ အိမ္ထဲမွာ ၂၄နာရီ ဖိုထားတဲ့ မီးဖိုႀကီးေပၚမွာ ခ်ိတ္ထားတဲ့ ဂ်ီသား ဆိုင္သား ဆတ္သား ေတာ၀က္သား  ႏြားေနာက္သားေတြရယ္အျပင္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ စားရတဲ့ အသီးအ႐ြက္ေတြကိုလဲ အမွတ္ရေနတုန္းပါဘဲ။

ေအးလြန္းတဲ့ ရာသီဥတုကို အံတုႏိူင္ဖို႕ ခ်က္လိုက္တဲ့ ဟင္းတိုင္းက ဆီမပါသလို စပ္႐ွားေနတဲ့ ဟင္းေတြကိုဘဲ ခ်က္ရတာက မ်ားပါတယ္ ၾကပ္ကင္ထားတဲ့ အသားေတြကို လိုသေလာက္ယူျပီး အသီးအ႐ြက္နဲ႕ေရာကာ ေရလံုျပဳပ္ျပီး ထမင္းပူပူနဲ႕ စားရတဲ့ အရသာကေတာ့ နတ္သုဒၵါပါဘဲ။

အခ်ဥ္ဟင္းခ်က္တိုင္း မက်ည္းသီးအစား မက္မန္းသီး အစိမ္းေလးေတြထည့္ျပီး အခ်ဥ္ယူတာကအစ အမွတ္ရစရာပါ ဒီေန႕ေတာ့ ျမွစ္ႏုေလးေတြကို နာဂျပည္မွာ ေနခဲ့စဥ္က မ်ွစ္ႏုအစပ္ခ်က္နည္းအတိုင္း ဆီမပါဘဲ မက္မန္းသီးစိမ္းအစား မက်ည္းသီးမွည့္ အရည္ကို အစားထိုးျပီး ၾကပ္ကင္ထားတဲ့ အသားအစား ပုဇြန္ေျခာက္ကို အစားထိုးလို႕ င႐ုတ္သီးစိမ္း မ်ားမ်ားနဲ႕ စပ္စပ္႐ွား႐ွား ခ်ဥ္ျဖဳံ႕ျဖံဳ႕ေလး ခ်က္ျဖစ္လို႕ ခ်က္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. မ်ွစ္အႏု - 300 g
  2. ပုဇြန္ေျခာက္ - ထမင္းးစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  3. ပုဇြန္ငါးပိ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေမာက္ေမာက္ တစ္ဇြန္း
  4. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး သံုးမႊာ
  6. မန္က်ည္းသီးမွည့္အႏွစ္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း (သို႕မဟုတ္ )
  7. မန္က်ည္းသီးမွည့္ - ကြမ္းသီးဆံလံုးေလာက္
  8. င႐ုတ္သီးစိမ္း အစိမ္းေတာင့္ - အေတာင့္ ႏွစ္ဆယ္ (သို႕မဟုတ္ ) စားႏိူင္သေလာက္
  9. နံနံပင္ - ႏွစ္သက္သေလာက္
  10. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  11. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္သာသာ

ျပင္ဆင္ပံု
  • ျပဳပ္ျပီးသား မ်ွစ္အႏုမ်ားကို သင့္ေတာ္သလိုလွီးျပီး ေရေဆးကာ ေနာက္ထပ္ ၁၀မိနစ္ေလာက္ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ပုဇြန္ေျခာက္ကို မညက္တစ္ညက္ ေထာင္းထားပါ
  • နံနံပင္ကို ေရေဆးျပီး ခပ္ၾကမ္းၾကမ္း လွီးထားပါ
  • င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ေရေဆးျပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးထားပါ
  • မန္က်ည္းသီးမွည့္ကို ေရ လက္ဖက္ရည္ အၾကမ္းပန္းကန္လံုး တစ္လံုးေလာက္ႏွင့္ ေရစိမ္ေပးထားပါ
  • မန္က်ည္းသီး အႏွစ္ကို သံုးပါက အဆင္သင့္ ျပင္ေပးထားပါ
  • မန္က်ည္းသီး အႏွစ္ကို မသံုးပါက မန္က်ည္းသီးမွည့္ကို ေရစိမ္ထားေပးပါ
ခ်က္ျပဳပ္ပံု
  • ေဇာက္နက္ေသာ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ျပဳပ္ထားေသာမ်ွစ္မ်ား ပုဇြန္ငါးပိ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ ဆား အခ်ဳိမွဳန္႕ င႐ုတ္သီးစိမ္းေထာင္းတို႕ကို ထည့္ျပီးနယ္ေပးပါ
  • ေရကို ဟင္းအိုးထဲ႐ွိမ်ွစ္မ်ား ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး တည္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္မ်ား ပြက္ပြက္ဆူလာျပီး ေရအေနေတာ္ က်န္တဲ့အထိ တည္ေပးပါ
  • ဟင္းရည္ အေနေတာ္ ရတာနဲ႕ မန္က်ည္းသီးမွည့္ရည္ သို႕မဟုတ္ မန္က်ည္းသီးအႏွစ္ကို ထည့္ေပးပါ
  • မန္က်ည္းႏွစ္ ထည့္ျပီးတာနဲ႕ ဟင္းအိုးကို အထက္ေအာက္ ေမႊေပးကာ အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္ေပးကာ နံနံပင္အုပ္ေပးျပီး ခ်ဥ္ငံစပ္ မ်ွစ္အစပ္ခ်က္ဟင္းေလးကို သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါျပီိ။

No comments:

Post a Comment