Friday 13 February 2015

မုန့်ကြာစေ့










မာမာ ဒီေန႕ေတာ့ ျမန္မာမုန္႕ေလးေတြ စားခ်င္တာနဲ႕မုန္႕ၾကာေစ့ေလးေတြ လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္ ျမန္မာပါးစပ္ဆိုေတာ့လဲ ျမန္မာမုန္႕ေလးေတြကို စားခ်င္တာက အျမဲတမ္း လိုလိုပါဘဲ။

ဒါေၾကာင္႔မို႔လို႔ ျမန္မာမုန္႔ေလးေတြ စားခ်င္ရင္ မုန္႔လုပ္ျပီး စားရေအာင္အတြက္ မာမာဒီေန႕လုပ္စားျဖစ္တဲ့ မုန္႕ၾကာေစ့ လုပ္နည္းေလးကို မ်ွေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး ၃ဗူး
  2. ဆန္မွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္၀က္
  3. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူး တစ္ဗူးခြဲ
  4. ထန္းလ်ွက္ - 150 g
  5. အုန္းသီးဖတ္ -  မိမိႏွစ္သက္သေလာက္

ျပင္ဆင္ပံု
  • ဇလံုက်ယ္က်ယ္ တလံုးထဲမွာ ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ႏွင့္ဆန္မွဳန္႕တို႕ကိုထည္႔ျပီး ေရကိုနည္းနည္းခ်င္းထည့္ကာ မုန္႕သား အိလာေအာင္ နယ္ေပးပါ
  • ေကာက္ညွင္းဆန္ႏွင့္ဆန္မွဳန္႕တို႕အေပၚမူတည္ျပီး မုန္႕သားအေပ်ာ့အမာ ကြဲသြားတတ္တာမို႕ ေရကိုနည္းနည္းခ်င္း ထည့္နယ္ေပးပါ
  • မုန္႕သားနယ္ျပီးပါက အ၀တ္ေရစို သန္႕သန္႕ကိုေရညွစ္ျပီး မုန္႕သားအေပၚမွ ာအုပ္ေပးျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ ႏွပ္ထားေပးပါ
  • မုန္႔သားႏွပ္ထားခ်ိန္ နာရီ၀က္ျပည္႕ပါက မုန္႕သားကို နည္းနည္းခ်င္းယူျပီး ခပ္ေသးေသးေလးေတြ လံုးေပးျပီး မုန္႔သားအားလံုး ကုန္တဲ႔အထိ လံုးေပးပါ
  • မုန္႕သားျပဳပ္ျပီး ဆယ္ထည့္ရန္ ေရေအးသန္႕သန္႕ ဇလံုတစ္လံုးကို အဆင္သင့္ ျပင္ထားေပးပါ
  • အားလံုးျပီးတာနဲ႕ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရမ်ားမ်ားထည္႔ကာ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ဆူတာနဲ႕ လံုးထားေသာ မုန္႕လံုးေလးမ်ားကို တလံုးခ်င္း ေရေႏြးအိုးထဲကုိ ထည္႔ေပးပါ
  • မုန္႕လံုးေလးေတြ ထည့္ေနတံုး မုန္႕သားက်က္ျပီး ေရေပၚေပၚလာေသာ မုန္႕လံုးမ်ားကို တမိနစ္ေလာက္ထားျပီး ဆယ္ေပးပါ
  • မုန္႔လံုးေလးမ်ား ဆယ္ျပီးတာနဲ႕အဆင္သင့္ ျပင္ထားေသာ ေရေအးဇလံုထဲကို ထည့္ေပးပါ
  • မုန္႔သားအားလံုး ျပဳပ္ျပီးတာနဲ႕ေရေအးစိမ္ထားေသာ မုန္႕လံုးေလးမ်ားကို ေရထဲကဆယ္ျပီး ေရစစ္ေပးပါ
ထန္းလွ်က္ရည္က်ဳိရန္
  • ေဇာက္နက္ေသာ အေနေတာ္ အိုးတလံုးထဲမွာ ထန္းလ်ွက္ခဲႏွင္႔ ေရထမင္းေပါင္းအိုး ဆန္ခ်င္ဗူးႏွစ္ဗူးသာသာေလာက္ကို ထည္႔ျပီးက်ဳိေပးပါ
  • ထန္းလ်ွက္ရည္ မပ်စ္မက်ဲ အေနအထားေလာက္ ရေအာင္က်ဳိလိုက္ျပီး ပိတ္ပါးစခံကာ အမွဳိက္မ်ားကို စစ္ေပးပါ
မုန္႕ပြဲျပင္ရန္
  • ေရစစ္ထားေသာ မုန္႕ၾကာေစ့ အလံုးေလးမ်ားကို ပန္းကန္တစ္လံုးထဲမွာ ထည့္ေပးျပီး ထန္းလ်ွက္ရည္ေလာင္းခ်ေပးကာ စိမ္ထားေပးပါ
  • မုန္႔တပြဲစာအတြက္ ပန္းကန္လံုးထဲမွာ မုန္႕ၾကာေစ့ႏွင့္ ထန္းလ်ွက္ရည္တို႕ကို အေနေတာ္ ထည့္ေပးျပီး အုန္းသီးျခစ္ျပီးသား မိမိႏွစ္သက္သေလာက္ ျဖဴးေပးျပီး စားသံုးရန္ ျပင္ေပးနိုင္ပါျပီ။

No comments:

Post a Comment