Saturday, 8 November 2014

မုန္႕လံုးေရေပၚ ခ်ဳိခ်ဳိေလး



အခ်ိန္အခါ မဟုတ္ေပမဲ့ စားခ်င္စိတ္ေလး ေပၚလာတာနဲ႕ မုန္႕လံုးေရေပၚေလး လံုးစားျဖစ္ပါတယ္ ျမန္မာ့လ်ာ ျမန္မာ့ခံတြင္းဆိုေတာ့ ဘယ္အခ်ိန္ဘဲျဖစ္ျဖစ္ ျမန္မာမုန္႕ေလးေတြကို တမ္းတမိတာေတာ့ အမွန္ပါဘဲ။

မနက္အိပ္ယာက နိုးတာနဲ႕ ပဲျပဳပ္ထမင္းေၾကာ္ေလး စားလိုက္ရရင္ ေကာင္းမလား ဆီထမင္း ေ႐ႊထမင္းေလးမ်ား စားလိုက္ရရင္ ေကာင္းမလားဆိုျပီး စိတ္ထဲမွာ အာသီသျဖစ္မိတာေတာ့ တကယ္ပါ။

ဒါေပမဲ႔လဲ ျမန္မာမုန္႔ေလးေတြ လုပ္ရတာ အခ်ိန္နည္းနည္းေပးရတာ မ်ားပါတယ္ ဒါေၾကာင့္မို႕လို႔ ဒီေန႕ေတာ့ အခ်ိန္သိပ္မကုန္တဲ႔ မုန္႕လံုးေရေပၚေလးလံုးျပီး ျမန္မာျပည္ အလြမ္းေျပေလး စားဖို႔အတြက္ မာမာျပင္ဆင္တဲ႔နည္းေလးကို မ်ွေဝလိုက္ပါတယ္ရွင္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

  1. ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၃ခြက္
  2. ဆန္မွဳန္႕ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၁ခြက္
  3. ေရ - ထမင္းေပါင္းအိုးဆန္ခ်င္ဗူး ၂ဗူး
  4. အုန္းသီးဖတ္ - မိမိႏွစ္သက္သေလာက္
  5. ထန္းလွ်က္ခဲ - အနည္းငယ္
  6. ဆား - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္

ျပင္ဆင္ပံု
  • ဇလံုက်ယ္က်ယ္ထဲမွာ ဆန္မွဳန္႕ ႏွင့္ေကာက္ညွင္းမွဳန္႕တို႕ကို ထည္႔ေပးျပီး ေရနည္းနည္းခ်င္း ထည္႔ေပးကာ နယ္ေပးပါ
  • မုန္႕သားေပ်ာ့ျပီး ေစးပိုင္လာပါက ေရပိုေနရင္ ခ်န္ထားလိုက္ပါ
  • ေရတခါထဲ မထည္႔ဘဲ ေျဖးေျဖးခ်င္း နယ္ေပးကာ ေရကိုလိုသေလာက္ဘဲ သံုးနိုင္ပါတယ္
  • မုန္႕သားေပ်ာ့လာပါက နာရီ၀က္ တနာရီေလာက္ အခန္းအပူခ်ိန္အတိုင္း အေပၚဖက္မွ အဝတ္ေရစိုေလး အုပ္ေပးကာ ဒီတိုင္းထားေပးပါ
  • ထန္းလွ်က္ခဲကို လက္တဆစ္ရဲ႕ တ၀က္သာသာေလာက္ေလးေတြ တံုးေပးထားပါ
  • အုန္းသီးဖတ္ကို ဆားအနည္းငယ္  ထည္႔ေပးျပီး ငံျမျမေလးရေအာင္ ဖြဖြေလး နယ္ထားေပးပါ
  • မုန္႕သားႏွပ္ထားတာ နာရီျပည္႔တာနဲ႕ မုန္႕သားကို ကြမ္းသီးဆံ ေလာက္ရေအာင္ယူျပီး လက္၀ါးႏွစ္ဖက္ႏွင့္ ပြတ္ျပီး လံုးေပးပါ
  • မုန္႔သားအလံုးေလးေတြ ျဖစ္သြားတာနဲ႕ လက္၀ါးေပၚတင္ျပီး အလယ္ကို အခ်ဳိင့္ေလးျဖစ္ေအာင္ လက္ညိွဳးႏွင့္ ဖိလိုက္ပါ
  • ခ်ဳိင့္သြားေသာ ေနရာထဲသို႕ထန္းလွ်က္ခဲ အစိတ္ေလး တခုကို ထည္႔ေပးလိုက္ပါ
  • ထန္းလွ်က္ခဲေပၚသို႕ မုန္႕သားကို ျပန္အုပ္ျပီး လံုးေပးပါ
  • ထန္းလွ်က္ခဲ မေပၚေအာင္ မုန္႕သားကို သတိထားျပီး အုပ္ေပးပါ
  • ထန္းလွ်က္ခဲ ေပၚပါက မုန္႕သားကို ေရဆူဆူႏွင့္ ျပဳပ္ခ်ိန္မွာ ထန္းလွ်က္ရည္မ်ား အျပင္သို႕ ေပါက္ထြက္ပါတယ္
  • မုန္႔သားအားလံုး လံုးျပီးပါက အိုးတလံုးထဲမွာ  ေရမ်ားမ်ားထဲ့ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ေပးပါ
  • ေရပြက္ပြက္ ဆူလာပါက လံုးထားေသာ မုန္႕မ်ားကို တလံုးခ်င္း ထည္႔ေပးပါ
  • မုန္႕သားက်က္ျပီး ေရေပၚ ေပၚလာပါက မုန္႕အတြင္းသားမ်ား က်က္ေစရန္ ႏွစ္မိနစ္ေလာက္ ထားျပီးမွဆယ္ေပးပါ
  • အေဆင္သင္႔ ျပင္ထားေသာ ရေအးဇလံု သန္႕သန္႕ထဲသို႕ ေပၚလာေသာ မုန္႕လံုးေရေပၚမ်ားကို ဇြန္းဇကာျဖင့္ ဆယ္ေပးျပီး ခပ္ထည္႔ေပးပါ
  • မုန္႕လံုးေရေပၚမ်ား ေအးလာပါက ဆီသုတ္ထားေသာ ငွက္ေပ်ာဖက္ေပၚသို႕ ဖ်န္႕ျပီးတင္ေပးပါ
  • ငွက္ေပ်ာဖက္ မ႐ွိပါက ပန္းကန္ျပားထဲသို႕ဆယ္ျပီးထည္႔ေပးပါ
  • အားလံုးျပီးပါက အုန္းသီးမွဳန္႕ျဖဴးျပီး မုန္႕လံုးေရေပၚ ခ်ဳိခ်ဳိေလးကို စားသံုးရန္ ျပင္ေပးႏိူင္ပါျပီ။

4 comments:

  1. မာမာေရ မုန္႔လုံးေရေပၚလာစားေနတယ္

    ReplyDelete
    Replies
    1. အားမနာနဲ႕ေနာ္ စားပါ စံပယ္ခ်ဳိေရ

      Delete
  2. အစ္မ လုပ္ထားသမွ် မုန္႔ေတြ အစားအေသာက္ေတြကို အားေပးသြားပါတယ္ေနာ္ .... ^___^

    ReplyDelete
    Replies
    1. အားေပးတတ္တဲ့ညီမေလးေၾကာင့္ ပင္ပန္းရက်ဳိးနပ္ျပီး အေမာေျပပါတယ္ ညီမေလးေရ

      Delete