Sunday, 18 September 2016

ပဲျပဳပ္ ပူပူေလး (တတိယနည္း)








ပဲျပဳပ္ ျပဳပ္နည္းေလးေတြ တနည္းမဟုတ္ရင္ တနည္းနဲ႕ အဆင္ေျပေအာင္ အမ်ဳိးမ်ဳိး စမ္းသတ္ျပီး ျပဳပ္ျဖစ္ပါတယ္ ျပဳပ္တဲ့နည္းတိုင္းက အဆင္ေျပေနေတာ့ အဆင္မေျပလို႕ ေမးတဲ့သူတိုင္းအတြက္ ေျဖစရာ အေျဖက ဘယ္လို ေျဖရမွန္း မသိေအာင္ ျဖစ္ခဲ့ရပါတယ္။

တခ်ဳိ႕က ျပဳပ္ေနရင္း အခြံေတြ ကြ်တ္ထြက္ကုန္တယ္တဲ့ အခြံကြ်တ္တာအတြက္ အေျဖက ျပဳပ္မဲ့ပဲ ပမာဏနဲ႕အိုးက သိပ္ႀကီးေနရင္လဲ ပဲေတြက အိုးထဲမွာ ေခ်ာင္ျပီး အခြံေတြ ကြ်တ္ထြက္တတ္သလို ျပဳပ္ေနစဥ္ ပဲအိုးကို ဖြင့္ျပီး ေမႊေပးရင္လဲ အခြံေတြ ကြ်တ္ထြက္တတ္ပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ ပဲျပဳပ္မယ္ဆိုရင္ အိုးအသားထူျပီး ျပဳပ္မဲ့ပဲ ထည့္ျပီးတာနဲ႕ အေပၚမွာ လက္ေလးလံုးေလာက္ဘဲ အျမင့္႐ွိတဲ့ အိုးနဲ႕ျပဳပ္ေပးပါ။

တခ်ဳိ႕ကက်ေတာ့လဲ ျပဳပ္ျပီးတာနဲ႕ ပဲေတြေပ်ာ့ပ်ဲ သြားတတ္ပါတယ္တဲ့ အဲဒီအတြက္ အေျဖကေတာ့ စဥ္းစားရ နည္းနည္း ခက္ပါတယ္ စဥ္းစားမိတာေလးကေတာ့ ျပဳပ္တဲ့ ပဲအမ်ဳိးအစား မတူတာ ျဖစ္ႏိူင္သလို ျပဳပ္ေနစဥ္ ခနခန ေမႊမိတာလဲ ျဖစ္ႏိူင္ပါတယ္ တခါတေလ ပဲနဲ႕ေ႐အခ်ိန္အဆ ကြာသြားတာလဲ ျဖစ္ႏိူင္ပါတယ္။

မာမာကေတာ့ ပဲျပဳပ္ဖို႕ ျပင္ေလတိုင္း ဆိုဒါကို ပဲေရစိမ္ခ်ိန္မွာလဲ မသံုးသလို ျပဳပ္စဥ္မွာလဲ မသံုးပါဘူး  ဆိုဒါသံုးျခင္းေၾကာင့္ ပဲျပဳပ္နည္းေတြ ပ်က္ပ်က္သြားတာ ႀကံဳဖူးလို႕ပါႀကံဳဖူးလို႕ပါ။

အခု ပဲျပဳပ္တဲ့နည္းက အရင္နည္းကိုဘဲ အေျခခံျပီး ျပဳပ္ပါတယ္ အပင္ေဖာက္ျပီး ျပဳပ္ရင္ပဲက ပိုျပီးခ်ဳိပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ ဒီတခါေတာ့ အပင္ေဖာက္ျပီး ျပဳပ္ထားပါတယ္ အလ်ွင္စလို အျမန္စားခ်င္တယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ၁၀နာရီေလာက္ ေရစိမ္ျပီး တခါထဲ ျပဳပ္ေပးႏိူင္ပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕လို႕ အရမ္းလြယ္ျပီး ႐ိုး႐ိုး႐ွင္း႐ွင္း ပဲျပဳပ္နည္းေလးဘဲ မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  • ပဲ - 375g
  • ထန္းလ်ွက္ ကြမ္းသီးဆံသာသာ - တခဲ
  • ေရ - ပဲအထက္ လက္တဆစ္
  • ျပဳပ္ရန္အိုး - အိုးအသားထူျပီး ျပဳပ္မည့္ပဲႏွင့္ ပမာဏ သိပ္မကြာတဲ့ အိုးအေနေတာ္တလံုး

ျပင္ဆင္ပံု

  • ပဲမ်ားကို ၁၀နာရီေလာက္ ေရျမဳပ္ေအာင္ထဲ့ျပီး ေရ၀ေအာင္စိမ္ထားေပးပါ 
  • ေရ၀ျပီး ပဲမ်ားပြလာျပီဆိုတာနဲ႕ ဇကာတခုထဲကို သြန္ခ်ေပးျပီး အပင္ေဖာက္ဖို႕ျပင္ပါမယ္
  • အပင္ေဖာက္ထားစဥ္ အ၀က္စ သန္႕သန္႕တခုကို ေရစြတ္ျပီး ပဲအေပၚမွာ အုပ္ထားေပးပါ
  • အ၀တ္စကို တေန႕ေရ၃ခါေလာက္ စြတ္ျပီး အုပ္ေပးပါ
  • ဒုတိယရက္မွာ ပဲအစို႕ေလးမ်ား စထြက္လာပါျပီ
  • အ၀တ္စကို ေရစြတ္ျပီး တေန႕၃ခါ ပထမရက္ကလိုဘဲ အုပ္ေပးပါ
  • တတိယရက္မွာ အပင္အစို႕ေလးေတြ ေတာ္ေတာ္ေလး ႐ွည္လာပါျပီ
  • ပဲအပင္ေဖာက္ထားစဥ္ ပဲမ်ားကို မဖြမိဖို႕ သတိထားပါ
  • တတိယေန႕ ညေနပိုင္း ၃နာရီေလာက္ဆို ပဲျပဳပ္ဖို႕ ျပင္ႏိူင္ပါျပီ
  • ေအာက္ေျခထူေသာ အထက္မွာ ျပထားေသာ အိုးကဲ့သို႕ေသာ အိုးထဲသို႕ပဲကိုေျပာင္းျပီး ထဲ့ေပးပါ
  • ေရကိုပဲအထက္ လက္တစ္ဆစ္ျမဳပ္ေအာင္ ထဲ့ေပးပါ
  • ထန္းလ်ွက္ခဲ ကြမ္းသီးဆံ အလံုးသာသာေလာက္ ၁ခဲထဲ့ျပီး အိုးအဖံုးအုပ္ကာ ျပဳပ္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ ဆူလာျပီဆိုတာနဲ႕ ပဲအိုးေရခမ္းတဲ့အထိ ဆက္ျပဳပ္ပါ
  • ပဲျပဳပ္ခ်ိန္ မိနစ္၄၀ေလာက္ဆို ေရခမ္းကာနီးလာပါျပီ ေရခမ္းကာနီးပါက မီးကို နံပါတ္တစ္ေလာက္ထိ ေလွ်ာ့ခ်ျပီး ပဲကို မီးေအးေအးနဲ႕ႏွပ္ေပးပါ
  • ေရခမ္းျပီး ပဲမ်ားနပ္ေလာက္ခ်ိန္မွာ အိုးကိုအဖံုး ဖံုးထားျပီး လက္ႏွစ္ဖက္ႏွင့္ အ၀တ္ခံျပီးကိုင္ကာ အထက္ေအာက္ သမေအာင္ ၂ခ်က္ေလာက္ ခေလာက္ျပီး ပဲကိုလွန္ေပးကာ မီးပိတ္ျပီး မီးဖိုေပၚမွာ လက္က်န္အပူ႐ွိန္နဲ႕ႏွပ္ထားေပးပါ။
  • ပဲနပ္သြားျပီဆိုပါက ခ်ဳိျပီးအိေသာ ပဲျပဳပ္အိအိေမႊးေမႊးေလးကို ႏွစ္သက္သလို စားသံုးနိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment