Thursday 1 September 2016

ငါးမုတ္ အစပ္ေၾကာ္









ေအး႐ွန္းကုန္စံုဆိုင္ကိုသြားတာ ကြမ္းသီး ကြမ္း႐ြက္ေတြအျပင္ ပုဆိုးေတြ လံုျခည္ေတြပါ ေတြ႕ရသလို ျမန္မာျပည္မွာ စားေနက် ငါးမ်ဳိးစံုရယ္ ေ႐ႊျပည္နန္းလို သနပ္ခါးကအစ ေတြ႕မိေလေတာ့ ေပ်ာ္သြားမိတယ္။

ငါးေတြထဲကမွ ငါးမုတ္ေလးေတြ  ေတြ႕လာေတာ့ ျမန္မာျပည္မွာ အေမခ်က္ေကြ်းေနက် ငါးမုတ္ကို အစပ္ေလးေၾကာ္ျပီး ထမင္းပူပူေလးနဲ႕စားဖို႕ ငါးမုတ္အစပ္ေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ျဖစ္ျပန္တဲ့အတြက္ ႐ိုး႐ွင္းလြယ္ကူလြန္းတဲ့ အစပ္ေၾကာ္နည္းေလး မ်ွေ၀လိုက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ငါးမုတ္ - အေကာင္ႀကီးႀကီး ၂ေကာင္
  2. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း သံုးပံုတစ္ပံု
  3. အခ်ဳိမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္
  4. နႏြင္းမွဳန္႕ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ (ငါးအရသာနယ္ရန္ႏွင့္ ငါးေၾကာ္ဆီထဲထည့္ရန္)
  5. ၾကက္သြန္ျဖဴ - အမႊာႀကီးႀကီး ၅မႊာ
  6. ၾကက္သြန္နီ - အလံုးႀကီးႀကီး တစ္လံုး
  7. င႐ုတ္သီး လံုးျခမ္းကြဲ - ထမင္းစားဇြန္း ၃ဇြန္း
  8. ငံျပာရည္ - ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္း
  9. ဆီ - လိုသေလာက္
ျပင္ဆင္ပံု
  • ငါးကို မလိုအပ္ေသာ ဆူးေတာင္မ်ားခုတ္ကာ ဗိုက္ခြဲျပီး ကလီစာမ်ား ထုတ္ေပးပါ
  • ဗိုက္ခြဲထားေသာငါးကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး တဖက္ဆီမွာ တခ်က္စီ မႊန္းေပးပါ
  • ျပီးတာနဲ႕ ငါးကိုေရစစ္၍ ဆား နႏြင္းႏွင့္ အခ်ဳိမွဳန္႕တို႕ထည့္ကာ အရသာ၀င္ေအာင္ နယ္ထားပါ
  • ၾကက္သြန္ျဖဴကို အခြံခြာျပီးေရေဆးကာ ခပ္ပါးပါး လွီးထားပါ
  • င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ကို ျပင္ထားပါ
  • အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္တာနဲ႕ အသားထူေသာ ဒယ္အိုးထဲ ဆီႏွင့္နႏြင္းမွဳန္႕ထည့္ျပီး အပူေပးပါ
  • အိုးအသားပါးေသာ ဒယ္အိုးကိုသံုးပါက ငါးအျပင္ခြံ ခနေလးနဲ႕ ကြ်မ္းတတ္တဲ့အတြက္ ထူတာကိုဘဲ သံုးပါ
  • ဆီပူလာတာနဲ႕ မီးကိုအနည္းငယ္ ေလ်ွာ့ျပီးမွ ငါးကိုထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ငါးမုတ္႐ဲ႕အရည္ခြံက ပါးလြန္းတဲ့အတြက္ မီးျပင္းလြန္းရင္ ခနေလးနဲ႕မည္းျပီး ကြ်မ္းသြားတတ္ပါတယ္
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ တဖက္က်က္မွ တဖက္ကို လွန္ေပးပါ မက်က္ေသးဘဲ လွန္ပါက အသားမ်ား ပဲ့ကုန္တတ္ပါတယ္
  • ငါးတေကာင္လံုး ေ႐ႊအိုေရာင္သန္းလာျပီး က်က္တာနဲ႕ ဆယ္ျပီးဆီစစ္ထားပါ
  • အိုးထဲမွာ ဆီဟင္းခတ္ဇြန္းႀကီး တဇြန္းစာသာခ်န္ထားျပီး က်န္ပိုေနတဲ့ ဆီမ်ားကို ခပ္ထုတ္ေပးပါ
  • မီးကို ခပ္ေအးေအးထားျပီး ဆီပူထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင့္ ၾကက္သြန္နီကို အရင္ဆံုး ထည့္ေၾကာ္ပါ
  • ေၾကာ္ေနစဥ္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ ၾကက္သြန္မ်ား ေ႐ႊ၀ါေရာင္ေလး သန္းလာတာနဲ႕ င႐ုတ္သီးမွဳန္႕ႏွင့္ ငံျပာရည္ကို ထည့္ျပီးေမႊကာ မီးပိတ္ေပးပါ
  • လက္က်န္အပူ႐ွိန္ျဖင့္ င႐ုတ္သီး ၾကက္သြန္ေၾကာ္မ်ား ႂကြတ္လာေအာင္ ေၾကာ္ေပးျပီး ငါးေၾကာ္ပန္းကန္ထဲ ထည့္ေပးပါ
  • ေမႊးျပီးစပ္ေနတဲ့ ငါးမုတ္ေၾကာ္ကို ထမင္းပူပူေလးႏွင့္ သံုးေဆာင္ရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

2 comments:

  1. မမာေရ..
    ငါးေတြမ်ွစ္ေတြအ၀စားသြားတယ္ေနာ္။ း)
    အုုိင္အုုိရာ ့အၾကိဳက္ေတြခ်ည့္ဘဲ။
    အိုု္င္အိုုရာ

    ReplyDelete
  2. တကယ္ကို ေကြ်းခ်င္မိတယ္ အိုင္အိုရာရယ္

    ReplyDelete