Friday 2 September 2016

သရက်သီး ဆားရည်စိမ်သုပ်








မႏွစ္က သရက္သီးေပၚခ်ိန္ သရက္သီးေလးေတြကို ဆားရည္စိမ္ထားျပီး ဒီႏွစ္သရက္သီးစိမ္း ျပန္ေပၚခ်ိန္အထိ မကုန္ေသးေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး သုပ္စားခ်င္စိတ္က ေပၚလာခဲ့ျပန္တယ္။

သရက္သီးကို ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး လိုအပ္တဲ့ အရသာေတြျပင္ကာ ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ သုပ္ျဖစ္သြားလို႕ လြယ္ကူျမန္ဆန္ သရက္သီးဆားရည္စိမ္ သုပ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. သရက္သီး ဆားရည္စိမ္ - အလံုးႀကီးႀကီး ႏွစ္လုံး
  2. ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ - ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
  3. ခေနာၾကက္သားမွဳန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း (သို႕မဟုတ္ )အခ်ဳိမွဳန္႕
  4. ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ - ထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
  5. ပဲအက်က္မႈန္႕ - ထမင္းစားဇြန္း ေမာက္ေမာက္ တစ္ဇြန္း
  6. င႐ုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႔ - အစပ္စားႏိူင္သေလာက္
  7. ၾကက္သြန္နီ - အေနေတာ္ ႏွစ္လုံး
  8. ေဂၚဖီ -  အေနေတာ္ တစ္စိတ္
  9. ဆီ -  ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ႏွစ္ဗူး (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  10. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ဆယ္မႊာခန္႕ (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)
  11. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု (ဆီခ်က္ခ်က္ရန္)

ဆီခ်က္ခ်က္ရန္
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီး ေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး အကြင္းလိုက္ လွီးထားပါ
  • ဒယ္အိုးထဲ ဆီႏွင့္နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကိုအနည္းငယ္ေလ်ွာ့ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား ထည့္ေပးပါ
  • အက်က္ညီေစရန္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား ေ႐ႊ၀ါေရာင္ သန္းလာတာနဲ႕ဆယ္ျပီး ဆီစစ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ေၾကာ္ႏွင့္ ခ်က္ထားေသာ ဆီကိုလဲ အေအးခံထားပါ
  • ဆီခ်က္ေအးသြားမွ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ႏွင္႔ ျပန္ေရာေပးထားပါ
  • ဆီခ်က္ကို လိုသေလာက္ဘဲသံုးျပီး က်န္ပိုေနေသာ ဆီခ်က္မ်ားကို သိမ္းထားျပီး ေနာက္ထပ္ အသုပ္သုပ္လ်ွင္ ယူသံုးနိူင္ပါတယ္။
ျပင္ဆင္ပံု
  • သရက္သီး ဆားရည္စိမ္ျပီးသားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ပံုပါအတိုင္း လွီးေပးပါ
  • ၾကက္သြန္နီကို အခြံခြာျပီး ခပ္ပါးပါးလွီးကာ ေရေဆးေပးထားပါ
  • ေဂၚဖီကို ခပ္ပါးပါး လွီးေပးကာ ေရေဆးထားပါ
  • ပုဇြန္ေျခာက္ကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးထားပါ
  • ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ သရက္သီး ၾကက္သြန္နီ ေဂၚဖီ င႐ုတ္သီးအေလွာ္မွဳန္႕ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႕ ပဲမွဳန္႕ ၾကက္သားမွဳန္႕ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္တို႕ထည့္ျပီး ခပ္ဖြဖြနယ္ေပးပါ
  • အငံအရသာအတြက္ သရက္သီး ဆားရည္စိမ္ႏွင့္ ခေနာၾကက္သားမွဳန္႕တို႕မွာ ပါျပီးသား ျဖစ္တဲ့အတြက္ ထပ္ထည့္ရန္မလိုပါ
  • ခပ္ဖြဖြ အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ထားေသာ သရက္သီး ဆားရည္စိမ္ အသုပ္ကို အရသာျမည္း၍ လိုသလိုျပင္ကာ စားသံုးႏိူင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment